• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Wysoka Gorzowska

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.580 5 0
Scenka z Osą będzie znajdować się w mało widocznej części makiety, na jej tyłach. Kiedyś może pomyślę o figurkach na zamówienie :)

W Wysokiej przecina tory obecna droga wojewódzka 130. Na przejeździe kolejowym nigdy nie było rogatek. Chociaż ranga ówczesnej drogi wskazywałaby, że rogatki przydałyby się. Po długich przemyśleniach i doświadczeniu zebranym podczas prezentacji makiety Karnin Gorzowski uznałem, że oszukam rzeczywistość i w Wysokiej pojawią się rogatki. Ruchome oraz wyposażone w odpowiedni dźwięk szlabany bardzo uatrakcyjniają prezentację. Dodatkowo pełnią funkcję psychologiczną. Publiczność oczekująca na przejazd pociągu bardzo uspokaja się po opuszczeniu drągów. Wiedzą, że zaraz coś pojedzie. To tak samo jak podczas robienia zdjęć prawdziwego pociągu. Opuszczenie rogatek, podanie semafora oznacza, że wkrótce nadjedzie wyczekiwany pociąg.
Oprócz skrócenia układu torowego, rogatki będą drugim i ostatnim istotnym odstępstwem od oryginału.

Wybrałem produkt Weinerta. Postanowiłem, że odwzoruję to co zawsze mi się podobało, tzw. firanki. Ich montaż polegający na spłaszczeniu końcówek pozaginanego drutu stanowi nie lada wyzwanie. Całość musi pracować bez żadnego oporu. Jedną już zrobiłem. Czas na drugą.
Przy okazji, gdyby ktoś zabierał się za montaż takich rogatek, mała wskazówka. Należy zrezygnować z zaznaczonych fabrycznie przez zagłębienia podziału kolorów na drągach. Zgodnie z polskimi przepisami w interesującej mnie epoce IV, końcówka drąga ma być pomalowana kolorem czerwonym na długości pół metra. Dlatego w widocznych na zdjęciu drągach zaszpachlowałem fabryczne zagłębienia.

20220411_130408.jpg

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.580 5 0
Tomku jak masz pomyślany napęd do tych rogatek ? No dźwięk dzwonków to będzie rewelka (y)
Zbyszek, planuję wykorzystać oryginalny napęd dołączany do zestawu Weinerta. To jest napęd do rozjazdów firmy Fulgurex. W przypadku makiety Karnina sprawdził się dobrze. Nie chce mi się kombinować z jakimś nowym.

Rogatki będą miały taki sam dźwięk jak w Karninie? Przydała by się różnorodność dźwięków
Skorzystam z tego samego pliku. Zapewne będzie odpowiednio dopasowany do czasu pracy rogatek. Mechanizm, mechanizmowi nie jest równy. Dzisiaj szukanie klasycznych rogatek napędzanych pędniami, posiadających sprawny dzwonek jest już wyzwaniem. Plik z Karnina pochodzi z oryginalnych obecnie już nie istniejących rogatek z Nowin Wielkich.

Popracowałem przy spolszczeniu rogatek Weinerta. W zestawie wzorem oryginału z kolei DB bęben został osłonięty trapezową obudową. Pewnie mieli przypadki, że ktoś "włożył tam łapy". Na PKP nie było takich.
20220418_223638.jpg

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.580 5 0
Ponieważ na równi lubię modele kolejowe jak i samochodowe, to droga na makiecie nie mogła zostać potraktowana po macoszemu. Trochę prób kosztowało mnie zrobienie imitacji asfaltu. Dopiero za trzecim malowaniem uznałem, że można zaakceptować kolor nawierzchni. Jako podkład użyłem warstwę pianki. W niej ostrym narzędziem wykonałem zadrapania, imitacje pęknięć, ubytków, łączenia pasów jezdni. Następnie mieszanina kolorów ciepłego szarego (tak nazwał go producent farby) i czarnego. Na koniec kilka warstw czarnego"washa".

20220429_132214.jpg

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.515 2 0
Zrób Tomku jeszcze zdjęcie z innego kąta. Podoba mi się ta droga, zwłaszcza że niełatwe jest oddanie uszkodzeń i zużycia nawierzchni we właściwych proporcjach. Wiele dróg na makietach, którym się przyglądałem, w dążeniu do uwypuklenia śladów zużycia i eksploatacji ma nierówności i uszkodzenia nawierzchni znacznie przeskalowane i czasem nieco karykaturalne.

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 5 0
Fajnie że zaliczasz się do tych nielicznych osób, które na równo traktują modele kolejowe i samochodowe (y)Bo rozmów na ten temat było już dużo na różnych forach.
Bardzo realistycznie wygląda twa ulica :love: Ja dotychczas, na ulicę z pianki nakładałem bardzo cieńką warstwę gipsu modelarskiego i w niej wykonywałem pęknięcia, ubytki itd. Twój sposób bardzo mi się bardzo podoba i wypróbuję go w następnym projekcie :)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.436 387 20
Droga bardzo ciekawa. Nie lubię oceniać koloru ze zdjęć także nie wypowiem się czy kolor wyszedł Ci dobry, czy nie, bo mój monitor pokazuje, że nie do końca jest to kolor asfaltu, ale ocenić trzeba własnym okiem na żywo.
Natomiast pęknięcia całkiem ciekawe. Jak ma to być droga wieloletnia, to przydałoby się zrobić jakieś łaty z ciemniejszego "asfaltu" i łatania pęknięć smołą.
Asfalt - asfaltem, ale ta brukowa droga jest świetna. Czekam na efekt końcowy, bo tu można naprawdę zrobić majstersztyk, a Ty jesteś świetny w tych detalach. (y)

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.580 5 0
Fajnie, że droga podoba się. Jak wykończę pobocza i otoczenie drogi, to zrobię dodatkowe zdjęcia. Asfalt na drodze pokazanej na makiecie wtedy, czyli około połowie lat 70-tych był stosunkowo nowy. Wcześniej droga w tym miejscu posiadała zaasfaltowany jeden pas. Drugi pas stanowiła tzw. "latówka". Dlatego nie odwzorowałem łat po naprawach nawierzchni.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.580 5 0
Jest szansa zobaczyć jak ten napęd się porusza? :podstepny:
Silniczek na trytytkę to pewnie dodatkowe zabezpieczenie? ;)
Jak już uruchomię rogatki to postaram się o film.
Napęd pochodzi od "renomowanego" szwajcarskiego producenta Fulgurex. Opaska zaciskowa to fabryczne rozwiązanie :)