• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ZNTK Mini

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.681 65 3
Fajne. Tylko te wagony ze względu na małą pojemność nie bardzo są dobrze wykorzystane przy przewozie koksu. Ten typ był raczej przeznaczony do przewozu rudy lub innych kruszyw. Ewentualnie do węgla.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.242 39 0
@Mafo zawsze "kolejarzom" zwraca, i moim zdaniem słusznie, że tabor samochodowy też powinien być "na poziomie". W skali 1:220 oferta samochodów to praktycznie głównie wydruki 3D. Dzisiaj dochodzi Gaz 53 w wersji cysterna. Może powinnien jeszcze dostać białą mordkę i napis na zbiorniku MLEKO ?

IMG_8470.JPG

IMG_8471.JPG

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.930 387 20
Piękny model. Grille ta tych Gazach były albo białe, albo w kolorze kabiny. Cysterny najczęściej były w Związku Radzieckim. Ja takich sobie nie przypominam, ale mogły być używane w Polsce na ścianie wschodniej.
P.S.
Pozwoliłem sobie poprawić nazwę tego samochodu we wpisie kolegi @Zdrada69, bo to jest Gaz 53. Ziły wyglądały troszkę inaczej.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.242 39 0
Czas na kończenie rozpoczętych projektów ... powrót do tramwaju z Gdańska.
Dostał pantograf, lekkie pobrudzenie dachu, numery linii i tablice kierunkowe (Jelitkowo-Oliwa).
Ponieważ w rzeczywistości numery linii były wycinane w kole nad dachem i widoczne na przestrzał u siebie oddałem to poprzez dwustronne kalkomanie z tym że ta od tyłu to lustrzane odbicie. Na jednym końcu pojawił się też motorniczy.

IMG_8570.JPG

IMG_8571.JPG

Dla przypomnienia - co to znaczy skala Z:

IMG_8573.JPG

Na torach zachowuje się bardzo dobrze i ma cichy napęd:

Szczerze powiedziawszy - należy mu się diorama albo mała makieta...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.242 39 0
Kolejny rozgrzebany model który czekał ... SP47-002 - leżała buda pomalowana od dawna... Dokończone malowanie, wstawione okna, dawca trochę zmodyfikowany i można postawić na tory. Idealny ten wydruk 3D zdecydowanie nie jest.

IMG_8577.JPG

IMG_8578.JPG

IMG_8579.JPG

Wraz z siostrą SP47-001:

IMG_8580.JPG

I coś tam na haku - ale tutaj to raczej udaje SU46:

IMG_8581.JPG

IMG_8582.JPG

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.242 39 0
Kolejny rozgrzebany temat, który należało dokończyć. BR41 parowóz którego przeznaczeniem jest by stać się Ot1. Kalka na ten parowóz znajduje się w zestawie jaki kiedyś oferował śp. Pan Brylski.

W zakres przeróbki weszło:
zlikwidowanie 3 reflektora na parowozie i tendrze i wstawienie większych - PKP-owskich świateł, zeszlifowanie szwa technologicznego z góry kotła i budki, dodanie prądnicy na pomoście, przemalowanie od nowa na czarno, okalkowanie, przemalowanie drobnych elementów na czerwono, trochę śladów eksploatacyjnych oraz podwyższenie skrzyni na tendrze - zgodnie z jednym ze zdjęć Ot1 jakie dostępne są w Internecie. Dodany na tendrze został także prawdziwy węgiel.

IMG_8552.JPG

IMG_8554.JPG

IMG_8555.JPG

Parowóz wygląda dość fotogenicznie na dioramie - szczególnie w parach zdjęciowych.

Zestaw 1:

IMG_8556.JPG

IMG_8557.JPG

Zestaw 2

IMG_8566.JPG

IMG_8565.JPG

Zestaw 3 ... a to może jeszcze jutro dorzucę..

Zastanawiam się, czy pojawiające się na zdjęciach modele Ot1 w malowaniu oliwkowym to real czy fikcja ? Mam jeszcze jednego BR41 więc może coś z nim będzie warto zrobić jeszcze ...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.866 525 30
modele Ot1 w malowaniu oliwkowym to real czy fikcja ?
Raczej fikcja, ale pewności nie można mieć. Ja bym zrobił czarną. A może warto w drugim egzemplarzu pokusić się o usunięcie podgrzewaczy wody przed kominem, prądnicy za kominem i wywietrzników na dachu budki? Bo ten pokazany wyżej ma teraz dwie prądnice... :)

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.242 39 0
Raczej fikcja, ale pewności nie można mieć. Ja bym zrobił czarną. A może warto w drugim egzemplarzu pokusić się o usunięcie podgrzewaczy wody przed kominem, prądnicy za kominem i wywietrzników na dachu budki? Bo ten pokazany wyżej ma teraz dwie prądnice... :)
No tak dwie prądnice to trochę za dużo... Podgrzewacze wody - no może pokuszę się w tym drugim egzemplarzu o amputację tych elementów - pewnie nie będzie prosto. Zawsze trochę ręka drży przy takich dużych ingerencjach - w odróżnieniu od wielu modeli w większych skalach w przypadku Zetki korpusy parowozów to nie odlewy z plastiku ale z metalu - obróbka trochę cięższa i jak dla mnie trochę bardziej ryzykowna zabawa. Usuwanie górnego reflektora z drzwi dymnicy przy pomocy Dremela przyprawia mnie zawsze o drżenie serca - tym bardziej, że staram się reszty detali (zawiasy itp.) nie uszkodzić.

Dwie rzeczy mnie jeszcze nurtują - czy podwozie tendra nie powinno być jednak czarne ? Przyglądałem się tym zdjęciom które dostępne są Internecie i wychodzi mi, że naprawdę trudno uznać, że koła mają białe bandaże ... Ale nie wiem czy pozostawić tak jak są czy jednak może malować ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.866 525 30
Mam ściągnięte kiedyś z internetu 3 zdjęcia Ot1. Na jednym jest w wersji bez większych przeróbek (jak ten model), dość zaniedbany i raczej bez białych bandaży na kołach. Na dwóch pozostałych są parowozy już z usuniętym podgrzewaczem i wywietrznikami na budce oraz z przeniesioną na pomost prądnicą. Na jednym z tych zdjęć widać białe bandaże, także na kołach tendra. Na drugim zdjęciu trudno powiedzieć co do kół, za to wiatrownice mają chyba białe obwódki. A o kolorze samych wózków tendra trudno cokolwiek powiedzieć, mogły być czerwone (ale brudne), a mogły być czarne, czy raczej ciemnoszare od brudu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor Z 50
Tabor Z 19