• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ZNTK Mini

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Chyba mój pierwszy projekt taborowy w dużej części .... z kartonu.
Maerklin wypuścil w ubiegłym roku model pudła wagonowego wykorzystanego jako tymczasowy magazyn - model 89012:
https://www.maerklin.de/en/products/details/article/89012

No cóż - pierwsza myśl była, żeby jednak zrobić z niego coś co będzie jeździć.

Początek budowy nadwozia z kartonu:
IMG_8689.JPG

IMG_8690.JPG

Dawca rozebrany na czynniki pierwsze - wykorzystane będzie jedynie podwozie - po drobnych modyfikacjach - usunięcie ciężarka który podnosiłby pudło zbyt wysoko i odcięcie zakończeń pomostów:

IMG_8691.JPG

Pudło - bez dachu i przygotowane podwozie. W środku model dociążony trochę wędkarskimi kulkami ołowiu (lepiej to zrobić przed przyklejeniem dachu - ja zapomniałem więc musiałem potem wiercić dziury "od spodu" i ciężarki tak włożyć do już gotowego pudła:

IMG_8705.JPG

Model na kołach i okalkowany:

IMG_9276.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Na potrzeby dioramy poznańskiego portu rzecznego powstają wagony z II epoki, w tym w malowaniu Górny Śląsk/Oberschlesien.

Na razie powstały węglarki.

Wagon1.JPG

Wagon6.JPG

Kryte bez budki:

Wagon3.JPG

Wagon2.JPG

Kryte z budką i otwartymi drzwiami:

Wagon4.JPG

Platforma:

Wagon5.JPG

Ponieważ w porcie jest chłodnia to przypomniał mi się wątek o piwiarkach i wagonach chłodniczych do przewozu ryb. Piwiarki będą na pewno. Może uda sie i jakieś do ryb też zrobić - będą jednak wymagały większych prac przeróbkowych. No i trzeba będzie się jeszcze pobawić z kalkami - więc na pewno to trochę jeszcze potrwa.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Kiedyś jadąc S5 pomiędzy Lesznem a Wrocławiem zauważyłem pociąg złożony z węglarek PKP Cargo a pomiędzy nimi był rodzynek z PROTORu. Pomyślałem, że warto czasem i modelowo taki wagon włączyć do składu:

IMG_9326.JPG

IMG_9327.JPG

a prototyp TUTAJ

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.681 65 3
Cargo ostatnimi czasy pożycza wagony od innych firm.
A model super. Jedyna rzecz której nie potrafię zaakceptować to rozstaw gniazd skrętu wózków w wyrobach Marklina.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Ostatnimi czasy koncentrowałem się na modułach i dioramie więc mniej było prac taborowych. Ponieważ na dioramie poznańskiego portu jest chłodnia a koledzy zebrali dużo materiału na temat przedwojennych piwiarek pomyślałem, że choć pewnie nigdy tam nie były to w sumie nie jest to zły pomysł aby jednak je mieć. Na początek trzy sztuki:

Browar warszawski - wagon trochę zmodyfikowany - bez budki ale w to miejsce schody na jednej ścianie czołowej:

IMG_9962.JPG

Browar krotoszyński - dodany stopień wzdłuż wagonu

IMG_9963.JPG

Browary grodziskie - dodane poręczy - na wagonie z Krotoszyna też jeszcze powinny dojść

IMG_9964.JPG

Dla przypomnienia wielkość:

IMG_9965.JPG

Całe trio razem

IMG_9961.JPG

I do kompletu z lokomotywą elektryczną - ta na 100% była w poznańskim porcie - nie wiem tylko czy kolor zielony jest właściwy

IMG_9968.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Tym razem przeskok o kilka epok modelarskich. Dawno temu (ponad 15 lat) udało mi się na e-bayu kupić zestaw 4 wagonów Berlin-Warszawa-Express - to krótka produkcja austriackiej SMZ Sondermodelle Z - przemalowane wagony Marklina - zestaw o tyle specyficzny, że były w nim dwa wagony restauracyjne (z pantografem i bez) oraz jedna dwójka i jedna jedynka. Od dawna myślałem żeby go uzupełnić do pełnego składu. W oparciu o dane z książki Andrzeja Etmanowicza https://tezeusz.pl/etmanowicz-andrzej-berlin-warszawa-express-660373 starałem sie dobrać możliwe najlepsze bazy do przeróbki na kolejne 3 wagony 2 klasy. Dwa z nich nawiązują choć nieidealnie do wagonów ABB Z1-B (Bdmnu) a trzeci to wagon typu 154Arow (Brdhmnu) do przewozu rowerów (dziewięć głównych okien + dodatkowe oznakowanie). Ten rowerowy wymagał zaklejenie po jednej stronie skrajnych mniejszych okien.

Obok przemalowania korekty dotyczyły też dachów - dodanie wywietrzników, likwidacja ryflowania - odpowiednio do typu wagonu:

IMG_0149.JPG

W trakcie pracy nad kalkami:

IMG_0172.JPG IMG_0175.JPG

Trzy nowe wagony gotowe:

IMG_0177.JPG IMG_0178.JPG IMG_0179.JPG

I wszystkie razem:

IMG_0176.JPG

Oraz pełny skład BWE - typowy z sześcioma wagonami:

IMG_0180.JPG

Pozostaje jeszcze dobranie lokomotywy - na razie nie mam niczego sensownego w swojej kolekcji. Jest kilka możliwych opcji:
- Ludmiła DB (wymaga przemalowania bo nie ma wersji "ze śliniaczkiem")
- "Czarna wdowa" PKP IC (przemalowanie)
- Husarz PKP IC (jest baza ale dla dobrej zgodności wymagana jest zmiana pudla na wydruk 3D i oczywiście przemalowanie)
To oczywiście jeszcze potrwa.

Ten projekt sprowokuje jeszcze pewnie dwa inne projekty:

1. Skład 4-wagonowy Wawela (2xDB + 2xPKP). Wagony w malowaniu biało-czerwonym DB-IC są dość rzadkie a najlepiej dopasowane są w zestawie 5-wagonowym jaki udało mi się za dość sensowną kwotę kupić w Altenbeken (to jedne z niewielu wagonów wyprodukowanych przez Marklina z odwzorowanym wnętrzem i oświetleniem). Pozostaje dorobienie dwóch dwójek PKP IC

2. Skład Varsowii lub Beroliny - do wykorzystania będą pozostałe dwa wagony DB-IC - ale to pewnie znacznie dłuższy projekt..

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.862 525 30
- Ludmiła DB (wymaga przemalowania bo nie ma wersji "ze śliniaczkiem")
"Ludmiły" jeździły z BWE tylko wyjątkowo (choć tych wyjątków było w sumie sporo), m.in. przy okazji objazdów przez Kostrzyn z powodu remontów na głównej linii. Zasadniczo BWE jeździły na całej trasie z elektrowozami.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
"Ludmiły" jeździły z BWE tylko wyjątkowo (choć tych wyjątków było w sumie sporo), m.in. przy okazji objazdów przez Kostrzyn z powodu remontów na głównej linii. Zasadniczo BWE jeździły na całej trasie z elektrowozami.
Tak mam świadomość - pojawiła się na pierwszym miejscu ale pewnie jest najmniej prawdopodobne, że pójdę w tym kierunku. Pewnie najprostsze rozwiązanie to "Czarna wdowa" - jest baza Marklina w Z - tylko przemalować. Chociaż nie powiem - Husarz też kusi.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Trochę dzisiaj miałem weny do rozpoczęcia prac nad ET41. Wydruki 3D tych pudeł są dość delikatne - cały czas boję się, że coś uszkodzę ale wydrukowane pantografy to jeszcze większe wyzwanie. Postanowilem nie ryzykować ich dolnych elementów a jedynie przygotować je tak aby jak najmniej przeszkadzały w trakcie malowania. Zabezpieczone zostały w pozycji "do góry" cienkim drucikiem:

IMG_1174.JPG

Po odtłuszczeniu buda pomalowana podkładem (spray):

IMG_1176.JPG

Następnie główna farba (Tamiya spray):

IMG_1177.JPG

Obie połówki razem:

IMG_1175.JPG

I po pomalowaniu dachu:

IMG_1178.JPG

trzea pomalować ręcznie szczegóły (zderzaki i harmonie przejściowe na czarno, żaluzje i ciemniejszy element malatury na burcie) a kalki się rysują ...

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Po postawieniu na mechanizmy od dawców i złączeniu normalnymi sprzęgami odległość między członami jest ewidentnie zbyt duża:

IMG_1179.JPG

Trochę pokombinowałem ze sprzęgiem (coś uciąć, coś dokleić) i można zrobić pierwszą próbę ruchową - myślę, że wygląda to teraz OK.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Przy okazji poskładania modułów udało się przetestować trochę taboru. Wyjechał na tory pociąg budowlany:

IMG_2860.JPG

Pomyślałem sobie, że fajnym detalem byłyby sygnały końca składu pociągu. Malowanie ręczne:

IMG_2859.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor Z 50
Tabor Z 19