T
że wagon faktycznie jest produkcji niemieckiej z roku 1931 (prawdopodobnie HAWA), ale ... został wyprodukowany dla Poczty Holenderskiej.
Drugi taki sam albo b. podobny stał na szczecińskich Pomorzanach. Gdy go "odwiedziłem" bodajże jesienią 1988 roku akurat był poddawany restauracji ... autogenem.
Tak więc mimo, ze zdjęcia dawnego MuzKol'u, nie są najlepiej zeskanowane i czasami mają pomylone opisy, jest to skarb. Paradoksalnie bowiem do zdjęć IIRP [archiwum NAC, Karta, Instytut Sikorskiego], zdjęcia taboru z PRL są znacznie gorzej dostępne [w necie najlepsze są na stronie Fototeki, oprócz tego liche archiwum PAP, i teraz dopiero MuzKol].
Chciałbym dodać kolejne zdjęcie p. Krakowskiego, zapewne z tej samej sesji co holender -
http://cyfrowa.stacjamuzeum.pl/zaso...zawa-1925-gmx-505100-20053-2-na-bocznicy#main
Oraz drugie zdjęcie p. Szeligi z Poznania z 1984 -
http://cyfrowa.stacjamuzeum.pl/zaso...gon-pocztowy-na-stacji-w-poznaniu-041984#main
-
Mam pytania co się stało z tymi wagonami? Lilpop i holender jak sądzę były sfotografowane w pobliżu MuzKolu. Potem był tam nieszczęsny "magazyn pod chmurką", gdzie niepilnowane wagony ulegały zniszczeniu. Gdy byłem tam z 15 lat temu widziałem jeszcze wraki SD80, polskich przedwojennych wagonów stalowych - bagażowego i pocztowego, pruskiego Pw4u-16 oraz podwozia 2 innych wagonów czteroosiowych. Podejrzewam, że 1 z tych podwozi mogło należeć do tego polskiego drewnianego wagonu pocztowego. Chyba, że on miał szczęście w nieszczęściu i został ewakuowany do Jaworzyny Śląskiej.
Natomiast ten wagon z Poznania miał chyba więcej szczęścia i obecnie znajduje się w Chabówce.
Dziękuję Jarząbku za informację o dwóch NS. Faktycznie Niemiec ale.. ja na 1 rzut oka zobaczyłem francuskie wózki.
Przyznam, że patrząc na Rumuna kombinowałem, czy to nie jest jakiś mniej znany Francuz.
Kończąc o takich rarytasikach, należy pamiętać, że pKP miało jeszcze przynajmniej 2 poczty francuskie [wspomniane na forum] i 1 belgijską - zdjęcie w 5 numerze "Kolei małych i dużych".