• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
"Nie mo" to jedyny komunikat jaki otrzymuje.

Odnośnie zworek. Poniższe moje, które zrobiłem wraz z montażem dekodera, czegoś jeszcze mi brakuje?
Na nóżkach C napięcie ok 15V. Jeśli wszystko jest OK to niestety u mnie problem nadal występuje. Zatrzymuje się kiedy chce :/
Widzę klips, mam nadzieję, że nie ma w środku kondensatora. Co do zatrzymania, pracujemy nad rozwiązaniem chwilowego wyłączania silniku przy niskim napięciu na kondensatorach. Takie rozwiązanie istnieje w wielu dekoderach i umożliwia oszczędzanie energii w kondensatorach żeby przetrwać odcinek ze słabym kontaktem z torami.

lolekgl

Nowy użytkownik
Reakcje
15 0 0
Widzę klips, mam nadzieję, że nie ma w środku kondensatora. Co do zatrzymania, pracujemy nad rozwiązaniem chwilowego wyłączania silniku przy niskim napięciu na kondensatorach. Takie rozwiązanie istnieje w wielu dekoderach i umożliwia oszczędzanie energii w kondensatorach żeby przetrwać odcinek ze słabym kontaktem z torami.
Nie mam, jeżdżę w DCC. Klips to i tak zaszłość, obecnie kable wprost wpięte do torowiska.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Po bardzo długim testowaniu na różnych lokomotywach w końcu udało się zakończyć wprowadzenie funkcji wyłączania silnika przy braku napięcia zewnętrznego, co powinno naprawić problemy z losowym zatrzymaniem. Ten system niedługo również trafi do dekoderów jazdy RB2212 — niektóre z nich już mają wbudowaną możliwość aktualizacji oprogramowania przez centralkę RB1110.

Pełna lista zmian:
1. System oszczędzania energii.
2. Naprawiony problem z dźwiękami hamowania w trybie manewrowym.
3. Naprawione tymczasowe włączanie świateł w innym kierunku po cyklu START/STOP.
4. Dodana możliwość konfiguracji częstotliwości dźwięków "czuch-chuch" (Fx_LOOP_Px).
Okres powtórzenia = x * (CV210 / 100) / speed.
5. Testowe wsparcie automatycznego hamowania ABC. Włączenie przez CV28 zgodnie ze standardem NMRA.

Uwaga: Na prośbę autora załącznik locoSound_secure_v1.7.0.zip został zastąpiony poprawioną wersją locoSound_secure_v1.7.1.zip.

Załączniki

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
Reakcje
4 0 0
@railbox Czy jest szansa na powrót dekoderów RB2300 ze złączem Plux22 do sklepu? Obecnie są całkowicie wyprzedane :confused: A jeżeli jest planowana nowa partia, to czy wiadomo mniej więcej, na kiedy?

[EDIT] Tych ze złączem NEM 652 w sumie też, bo ich również już nie ma...

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
@railbox Czy jest szansa na powrót dekoderów RB2300 ze złączem Plux22 do sklepu? Obecnie są całkowicie wyprzedane :confused: A jeżeli jest planowana nowa partia, to czy wiadomo mniej więcej, na kiedy?

[EDIT] Tych ze złączem NEM 652 w sumie też, bo ich również już nie ma...
Tak w następnym tygodniu. Zdecydowaliśmy już wprowadzić na rynek dekodery z nowym oprogramowaniem, dlatego ich nie było.

Reakcje
16 0 0
Widziałem tu gdzieś temat montażu dwóch głośników. Sprawa u mnie wygląda tak że mam dwie sztuki 3w 4 ohm I idealnie mi się mieszczą w dwóch członach TEE. Zastanawiam się jak to połączyć żeby nic nie uszkodzić. Będzie ktoś w stanie mi pomóc?
Korzystając z okazji mam jeszcze pytanie odnośnie połączenia między członami wagonów. Nie mam pomysłu jak to rozwiązać.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Reakcje
16 0 0
W moim przypadku to akurat skład TEE gdzie zamiast sprzęgów występuje inny rodzaj połączenia.
Co do głośników, takie rozwiązanie powinno się sprawdzić natomiast nie mam pomysłu jak możnaby zwiększyć ich głośność ponieważ szeregowo grają ciszej.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Nie chciałbym za bardzo mieszać w wątkach, ale chciałbym jeszcze na moment powrócić do tematu dźwięku SM42.
Mam pytanie: Czy jest możliwość, aby dźwięk przy ruszaniu lokomotywy, brzmiał jak na filmiku? od tego momentu 8:50.
Głownie chodzi o dzwięk turbiny, aby płynnie odtwarzany był, adekwatnie do rozpędzania się loka, tzn aby za szybko się nie "urywał" przy powolnym ruszaniu, jeśli wiecie o co mnie chodzi;)
Czy za dużo wymagam:niepewny:, może ktoś się już bawił z tym?
Niedawno ukończyłem model (niedługo zaprezentuje) dokładnie taki jaki jest na filmiku, trochę nim ostatnio pojeździłem i brakuję mi tego efektu "pełnego gwizdka" pod obciążeniem.

Miron95

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Nie chciałbym za bardzo mieszać w wątkach, ale chciałbym jeszcze na moment powrócić do tematu dźwięku SM42.
Mam pytanie: Czy jest możliwość, aby dźwięk przy ruszaniu lokomotywy, brzmiał jak na filmiku? od tego momentu 8:50.
Głownie chodzi o dzwięk turbiny, aby płynnie odtwarzany był, adekwatnie do rozpędzania się loka, tzn aby za szybko się nie "urywał" przy powolnym ruszaniu, jeśli wiecie o co mnie chodzi;)
Czy za dużo wymagam:niepewny:, może ktoś się już bawił z tym?
Niedawno ukończyłem model (niedługo zaprezentuje) dokładnie taki jaki jest na filmiku, trochę nim ostatnio pojeździłem i brakuję mi tego efektu "pełnego gwizdka" pod obciążeniem.
Moim zdaniem jest możliwość zrobienia czegoś co w pewnym stopniu spełniłoby Twoje oczekiwania.
Stworzyłbym nową funkcje dźwiękową np. "Jazda z ciężkim składem" i dla niej wgrał do dekodera dźwięki samej turbiny podczas kolejnych etapów rozpędzania lokomotywy. Mógłbyś wtedy włączyć tę funkcje równolegle z głównymi dźwiękami lokokomotywy i dźwięk turbiny byłby zdecydowanie bardziej słyszalny.
Polecam zabawę z emulatorem, który Railbox udostępnia na swojej stronie. Sam spędziłem w nim już długie godziny testując nowe pomysły na pakiety dźwiękowe. Pozwala to zrozumieć w jaki sposób stworzona jest logika odtwarzania dźwięków w tych dekoderach i na co można sobie pozwolić, a co jest jeszcze poza zasięgiem. Dodatkowo daje duża satysfakcję, gdy wkoncu osiągnie się zadowalające brzmienie modelu :D Pozdrawiam

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
814 29 1
Jak ktoś mi da dostęp do Stonki, to chętnie nagram dźwięki, i stowrzę pakiet. Póki co, mimo prób, nie udało mi się. Coś tam mam, ale na razie nie ma się czym dzielić.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Jak ktoś mi da dostęp do Stonki, to chętnie nagram dźwięki, i stowrzę pakiet. Póki co, mimo prób, nie udało mi się. Coś tam mam, ale na razie nie ma się czym dzielić.
Kurczę kilka miesięcy temu miałem dostęp do Stonki, i to jeszcze do tej z filmiku, ale niestety ona obecnie już tam nie jeździ, i na dodatek kolega również został wyemigrowany:ostrozny:
Obecnie na Lotosie śmiga "Turbo Stonka" Cargounit.

Mam pytanko, ma ktoś może pakiet dźwięków "radio/manewrowych"
Coś w tym stylu, nie wiem jak fachowo to nazwać:)

Ostatnio edytowane: