W temacie "Dawniej i dziś" zamieściłem zdjęcia bramy głównej Zarządu Portu Szczecin - Świnoujście.
http://forum.modelarstwo.info/threads/dawniej-i-dziś.18154/page-24#post-764556
Tak, jak już tam wspomniałem zdjęcia te można potraktować jako wstęp do naszej kolejnej wyprawy.
Wydawało się, że w tym roku nidzie już nie wyskoczymy. Pogoda niesprzyjająca, szybko robi się ciemno itd. i itp. A jednak udało się. Tym razem w bardzo okrojonym składzie i nie za daleko, bo nie wyjechaliśmy nawet z miasta.
Jakieś dwa tygodnie temu Peter zadał mi pytanie - czy przyglądałem się barierkom oddzielającym ulicę od toru przy budynku Zarządu Portów Szczecin - Świnoujście. Głupio było się przyznać, że nie, bo często tam przejeżdżam, ale niestety jakoś nigdy nie wpadłem na pomysł, żeby się im przyjrzeć. Jak to mówią "najciemniej jest zawsze pod latarnią".
Minęły dwa tygodnie....
Dawno nigdzie się mnie ruszaliśmy, a wczoraj jakoś mnie nosiło i nie mogłem sobie znaleźć w domu miejsca. Krótka chwila namysłu - może by tak pojechać w końcu ten płotek obejrzeć? Telefon do Petera - jedziemy? Odpowiedź - jedziemy! Doceniam jego poświęcenie, bo nie dość, że pogoda była taka sobie, to jeszcze przerwałem mu oglądanie pasjonującego programu dokumentalnego o produkcji... żubrówki
.
Barierek jest kilka i znajdują się wzdłuż torów prowadzących do Portu w Szczecinie i do Centrum Logistycznego Gryf. Poniżej zrzut map Google z naniesionymi najważniejszymi punktami.
ul. Rybnicka
Legenda:
SPD31 - nastawnia Szczecin Port Centralny SPD31
1 - pierwszy płotek
Coś znaleźliśmy: Union 1880r.
Pierwszy płotek sprawdzony, więcej cech nie znaleźliśmy.
Ruszyliśmy w dalszą drogę.
ul. Rybnicka i Bytomska
Legenda:
Dw. Wrocławski - w tym miejscu znajdował się przed wojną dworzec wrocławski.
2- drugi płotek
3 - wiadomo
4 - budynek Zarządu Portu
Drugi płotek. Peter walczył dzielnie chcąc rozszyfrować oznaczenia na szynie.
Tym razem w celu rozszyfrowania producenta szyny i daty produkcji wspomogliśmy się specjalistycznymi narzędziem w postaci...
kredy
. Efekty rewelacyjne - Bochum 1885.
Producent??? xxxxxwitz 1874r. Będę musiał tu jeszcze raz wrócić i zbadać tę szynę dokładniej.
Reszty niestety nie udało się nam sprawdzić - zarośnięte krzakami.
Kolejny płotek - nr 3.
Widok w kierunku SPD31.
Widok w kierunku centrum logistycznego Gryf.