Mam pytanie. Stosujesz w niektórych miejscach szarą podsypkę tłuczniową na twojej makiecie? Pytam, bo zdjęcia czasem przekłamują.
A dlaczego pytam? Bo też będę szutrował tor i często widzę na makietach ten "składnik" szlaku kolejowego ciemno brunatny, wręcz "zardzewiały" jak szyny.... tak bardzo, że czasem szyn nie widać
....i średnio mi się to podoba. Wydaje mi się, że jaśniejszy nieco tłuczeń niż barwa szyny (rdzawa) jest bardziej przekonujący co do odwzorowania rzeczywistości. Jednak zastanawiam się jak długo kolor szary jest szary na w miarę często użytkowanym szlaku. Czyżbyś odwzorowywał świeżo zasypany tłuczniem tor? Nie powiem, że mi się to nie podoba, wręcz przeciwnie. Zawsze wolałem na szlaku średnio przyrdzewiały tłuczeń, a nawet w części szarawy niż rdzawo brunatny.... choć pewnie na bardzo użytkowanych liniach i dawno nie remontowanych i tak bywało...
Cytowana fotka pokazuje tak jakby inny kolor tłucznia niż jest on na innych fotkach. I fajnie. Na kolei ten kolor "pływa" w zależności od miejsca.