Ale niecelnie .... albo jak to niektórzy mówią - kulą w płot.
Znam to zdjęcie z niemieckiego e-Bay. Podpis głosił, że to jest Warszawa (Warschau) ale moim zdaniem jest to błąd. Nieświadomy bądź .... celowy. Często sprzedający chcą w ten sposób podnieść atrakcyjność i przez to oczywiście cenę zdjęcia.
A dlaczego tak sądzę - z prostej przyczyny. Widoczny słup podtrzymujący sieć trakcyjną jest .... nie warszawski.
W mojej zaczepce nie chodziło o to czy zdjęcie ma błędy w opisie, czy ich nie ma. Celnie można wystrzelić nawet abstrakcyjnym pistoletem. Zastanawiałem się jak wzbudzić zainteresowanie forumowiczów tematem cystern. W abstrakcji nie ma znaczenie dosłowność czy prawdziwość przekazu, tylko przenośnia nastawiona na skojarzenia.
Ale co racja, to racja. Nie jest to forum humorystyczne, tylko historyczne.
W przyszłości postaram się unikać przenośni, skrótów myślowych i żartowania w stylu latającego cyrku Monty Pythona. Dotychczas robiłem to wielokrotnie.
Od tej pory taki
swój znak rozpoznawczy zamienię na inny
Natomiast jako "wywołany do tablicy" w sprawie tego czy słupy trakcji elektrycznej są z Warszawy, mogę podjąć temat (chociaż w tym momencie tego nie chcę).
[DOUBLEPOST=1438117386,1438116916][/DOUBLEPOST]Żałuję tylko jednego - zmiana konwencji prowadzenia wymiany zdań z luźnego na gorsetowo poważny spowoduje, że część nazwy naszego forum (czyli Hyde Park) stanie się nieprawdziwa, ponieważ nie będziemy mogli mówić tego, co chcemy i jak chcemy.
[DOUBLEPOST=1438117429][/DOUBLEPOST]
[DOUBLEPOST=1438118246][/DOUBLEPOST]W odniesieniu do tego, czy zdjęcie działa kolejowego (rzekomo zrobionego w Warszawie) jest prawdziwe, kolega
Jarząbek pominął inny, ważny dla zweryfikowania tego zdjęcia fakt. Otóż działo to prawie na pewno wydaję się być francuskim działem kolejowym. Można to potwierdzić uważnie przeglądając zdjęcia na Ebay-u. Jednak dyskusja na temat tego zdjęcia chyba nie ma sensu.
Jeszcze raz przepraszam za mało poważne wpisy na tym forum.