• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciężarówki z okresu PRL - skala 1:43

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.985 387 20
Nie wiem jak u nas, ale w NRD te lusterka były często stosowane.
Tak, masz rację Piotrze. W NRD lusterka były stosowane. U nas ja nie pamiętam takich lusterek. Z reguły je demontowano, bo nie było przepisów nakazujących stosowanie i nikomu nie były potrzebne do jazdy. Najczęściej po usunięciu lustro było jako zastępcze w zapasie, jakby się uszkodziło któreś z tych na drzwiach. W tamtych czasach kierowca odpowiadał za stratę m. in. lusterek.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.691 65 3
Bardzo ładny ten model. Podoba mi się z niebieską kabiną. Obawiałem się że będzie żółta jak kiedyś wydany model Atlas na rynek niemiecki. A lusterko się przyda jak się uszkodzi lub zgubi w jakimś modelu ;).

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.985 387 20
Janku. Właśnie przed kilkoma godzinami wróciłem z wyjazdu szkoleniowego. Jak mi Pani z kiosku zostawiła to jutro odbiorę, a jak nie, to na razie prezentacji nie będzie... ;)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.985 387 20
Kilka dni temu ukazał się kolejny model z tej serii ale dopiero dziś miałem możliwość odebrania go z kiosku i zrobienia kilku szybkich fotek. Jak dla mnie to kolejna miniaturka naprawdę dobrze zrobiona. Brawo dla wydawcy za produkcję modeli, których nikt jeszcze nie wydał.

Jelcz 315

Jelcz 315 001.jpeg
Jelcz 315 002.jpeg
Jelcz 315 003.jpeg
Jelcz 315 004.jpeg
Jelcz 315 005.jpeg
Jelcz 315 006.jpeg
Jelcz 315 007.jpeg

I jeszcze dwie fotki ze szczegółami...

Jelcz 315 009.jpeg
Jelcz 315 010.jpeg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.691 65 3
Model bardzo mi się podoba. Będę musiał trochę na swój poczekać. Ja dobrze pamiętam te samochody zwykle ciągnące jeszcze sporą "teściową" (przyczepę dla niewtajemniczonych), przetaczające się przez ulice mojego miasta. Kolorystyka była właśnie taka ciemno zielona. Kawał historii.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.985 387 20
Ten wydany ostatnio Csepel zupełnie mi nie pasuje do kolekcji. Kupiłem z obowiązku (bo inaczej kiosk może nie dostać następnych modeli), ale jeszcze nie rozpakowałem. A uważam, że wstawianie zdjęć w blistrze to byłoby nie fair w stosunku do Was. Jeszcze myślę nad nim, ale pewnie trafi do sprzedaży.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.691 65 3
Też widziałem tego Csepela w kiosku i niezbyt mi się spodobała zabudowa. Ja swój model będę miał za jakiś czas z prenumeraty, która jest już jakieś półtora miesiąca w plecy. 2 dni temu dopiero do mnie przyszła IFA H6 i Star 28 szczotka.