Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Kilka dni temu wrocilismy z Polski i jako ze moja "Kicia" jest z Lodzi, spotkanie sie z rodzina bylo wspaniala wymowka na Lodzkie tramwaje. W Lodzi bylem pierwszy raz i musze przyznac ze bylem mile zaskoczony predkoscia waskotorowych maszyn. Szczegolnie fajnie rzucalo na czesciowo brukowanym skrzyzowaniu Kilinskiego i Przybyszewskiego jadac 3, lub 7. Syn bardzo szybko nauczyl sie doceniac starsze "Akwarium", jak raz wpadlismy do jednego z najnowszych przegubowych dziwadel. Czulismy sie jak sardynki w puszce, zapaszki od wszystkich ciasno stojacych dopelnialy "klimatu". Widzielismy tez kilka razy wygladajace na niemieckie wozy, trudno bylo je dopasc, ale udalo sie. Przewinelo sie takze "Akwarium" w tradycyjnych bialo czerwonych barwach, jednak z powodu dystansu nie mialem szansy zlapac go na zdjeciu. Na drugi dzien (22/06/2017), wybralismy sie tramwajem na poszukiwanie sklepu "Drim". Jako ze nie bylo nr2 przez dlugi czas, poszlismy piechota z okolicy Manufaktury. Po udanych zakupach, zatrzymalismy sie na pierogi z powrotem w Manufakturze. Nie mielismy w Lodzi duzo czasu, ale polecam te waskotorowe klimaty kazdemu kto nie widzial.
[DOUBLEPOST=1498643018,1498642505][/DOUBLEPOST]
Jeszcze kilka, w tym niemiecka maszyna i widok z tramwaju na nowy "dworzec tramwajowy".
Przybyszewskiego-Tatrzańska-Dąbrowskiego i DH Pionier. Również znane mi dobrze okolice. I klasyka łódzkich torów w bruku-to skrzyżowanie Przybyszewskiego i Kilińskiego?
Przybyszewskiego-Tatrzańska-Dąbrowskiego i DH Pionier. Również znane mi dobrze okolice. I klasyka łódzkich torów w bruku-to skrzyżowanie Przybyszewskiego i Kilińskiego?
Tak, pierwszy raz jak mnie rzucilo w lewo i w prawo, to bylem juz gotowy na zdjecia tego pieknego ukladu torow. Porysowane szyby w sto-piatkach sprawialy niedogodnosci, poniewaz trzeba bylo na dodatek trzymac sie jedna reka.
[DOUBLEPOST=1498651527][/DOUBLEPOST]
Dawno temu przy tzw. Bocianach na os. Retkinia był bardzo piękny łuk na torze w kierunku pętli retkińskiej. Składał się on z trzech odcinków prostych. Najwięcej frajdy było podczas jazdy na pomoście doczepy 2N lub 5N.
To mu prawie ziomale są, co prawda dwa przystanki ale co to dla młodych ludzi, ja mieszkałem i mieszkam na Dąbrowie, do krańcówki na Dąbrowskiego ( 9,14,16) dawniej bez wiaduktu, dziś pod wiaduktem miałem dwie minuty z buta, oraz nad tory coby popatrzeć na pociągi.
Ziomali tu więcej, ja też wychowałem się na Dąbrowie. Pamiętam tramwaje linii 9 z namalowaną "reklamą ZOO". Może ktoś utrwalił na zdjęciu taki tramwaj?
Pociągi chodziłem oglądać na nasyp, w połowie między Dąbrowskiego a Przybyszewskiego.
Jako środmieśczanin, a później retkinianin często odwiedzałem Dąbrowę-moja mama tam pracowała. Miałem też tam dobrych kolegów. Tramwaj linii 9 i autobus J, to były moje podwody ze Śródmieścia, a później tramwaj linii 14 (przesiadka na niego była przy dw. Kaliskim) i autobus 69.
Dziś w Faktach TVN też o tym było, że z Ozorkowa, przez Zgierz do Łodzi tramwaj dłużej nie pochodzi. Ozorków protestuuje, MPK argumentuje, że ze względów Bezpieczeństwa rezygnuje, a klient do Morawieckiego apeluje....