• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
227 51 2
Problem jest z centralką PIKO i "krokami" prędkości do 8-go. Lokomotywa potrafi nagle się zatrzymać i ponownie ruszyć. Dodatkowo lubi wyłączyć światła czołowe. Najnowsza wersja softu i kondensator 1000uF. Powyżej 8-go kroku efekt nie występuje. Inne lokomotywy z dekoderami ESU i ZIMO jeżdżą bez problemu na tym samym odcinku.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Problem jest z centralką PIKO i "krokami" prędkości do 8-go. Lokomotywa potrafi nagle się zatrzymać i ponownie ruszyć. Dodatkowo lubi wyłączyć światła czołowe. Najnowsza wersja softu i kondensator 1000uF. Powyżej 8-go kroku efekt nie występuje. Inne lokomotywy z dekoderami ESU i ZIMO jeżdżą bez problemu na tym samym odcinku.
Jakiś rozjazd? Na filmiku nie widać co się dzieje z lokomotywą.

Reakcje
4 1 0
U mnie się zatrzymuje, wyłączają się światła i lokomotywa rusza po chwili ale już z wyłączonymi światłami. Na drugim dekoderze zaczęło mi się robić to samo. Dodam że szyny mam czyste i koła

OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
227 51 2
U mnie się zatrzymuje, wyłączają się światła i lokomotywa rusza po chwili ale już z wyłączonymi światłami. Na drugim dekoderze zaczęło mi się robić to samo. Dodam że szyny mam czyste i koła
U mnie podwozie i koła są... dobre i tory też .
Lokomotywa nie staje w tych samych miejscach, dzieje się to losowo. @railbox pytał czy na rozjeździe to się dzieje. Bywa i na rozjeździe ale też po chwili rusza, więc rozjazd nie ma znaczenia.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
U mnie podwozie i koła są... dobre i tory też .
Lokomotywa nie staje w tych samych miejscach, dzieje się to losowo. @railbox pytał czy na rozjeździe to się dzieje. Bywa i na rozjeździe ale też po chwili rusza, więc rozjazd nie ma znaczenia.
Czy włączony jest dźwięk? Próbuje ustalić co się dzieje. Rozumiem, że wcześniej tego nie było?
Też centralka PIKO?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
227 51 2
Czy włączony jest dźwięk? Próbuje ustalić co się dzieje. Rozumiem, że wcześniej tego nie było?

Też centralka PIKO?
Było od początku przy pierwszym sofcie, z tego co pamiętam to pisaliśmy o tym i powstała aktualizacja. Z racji tego, że ta lokomotywa wylądowała w szafie zająłem się nią dopiero teraz. Pierwsze co to zrobiłem aktualizację do najnowszej wersji oprogramowania... efekt widoczny na filmach. Jazda z wyłączonym dźwiękiem.

lolekgl

Nowy użytkownik
Reakcje
15 0 0

Też centralka PIKO?
W moim przypadku te same problemy. I mam wrażenie, że częściej dochodzi do nagłego zatrzymania w momencie kiedy są włączone dźwięki.
Lokomotywa zatrzyma się i z zadanym opóźnieniem rusza bez dźwięków i świateł.

Dekoder z najnowszym softem. Centralka PIKO.

OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
227 51 2
W moim przypadku te same problemy. I mam wrażenie, że częściej dochodzi do nagłego zatrzymania w momencie kiedy są włączone dźwięki.
Lokomotywa zatrzyma się i z zadanym opóźnieniem rusza bez dźwięków i świateł.

Dekoder z najnowszym softem. Centralka PIKO.
Już wiem - to jest SHP, wystarczy pod którymś "F" zaprogramować przycisk czujności :ROFL: