• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ZNTK Mini

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Postanowiłem trochę się pobawić i poprawić standard części moich opakowań. Lokomotywy są przerabiane i w pudełkach znajdują ostatecznie trochę inne modele niż wyprodukowane przez Marklina. Wykorzystując wydruki na papierze samoprzylepnym trochę urealniłem opis zawartości:

Pudelka.jpg

Sporo modeli wagonów nabywałem z drugiej ręki i bez pudełek, na części pojawiły się ładunki, niektóre to wydruki 3D robione prawie od zera. Uporządkowanie całej kolekcji dla lepszego przechowywania i transportu to więc ważna rzecz. Udało mi się ostatecznie zdecydować na bardzo fajne, moim zdaniem, pudełka do przechowywania taboru w skali Z. Pudełka zostały dodatkowo opisane - tak by łatwo identyfikować zawartość. Przykładowe:

box1.jpg

box3.jpg

box2.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Od dłuższego czasu myślałem o składzie EC Wawel (Kraków - Hamburg Altona) z polskiego odcinka zachodniego - 2 wagony DB w malowaniu IC (1 oraz 2 klasa) plus 2 wagony 2 klasy PKP IC. Niemieckie udało się jakiś czas temu już pozyskać. Polskie trzeba sobie zrobić samemu. Pierwszy z nich:

IMG_5348.jpg

I razem z jednym z niemieckich:

IMG_5351.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Za ciosem z wagonami PKP IC. Tym razem równoległa praca nad dwoma jedynkami i trochę kuchni mojej pracy. Wszystko zaczyna się oczywiście od malowania - farby w sprayu robią trzy kolory - bazowy (prawie biały), kolor ciemniejszy na drzwi co wymaga maskowania (taśma Tamiya):

IMG_5423.jpg

Pozostaje jeszcze na koniec kolejne maskowanie i malowanie na szaro dolnego płaszcza:

IMG_5426.jpg

Wkładki okienne podklejane są od spodu folią do przyciemniania szyb samochodowych:

IMG_5424.jpg

Po nałożeniu całego paska wycinane są te fragmenty w które będą wchodziły zatrzaski dachu:

IMG_5425.jpg

Kolejny krok to nałożenie kalkomanii imitujących uszczelki przy drzwiach (resztki linii oddzielających fragmenty kalkomanii):

IMG_5428.jpg

Wydaje się, że ten szczegół uczyni wagon bardziej "plastycznym":

IMG_5430.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Malowanie dachu jest o tyle proste, że stanowi on odrębną część:

IMG_5427.jpg

Na dachu dodawane są detale - tak by wagon był lepszym odzwierciedleniem polskiego oryginału:

IMG_5432.jpg

Po dodaniu wywietrzników nad toaletami i ostatecznym malowaniu:

IMG_5434.jpg

"Malowanie" burt wagonu odbywa się przy pomocy odpowiednio przygotowanej dużej kalkomanii:

IMG_5395.jpg

Sporo uwagi wymaga położenie górnych linii oznaczenia klasy pociągu. Łatwo taką długą a wąską kalkomanię przy zsuwaniu z papieru podkładowego nadmiernie rozciągnąć i uszkodzić:

IMG_5435.jpg

Przy odrobinie uwagi to się udaje:

IMG_5436.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
W kolejnym etapie nałożone zostały kalkomanie ba burty i cały wagon poskładany:

IMG_5438.jpg

Czoło wagonu wymagało ręcznego malowania - drzwi na pomarańczowo, wałki na czarno, zderzaki w kolorze szarym i wreszcie pomost przejścia międzywagonowego na czarno. Czerwone światła końca malowane są dość gęstą farbą i przy użyciu wykałaczki. Całości dopełniło "oszklenie" przejścia międzywagonowego ClearFixem Humbrola:

IMG_5453.jpg

Wagony 1 klasy powstały dwa i tak się prezentują w różnym otoczeniu:

IMG_5437.jpg

IMG_5443.jpg

A tak w całym składzie z dwoma dwójkami z EC Wawel:

IMG_5439.jpg

Będą jeszcze kolejne wagony - dwójki typów z jedenastoma oknami głównymi na boku. Myślę też o restauracji - to będzie wymagało głebszych modyfikacji aby uzyskać może nie idealny model ale chociaż wagon relatywnie dobrze pasujący, z odpowiednią liczba okien... Tam będzie też robota z zaklejaniem drzwi od jednej strony, szpachlowaniem i szlifowaniem.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
W pociągu zestawionym ze 111A i 112A oraz pochodnych brakowało wagonu bagażowego. Dzięki @pado powstało pudło do 609A (wydruk 3D dostępny na Shapeways). Długo sobie czekało na swoją kolej aż się doczekało. Pomalowane:

IMG_5455.JPG

Z dodanymi wózkami i wprawionymi oknami:

IMG_5467.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Wyciągnąłem z szafy rozgrzebany projekt. Uznałem, że da się coś zrobić z testowych wydruków EN57. Człon środkowy dostał pantografy i praktycznie jest skończony (nie posiada napędy). Jeden czołowy wraz z napędem wymagał dalszej pracy. Okna nie miały podziałów (wersja testowa) więc żmudnie powklejałem kawałki pręcika plastikowego, okalkowałem i oszkliłem ClearFixem. Wewnątrz trzeba było wybrać dremelem część skorupy aby wszedł napęd z Shorty. Udało się też zrobić pierwsze próby ruchowe - mam jakiś problem ze sprzęgiem członu skrajnego - dyszel w trakcie jazdy drga i powoduje rozczepianie się. W przypadku pchania wszystko ładnie jedzie - będzie trzeba pokombinować. Na zdjęciu zauważyłem, że podwozie do środkowego członu zostało wciśnięte trochę za mocno po jednej stronie ale udało się to skorygować. Pozostaje jeszcze zrobić drugi człon skrajny i dopracować współpracę członów w trakcie jazdy. Teraz - chyba już da się poznać co to ...

IMG_5470.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.861 525 30
podwozie do środkowego członu zostało wciśnięte trochę za mocno po jednej stronie
I właśnie po tej jednej (prawej) stronie wygląda dobrze. Na pozostałych wózkach pudło jest za wysoko. Może tak musi być ze względów konstrukcyjnych, ale nie wygląda to dobrze. Wiem, wiem, skala 1:220 ma swoje prawa itd. itp... ;)

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
I właśnie po tej jednej (prawej) stronie wygląda dobrze. Na pozostałych wózkach pudło jest za wysoko. Może tak musi być ze względów konstrukcyjnych, ale nie wygląda to dobrze. Wiem, wiem, skala 1:220 ma swoje prawa itd. itp... ;)
Trudno się nie zgodzić - niestety nie jestem wstanie wpuścić głębiej w skorupę napędu. Dałoby się to niżej osadzić albo przy innym napędzie albo przy modelu statycznym.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
657 3 0
niestety nie jestem wstanie wpuścić głębiej w skorupę napędu
To może - choć to nie wygląda dobrze - lepiej aby wszystkie pudła były umieszczone za wysoko.

Podziwiam tę zegarmistrzowską robotę choć 1:220 to nie jest taka znowu "straszna" skala. Okrętowcy budujący modele w skali 1:200 muszą czasami pom-pomy* z kilkudziesięciu elementów składać :cool:

No ale te pom-pomy nie mają napędu więc jest dużo łatwiej.

*to takie działka przeciwlotnicze kilkulufowe

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor Z 50
Tabor Z 19