• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Soft dekodera najnowszy.
Co do centralki to nie widzę potrzeby aktualizacji o ile takowa jest do smart controller light ( piko 55017 )
Z dekoderami ESU i ZIMO nie ma problemu.
Dorze, wygląda na problem z kompatybilnością z PIKO. W następnym tygodniu wyciągam PIKO smart control z pudelka i podłącze do makiety, może da się ten problem powtórzyć.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Takie pytanie czy reset do ustawień fabrycznych nie naprawi problem?
Wygląda jakby był problem z zasinaliem, jednak ciężko w to uwierzyć jak jest kondensator i dzieje się to na szybkich prędkościach.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Moja Pikowska EU07 z dekoderem RB2300 na firmware 1.6.4, pod kontrolą centrali ESU - jeździ tak samo, jak na FW 1.4.
Zadnych przerw, zatrzymań. Oczywiście testuję na róźnych prędkościach, w obu kierunkach z włączonym dźwiękiem.

lolekgl

Nowy użytkownik
Reakcje
15 0 0
Takie pytanie czy reset do ustawień fabrycznych nie naprawi problem?
Wygląda jakby był problem z zasinaliem, jednak ciężko w to uwierzyć jak jest kondensator i dzieje się to na szybkich prędkościach.
U Mnie był reset, nie widzę zmian. Kondensator oczywiście jest.
Dodatkowo co już wcześniej obserwowałem, to gdy ściemnię światła to delikatnie mrugają przy ruszaniu. Ma full oświetleniu jest ok.

https://youtube.com/shorts/Iomd5tIeofA?feature=share

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Debugując problem z losowym zatrzymaniem, wpadłem na problem, że kondensator przylutowany do płytki lokomotywy PIKO EP08 do niczego nie jest podłączony :mad:
Zrobiono to jest w taki sposób, że trzeba zamknąć albo R8 albo R7 w zależności od tego gdzie chcemy podłączyć kondensator razem z układem ładowania, ale żaden z tych rezystorów nie jest przylutowany.
R8 - zamyka na C+ dekodera
R7 - zamyka na V+ dekodera.

Więc jak ktoś ma kondensator podłączony do płytki lokomotywy i nie ma tych zworek i korzysta z kondensatora w ogóle nawet na dekoderach ZIMO czy ESU.

W większości przypadków trzeba zamknąć R7 bo lokomotywa już ma układ ładowania wbudowany.
photo_2024-10-30_11-39-23.jpg