• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ZNTK Mini

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Polskie barwy najczęściej zyskują te lokomotywy których bazy są wydane przez Marklina które oczywiście wymagają przemalowania. Kolejne zadanie z tej serii było trudniejsze od dotychczasowych modeli. Bazowa miniatura Marklina ma taka konstrukcję, ze cała "wnętrzności" w czołach - szyby, moduł oświetlenia są montowane nie na wcisk a powklejane. Znakomicie taka konstrukcja utrudnia prace malarskie. Zamiast wszystko powyjmować i potem malować trzeba wszystko zamaskować (szyby) z użyciem dociętych odpowiednio taśm maskujących Tamiya o różnych szerokościach. Na każdym czole maskowane było 6 elementów - przednia szyba, szyby w bocznych drzwiach i reflektory - górny i dwa główne. Po każdej warstwie farby czubkiem wykałaczki - jak farba nie była jeszcze w pełni utwardzona delikatnie zeskrobywałem ją z poręczy przy drzwiach wejściowych w kolorze srebrnym.

W efekcie trzecia lokomotywa w rodzinie LOTOSu ... Swoją drogą ciekawe ile jeszcze LOTOS Kolej "pożyje" w świetle fuzji na szczycie ? Sam model wyszedł tak:

IMG_3239.JPG

IMG_3242.JPG

Te Vectrony LOTOS-u to głównie ciągną składy kontenerowe:

W sumie to jeszcze jeden Vectron może zmienić barwy z DB - zastanawiam się tylko na jakie ? Wybór na ten moment zakładam pomiędzy Laude w kolorze Magenta (ciekawe i nietypowe malowanie), PKP IC (ale to epizod testowy tylko ...) kolejny LOTOS dzierżawiony od Cargounitu ?
Na PKP Cargo czekam firmowego bo wypuści go Marklin - z czerwonym czołem. Będzie opcja przemalowania też na niebieskie ...

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Na warsztacie próby przed właściwym projektem. Materiał ćwiczebny to korpusy wagonów - dawców, pozbawione części podwozia i wózków oraz szyb, które poszły do innych wagonów (111A i 112A z wydruków 3D). Wagony oczywiście nie takie, dachy też nie te. Kalkomanie także do drobnej poprawki (kalka to górny zielony pasek oraz cały jasny pas na burcie wagonu wraz z oznaczeniami. Samo malowanie wagonów to szare + jakieś mieszanki - właściwy kolor szaro-niebieski zamierzam dopiero pozyskać. Górny wagon - bardziej obecne malowanie z czarnym pasem - tu konieczne jest malowanie wkładów okiennych ze srebrnymi lub złotymi ramkami na czarne. Zastanawiam się czy jest sensowny sposób na uzyskanie efektu przyciemnianych szyb - podmalowanie od tyły chyba jest słabym pomysłem. Może podklejenie takim paskiem przyciemnianego plexi lub jakiejś folii samoprzylepnej ? Jakieś sugestie ?

IMG_3248.JPG

Nawet na takim próbnym etapie, niedorobionym i niskiej jakości - muszę powiedzieć że w tak miniaturowej skali te wagony po prostu ... fajnie wyglądają.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Ewentualnie może folie do przyciemniania szyb ( w samochodach)?

Pozdr,...
Odwiedziłem pobliską firmę tuningową i dostałem trochę odpadków folii. Próba na półproduktowym wagonie wyszła tak - widać przyciemnione i nieprzyciemnione okna - efekt jest chyba niezły:

IMG_3322.jpg

Prace nad cysternami 406R w N-ce jakie robił @pado sprowokowały mnie do myślenia. Przypomniałem sobie o łatwo dostępnym i dość tanim zestawie SKW Trotsberg:

https://www.maerklin.de/de/produkte...ice]=0&cHash=d7b71678719b8d93a55e02a181cad143

Szymon zaprojektował zbiornik w 3D. Obejmy to docięte z puszki po napojach przy pomocy gilotynki paski metalowe.

IMG_3279.jpg

IMG_3281.jpg

Po pomalowaniu musi poczekać na kalki i pomosty z drabinkami:

IMG_3283.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Walczę dalej z SM30. Bez poręczy była jakaś taka goła. Drut miedziany w dłoń i doginamy... i montujemy na początek to co łatwiejsze:

IMG_3333.jpg

Wziąłem się też za ćwiczenia w lutowaniu:

IMG_3340.jpg

Nie jest to mistrzostwo świata ale od czegoś trzeba zacząć:

IMG_3341.jpg

Teraz jeszcze druga strona i będzie chyba jedyna SM30 w skali Z na świecie...

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.032 37 4
Mała prośba do kolegi. Nie dałoby rady co jakis czas w prezentacji wrzucać foto z jakimś przedmiotem, którego rozmiar każdy z nas zna? Ot takie porównanie, dające widzowi pogląd jak to wszystko jest małe.
PS. Mam na myśli scenki z dioramy/makiety, a nie same detale. Musi to wyglądać jak tam grosik się znajdzie i nie będzie mieścił za bardzo nigdzie ;)

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 19 9
...jak tam grosik się znajdzie i nie będzie mieścił za bardzo nigdzie ;)
Obawiam się, że postawienie grosika na tej makiecie pozostawi trwałe wgniecenie wielkości krateru tunguskiego. A jakby się taki grosik wywrócił, to zmiażdżyłby budynek i okoliczną infrastrukturę..... :eek:

A tak na poważnie - sam robię modele w TT, które są ok. 1,4x mniejsze od tych w H0. Ale modele w Z są jeszcze 2x mniejsze niż w TT! Jestem pełen podziwu dla precyzji kolegi @Zdrada69 .

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Mała prośba do kolegi. Nie dałoby rady co jakis czas w prezentacji wrzucać foto z jakimś przedmiotem, którego rozmiar każdy z nas zna? Ot takie porównanie, dające widzowi pogląd jak to wszystko jest małe.
PS. Mam na myśli scenki z dioramy/makiety, a nie same detale. Musi to wyglądać jak tam grosik się znajdzie i nie będzie mieścił za bardzo nigdzie ;)
Skoro jest taka prośba...

IMG_3565.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor Z 50
Tabor Z 19