Dzięki, miło mi, że podoba się
Kran wodny to model Weinert'a?
Nie, to Auhagen. Trochę zwaloryzowałem go. Przede wszystkim przewierciłem na wylot detale tak, aby przeciągnąć w jego wnętrzu przewody do latarni. Docelowo żuraw otrzyma napęd i będzie zdalnie obracany. W tym celu zamontowałem w jego wnetrzu rurkę mosiężną. Dorobiłem imitację wylewki oraz nową rękojeść do obracania. Oryginalna, plastikowa poległa.
PS. Nie myślałeś by dać więcej zieleni średniej, szczególnie pod drzewami i na nasypie przy boku (od strony widowni)? Pytam bo pisał kolega, że są one "jeszcze w budowie".
Tak jak napisałem, zaprezentowane dwa segmenty są jeszcze w budowie. Brakuje na nich przede wszystkim semaforów wyjazdowych, pędni, naprężaczy i innych drobnych detali. Dojdzie też zieleń średnia. Trawa zostanie trochę zwaloryzowana. Zabiegi ulepszania zieleni chcę wykonać jak już będę mieć w podobnym stanie zaawansowania wszystkie segmenty makiety. Wtedy uniknie się różnic w wyglądzie poszczególnych części.
Mam przy okazji pytanie dot. drzewek MBR, bo też myślę o nich. Czy jak zamawiałeś konkretny model drzewa (np. ten sam gatunek, ta sama skala, wiele sztuk) to czy te sztuki drzew różnią się? (np. ułożeniem gałęzi)? Potrzebuję kilka drzewek MBR tego samego gatunku i zastanawiam się, czy każde będzie nieco inne... czy jota w jotę kopia pierwszego? /jeśli tak jest, to może zamawiać różne wysokości?.../
Drzewa w MBR zostały wykonane pod moje wymagania. Przede wszystkim określiłem jaki gatunek potrzebuję, w jakiej porze roku. Najważniejszą wytyczną stanowiła wysokość drzewa. Nie chciałem, aby przekraczały określony wymiar. Ułożenie gałezi to już loteria, tak jak w naturze. Jednak bracia Radke mają już jakieś doświadczenie i dobre wyczucie w swoich drzewach. Mi podobają się ich produkty.