• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Wysoka Gorzowska

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Kolego Andrzeju, zapomniałem napisać o płycie. Czeka już gotowa. Zgodnie z założeniem będzie wykolejać również modelowe wagony. Detale są już pomalowane i po lekkim przybrudzeniu czekają na montaż.
20220218_231717.jpg

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Trochę czas minęło, nie oznacza to, że przy makiecie nic się nie dzieje. Zamontowałem złożone samodzielnie z komponentów Zbyszka Kluby słupy oświetleniowe i energetyczne. Doszły inne drobniejsze detale. W przygotowaniu są kolejne drobiazgi. W podpoznańskim MBR rosną powoli drzewa i krzewy. One diametralnie zmienią przedstawiony na zdjęciu poniżej widok makiety. Obecnie przeniosłem się z pracami na sąsiednie segmenty.

20220315_153413_.jpg

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
A można prosić o krótkie info co on mógł oznaczać? :) I pytanie - ten znak był "normalizowany" bo nie kojarzę takiego? Czy to jakaś "lokalna" twórczość była? :)
Z takim znakiem spotkałem się na niektórych stacjach w Wielkopolsce i w obecnym Województwie Lubuskim. Na przykład około 10 lat temu taki sam stał przy rampie w bezpośrednim sąsiedztwie budynku stacyjnego w Wolsztynie. Podejrzewam, że znak jest tworem powstałym na terytorium dawnej DOKP Poznań. Miał ostrzegać manewrowego stojącego na stopniu wagonu o zbliżaniu się do krawędzi rampy.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
Rysowane (z głowy) i drukowane na drukarce? Czy może grafika pochodzi ze zdjęcia oryginału (z Wolsztyna?) :)
Nie, rysowania z głowy nie zakceptowałbym :) Czasami pamięć może płatać figle :) Kolega odnalazł stare zdjęcie z Wierzbna, gdzie w tle było dobrze widać ten znak. Odrysowałem go na podstawie fotografii. Później wydrukowałem. Z kawałka rurki od anteny zrobiłem wykrojnik do wycięcia wydruku z arkusza. Znak z Wolsztyna nawet sfotografowałem, tylko dawno temu "wcięło" mi kilka katalogów ze zdjęciami i fotki już niestety nie mam.

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.213 3 1
Identyczną tablicę kojarzę od siebie ze Zduńskiej Woli. Powinienem mieć gdzieś fotkę. To raczej twórczość stricte "behapowska".

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.906 111 11
To by nie miało sensu, znak ma ostrzegać manewrowego przy dojeżdżaniu do rampy.
Dla mnie jest wręcz odwrotnie. Manewrowy stoi na schodkach od strony rampy i tam jest własnie niebezpieczeństwo wypadku przy podjeździe do rampy - nie od strony gdzie nie ma rampy. Stad tez moje podejrzenie ze taki znak będzie lepiej widoczny od strony krawędzi rampy tzn po lewej stronie toru

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.294 504 30
Dla mnie jest wręcz odwrotnie. Manewrowy stoi na schodkach od strony rampy i tam jest własnie niebezpieczeństwo wypadku przy podjeździe do rampy - nie od strony gdzie nie ma rampy. Stad tez moje podejrzenie ze taki znak będzie lepiej widoczny od strony krawędzi rampy tzn po lewej stronie toru
Oczywiście. Wychodzi na to, że źle zrozumiałem określenie "od strony rampy" - ja zrozumiałem, że ma być widoczny od strony rampy, a to by nie miało sensu.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.504 5 0
W czasach swojej młodości Ojciec (przy kierownicy na zdjęciu) rozpoczynał przygodę z motoryzacją od polskiego skutera Osa. Samodzielnie wykonał w nim remont, łącznie z nowym lakierem. Dzięki naszemu @Adam66 stałem się posiadaczem miniaturki takiego skutera. Różnica między modelem i oryginałem polega na wersji. Adam odwzorował pierwszą serię Osy. Ojciec miał drugą, różniącą się drobnymi detalami.
Scenka na tle wejścia do mieszkania w budynku stacyjnym.
20220405_230054.jpg