• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Wysoka Gorzowska

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
A możesz pokazać te drzewka z innej perspektywy przed wkomponowaniem w makietę?
Niestety, ale nie dam rady. Drzewa są symbolicznie wklejone w styropian, a styropian do kartonu. Jak odkleję to będą się przewracać. Chcę je systematycznie osadzać na makiecie. Nie zrobię tego na raz, także muszą być bezpiecznie przechowywane.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.739 60 9
Niestety, ale nie dam rady. Drzewa są symbolicznie wklejone w styropian, a styropian do kartonu. Jak odkleję to będą się przewracać. Chcę je systematycznie osadzać na makiecie. Nie zrobię tego na raz, także muszą być bezpiecznie przechowywane.
Tak z ciekawości bez żadnych uszczypliwości, co to znaczy że są wklejone symbolicznie?

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Podczas najbliższego Modell Hobby Spiel w Lipsku pokażę pierwszy raz publicznie część makiety stacji Wysoka Gorzowska. Będą to dwa segmenty, jeszcze w budowie. Posłużą jako tło do prezentacji warsztatu modelarza. W związku z tym wykonałem stelaże i opakowania dla dwóch segmentów makiety. Taki system transportu opracowaliśmy z kolegą już jakiś czas temu przy makiecie Karnina. Dokręcane do profili przejściowych elementy ze sklejki umożliwiają bezpieczne układanie segmentów jeden na drugim. Dwie listwy stanowią dodatkowe zabezpieczenie na krawędziach. Karton to konstrukcja w stylu "karton do butów z pokrywką". Jedna ściana otwiera się, aby umożliwić łatwe wysuwanie segmentu.

20220919_135037.jpg
20220919_135113.jpg

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Jakie są wymiary segmentu? Rozumiem, że takie pudło kartonowe jest zrobione z osobnych elementów kartonu, które skleiłeś ze sobą taśmą?
Segment ma wymiary 0,95 x 0,6 m. W Internecie kupiłem pakiet 10 arkuszy kartonu 5-warstwowego. Wokół segmentu jest obwiednia, ona tworzy rant do nasuwania pokrywy. Od spodu znajduje się cały arkusz, który tworzy podłogę. On ma pozaginane do góry boki, które przykleiłem klejem do obwiedniej. Srebrna taśma jedynie maskuje połączenia i wzmacnia krawędzie. Więszość połączeń jest klejona klejem. Polecam klej tapicerski w sprayu. Po naniesieniu szybko odparowuje. Wystarczy dotknąć dwie płaszczyzny z naniesionym klejem i są już nie do ruszenia.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
No i po premierze :) Tak zaprezentowały się na razie dwa, jeszcze nie skończone segmenty wyposażone pierwszy raz w tło i oświetlenie. Docelowo do makiety powstanie nowe tło, oraz dłuższe wysięgniki fryzu i oświetlenia - 60 cm.

14.JPG

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
No i po premierze :) Tak zaprezentowały się na razie dwa, jeszcze nie skończone segmenty wyposażone pierwszy raz w tło i oświetlenie. Docelowo do makiety powstanie nowe tło, oraz dłuższe wysięgniki fryzu i oświetlenia - 60 cm.

Zobacz załącznik 923280
Gratuluję pięknych segmentów makiety. Wiele się zmieniło od momentu prezentacji na kanale PMMH0-TV. Ładne tempo budowy i efekt. Tło też robi robotę. Kran wodny to model Weinert'a?

PS. Nie myślałeś by dać więcej zieleni średniej, szczególnie pod drzewami i na nasypie przy boku (od strony widowni)? Pytam bo pisał kolega, że są one "jeszcze w budowie".
Bracia z MBR spisali się na medal. Dotarła wyczekiwana przesyłka. Powoli rozpocznie się zadrzewianie makiety.

Zobacz załącznik 913881
Mam przy okazji pytanie dot. drzewek MBR, bo też myślę o nich. Czy jak zamawiałeś konkretny model drzewa (np. ten sam gatunek, ta sama skala, wiele sztuk) to czy te sztuki drzew różnią się? (np. ułożeniem gałęzi)? Potrzebuję kilka drzewek MBR tego samego gatunku i zastanawiam się, czy każde będzie nieco inne... czy jota w jotę kopia pierwszego? /jeśli tak jest, to może zamawiać różne wysokości?.../

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Dzięki, miło mi, że podoba się :)
Kran wodny to model Weinert'a?
Nie, to Auhagen. Trochę zwaloryzowałem go. Przede wszystkim przewierciłem na wylot detale tak, aby przeciągnąć w jego wnętrzu przewody do latarni. Docelowo żuraw otrzyma napęd i będzie zdalnie obracany. W tym celu zamontowałem w jego wnetrzu rurkę mosiężną. Dorobiłem imitację wylewki oraz nową rękojeść do obracania. Oryginalna, plastikowa poległa.

PS. Nie myślałeś by dać więcej zieleni średniej, szczególnie pod drzewami i na nasypie przy boku (od strony widowni)? Pytam bo pisał kolega, że są one "jeszcze w budowie".
Tak jak napisałem, zaprezentowane dwa segmenty są jeszcze w budowie. Brakuje na nich przede wszystkim semaforów wyjazdowych, pędni, naprężaczy i innych drobnych detali. Dojdzie też zieleń średnia. Trawa zostanie trochę zwaloryzowana. Zabiegi ulepszania zieleni chcę wykonać jak już będę mieć w podobnym stanie zaawansowania wszystkie segmenty makiety. Wtedy uniknie się różnic w wyglądzie poszczególnych części.

Mam przy okazji pytanie dot. drzewek MBR, bo też myślę o nich. Czy jak zamawiałeś konkretny model drzewa (np. ten sam gatunek, ta sama skala, wiele sztuk) to czy te sztuki drzew różnią się? (np. ułożeniem gałęzi)? Potrzebuję kilka drzewek MBR tego samego gatunku i zastanawiam się, czy każde będzie nieco inne... czy jota w jotę kopia pierwszego? /jeśli tak jest, to może zamawiać różne wysokości?.../
Drzewa w MBR zostały wykonane pod moje wymagania. Przede wszystkim określiłem jaki gatunek potrzebuję, w jakiej porze roku. Najważniejszą wytyczną stanowiła wysokość drzewa. Nie chciałem, aby przekraczały określony wymiar. Ułożenie gałezi to już loteria, tak jak w naturze. Jednak bracia Radke mają już jakieś doświadczenie i dobre wyczucie w swoich drzewach. Mi podobają się ich produkty.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Trochę przerwałem prace przy sianiu trawy. Na warsztat trafiły urządzenia zrk. Z elementów fototrawionych, kawałków drutów i fragmentów tworzywa sztucznego powstają skrzynie do mechanizmów ryglowania rozjazdów. Zlutowałem słupki pędniowe. Blaszki oraz koncepcję układu urządzeń zrk opracował kolega Romek :)

20221215_132822.jpg
20221215_133517.jpg
20221216_095837.jpg
20230111_144040.jpg