• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Wysoka Gorzowska

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Kilka lat temu zbudowałem budynki gospodarcze do makiety. Połaczenie przedwojennych toalet z powojenną dobudówką. Niedawno udało mi się mniej więcej ostatecznie odwzorować otoczenie tych budowli na makiecie. Zrobiłem to tak jak zapamiętałem.

a.jpg
d.jpg
f.jpg
h.jpg
IMG_0304_.jpg
20230327_235328_.jpg

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 5 0
Bardzo fajnie odwzorowałeś te budynki (y) Polistyren HIPS to jednak wdzięczny materiał w modelarstwie. Sam już kilka budynków z niego sklejiłem.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Bardzo fajnie odwzorowałeś te budynki (y) Polistyren HIPS to jednak wdzięczny materiał w modelarstwie. Sam już kilka budynków z niego sklejiłem.
Dzięki :) Osobiście używam tylko polistyrenu. Najwygodniej pracuje mi się z nim. Jak dla mnie niezaprzczalną zaletą polistyrenu jest podatność na kleje do plastiku. Po nadtopieniu się materiału powstaje solidna spoina. Wypływy nadtopionego tworzywa dobrze niwelują wszelkie niedoskonałości na połączeniach.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Wprawne oko wypatrzy na zapleczu "chlewika" model pługa jednoskibowego. U mnie ma udwać odstawioną już wysłużoną maszynę. Zestaw do budowy pługa osiągnął w moich zbiorach status "półkownika" seniora. Kupiłem go w sklepie z modelami kolejowymi mieszczącym się w blaszanym baraku w Poznaniu w okolicach gdzie dzisiaj mieści się galeria handlowa "Kupiec Poznański". Pamiętam, że budynek trzeszczał w lecie jak mocno świeciło słońce :). Było to w pierwszej połowie lat 90-tych ubiegłego wieku. Już wtedy wymyśliłem sobie, ze przyda się kiedyś do makiety kolejowej. Doczekał się wreszcie :) Podczas zakupu pierwszy raz spotkałem się wtedy z blaszkami fototrawionymi. Zafascynowały mnie możliwości odwzorowania detali w tej technice.
Producent zestawu firma Pitter's Papp-Kisten to też już historia. Projekt pochodzi z 1988 roku.

20230320_131308.jpg

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
A mnie interesuje w jaki sposób osiągnąłeś świetny efekt starego tynku na tych budynkach.
Dużo wzrorowałem się na poradniku Wojtka:
https://forum.modelarstwo.info/threads/poradnik-heńka_stara.28457/post-494830

Jako farba bazowa w przypadku odwzorowywania tynku, betonu używam farb Vallejo: green grey oraz stone grey. Nakładane gąbką. Na koniec rozcieńczone washe z AK.

Ja wtedy sypałem białe i czarne kamyki wykorzystywane do robienia lastryka między tory ;] to były czasy.
Też przerabiałem biały grys od lastryka jako podsypka toru na pierwszej makiecie :) Pamiętam, że pod koniec lat 80-tych kupiłem takie coś jako tłuczeń na modelowe torowisko w Składnicy Harcerskiej. Był to wyrób jak to wtedy nazywało się "prywaciarza".

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Do kształtowania zieleni wyższej oprócz bardzo dobrych produktów Braci Radke z MBR chciałbym polecić ciekawe krzaki i nie tylko od holenderskiego modelarza Martina Welberg. Umożliwiają one ciekawe urozmaicenie zieleni od innych producentów. Na youtube moża znaleźć poradniki Martina do wykorzystania jego produktów:
https://www.youtube.com/@MartinWelbergScenicStudios

U siebie wykorzystam dwa rodzaje krzaków:

20230403_125759.jpg
20230403_130540.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Ja wtedy sypałem białe i czarne kamyki wykorzystywane do robienia lastryka między tory ;] to były czasy.
Nic mi nie mów kolego..... ja kleiłem wtedy tory na żywicę bez utwardzacza.... i na to.... 'pioch' z piaskownicy. Zastanawiałem się dlaczego to nie schnie.... :mamdola: Chęci były, wiedzy zero... To były czasy.
Wprawne oko wypatrzy na zapleczu "chlewika" model pługa jednoskibowego. (...) Projekt pochodzi z 1988 roku.
Wow.... szukałem ostatnio czegoś podobnego (takiego pługa), ale nic nie mogę znaleźć...

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Skończyłem również imitację sterowania, ryglowania jednego rozjazdu.

Zobacz załącznik 951706
Mam pytanko...

Czy tzw. cięgło iglic w tym rozjeździe TILLIGA ABW, to jest cięgło oryginalne dołączone do zestawu? Czy może kolega cokolwiek przerabiał je, a może zastosował zupełnie coś innego? Patrzę na to zdjęcie i do końca nie mam pewności, stąd pytanie.

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.397 1 0
Cześć.
Z mojej perspektywy " samochodziarza" pomysł i wykonanie - magiczne. Bez wdawania się w szczegóły techniczne na których znam się jak minister finansów na ekonomii.
Trasę z Gorzowa do Dębna pokonywałem setki razy i nadal mi się to zdarza.
Ta stacja była i jest moim ulubionym punktem odniesienia na drodze wojewódzkiej 130 a resztki bruku przy przejeździe miejscem na przystanek i chwilę spaceru by ocenić upływ czasu.

Do brzegu jednak
Uczta dla oczu i szczerze Ci kibicuję.
Pozdrawiam. Maciej
P.s W załącznikach moja miejscówka
wysoka1.jpg wysoka2.jpg wysoka3.jpg wysoka4.jpg

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Cześć.
Z mojej perspektywy " samochodziarza" pomysł i wykonanie - magiczne. Bez wdawania się w szczegóły techniczne na których znam się jak minister finansów na ekonomii.
Trasę z Gorzowa do Dębna pokonywałem setki razy i nadal mi się to zdarza.
Ta stacja była i jest moim ulubionym punktem odniesienia na drodze wojewódzkiej 130 a resztki bruku przy przejeździe miejscem na przystanek i chwilę spaceru by ocenić upływ czasu.

Do brzegu jednak
Uczta dla oczu i szczerze Ci kibicuję.
Pozdrawiam. Maciej
P.s W załącznikach moja miejscówka
Zobacz załącznik 968327 Zobacz załącznik 968328 Zobacz załącznik 968329 Zobacz załącznik 968330
Cieszę się Maćku, że spodobała się Tobie miejscówka w Wysokiej! Nie będę ukrywać, że wjazd na drogę brukową w stronę stacji też zawsze kojarzył mi się z czymś miłym. Na tej drodze odbywałem swoje pierwsze szlify umiejetności prowadzenia auta :) Rozwidlone odejście od drogi brukowej do szosy (jak to nazywał obecną drogę 130 mój dziadek) też zostanie odzwierciedlone na makiecie. Trochę w mniejszym rozmiarze, ponieważ nie zmieściłoby się na dostępnej szerokości segmentu.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
@Kot Prezesa Maciej nieświadomie wyczuł moje intencje. Przeniosłem się z pracami na segment na którym znajduje się wspomniany przez niego wjazd drogowy na stację. "Szosa" w oryginale w obrębie przejazdu kolejowego ze względu na wysokość ułożenia toru została poprowadzona na nasypie. Wzorem oryginału powninny znaleźć się bariery ochronne wzdłuż drogi. Kupiłem fajny produkt od Hugwy - bariery betonowe odlane z gipsu. Wizualnie sę bez zarzutu. Nie podoba mi się jednak ich kruchość. Postanowiłem wykonać bariery z polistyrenu. Dzięki takiemu materiałowi zaimituję połączenie śrubowe słupków z przęsłami.
Drugi raz przydała mi się kupiona jakiś czas temu "z bólem" gilotynka modelarska. Uznaję, że odrobiła się :)

20230418_161626.jpg

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.397 1 0
@Kot Prezesa Maciej nieświadomie wyczuł moje intencje. Przeniosłem się z pracami na segment na którym znajduje się wspomniany przez niego wjazd drogowy na stację. "Szosa" w oryginale w obrębie przejazdu kolejowego ze względu na wysokość ułożenia toru została poprowadzona na nasypie. Wzorem oryginału powninny znaleźć się bariery ochronne wzdłuż drogi. Kupiłem fajny produkt od Hugwy - bariery betonowe odlane z gipsu. Wizualnie sę bez zarzutu. Nie podoba mi się jednak ich kruchość. Postanowiłem wykonać bariery z polistyrenu. Dzięki takiemu materiałowi zaimituję połączenie śrubowe słupków z przęsłami.
Drugi raz przydała mi się kupiona jakiś czas temu "z bólem" gilotynka modelarska. Uznaję, że odrobiła się :)

Zobacz załącznik 969604
To jest cholernie dobra wiadomość. Zbiegiem okoliczności, też Podpowiedziałeś mi rozwiązanie paru moich samochdziarskich problemów czyli gilotynkę. Najwyraźniej prócz zdolności modelarskich drzemie w Tobie moc telepatii;)))