• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park (dla konstrukcji sprzed 1945 roku na PKP)

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.915 8 0
Nie ma się czym chwalić. W temacie cystern - to już zupełnie nic nie wiem.
Ale zamieszczę taką jedną, gdzie w głębi widoczna jest chłodnia - to z myślą o Koledze Andrzeju ... :)

A tak na poważnie - przydałby się "specjalista" od wagonów cystern. Foty (a jest ich coś ok.130) pochodzą z ostrowskiego CBK-WT. Wiem, że na zlecenie bodajże PEC, został opracowany katalog wagonów cystern w oszałamiającej ilości kilku sztuk. Ponieważ poligrafia w tamtym okresie "raczkowała", w katalogach znalazły się zdjęcia. Odbitki których nie wklejono - zostały. Zostały i teraz jest problem ... ;)

Załączniki

OP
OP
W

wa1aw

Gość
Co zrobimy Niemcowi jak udowodnimy, że nas "oszwabił"?
A co jeśli to my się mylimy i zrzucamy Szkopowi kłamstwo?
Czy będziemy się wstydzić?
Czy my Polacy jeszcze to potrafimy?
:)
Dziękuję za pamięć :LOL:.
No więc jeśli chodzi o mnie, to ja typuję tak:

Zobacz załącznik 315771

Zdjęcie zaczerpnięte z postu kolegi escobara Zespoły chłodnicze, wagony do przewozu żywych ryb
Nie znam kontekstu, ale postąpię jak każdy rasowy Polak i ze "znawstwem" włączę się do dyskusji.
Oto mój głos: zamieszczacie chłodnię - dostajecie chłodnię.
Czekam, aż dostanę od Was Mhx -y :)

WA.jpg

[DOUBLEPOST=1438285782,1438285018][/DOUBLEPOST]Dodatkowo z powodu tego, że jutro będę nieobecny zamieszczę kontynuację tematu cysterny. Zdjęcie przedstawia tak zwane nalewaki W Borysławiu. Zamieszczam te zdjęcie z zamysłem zwrócenia uwagi, że dla potrzeb naszych zakładów pracowały cysterny innych zarządów kolejowych. Nawet po odzyskaniu niepodległości na naszych torach gościło mnóstwo obcych cystern z nazwami polskich zakładów.
Borysław - nalewaki do ropy..jpg

OP
OP
A

AJ

Gość
OP
OP
A

AJ

Gość
A wagonik Sl na zdjęciu od kolegi escobara to lodownia?
A tak :).
Po raz kolejny zachęcam do poczytana forum, choćby pod linkiem podanym obok tamtego zdjęcia (escobara). Zdjęcie "baseniku" dla rybek jest tu znane z kolei z conajmniej dwóch innych wątków ;).

Ponownie zamieszczę to zdjęcie:
Ale co ono ma wnieść? To że pojawiały się polskie nazwy geograficzne na taborze zaborców? No - pojawiały się.
Z tego co mnie kiedyś uczono w szkole (było to co prawda dosyć dawno, a pamięć nie ta ;)) to w czasach kiedy istniała kolej St.E.G. a miasto Pardubice nazywało się Pardubitz to ani my, ani nasi południowi sąsiedzi jeszcze nie marzyliśmy o niepodległości.

Czekam, aż dostanę od Was Mhx -y :)
Na to to akurat my czekamy :LOL:.

OP
OP
W

wa1aw

Gość
A tak :).
Po raz kolejny zachęcam do poczytana forum, choćby pod linkiem podanym obok tamtego zdjęcia (escobara). Zdjęcie "baseniku" dla rybek jest tu znane z kolei z conajmniej dwóch innych wątków ;).

Ale co ono ma wnieść? To że pojawiały się polskie nazwy geograficzne na taborze zaborców? No - pojawiały się.
Z tego co mnie kiedyś uczono w szkole (było to co prawda dosyć dawno, a pamięć nie ta ;)) to w czasach kiedy istniała kolej St.E.G. a miasto Pardubice nazywało się Pardubitz to ani my, ani nasi południowi sąsiedzi jeszcze nie marzyliśmy o niepodległości.

Na to to akurat my czekamy :LOL:.
Wiem, ale daj coś od siebie.
[DOUBLEPOST=1438290084,1438288744][/DOUBLEPOST]
Po odzyskaniu niepodległości zapewne tak .....ale zdjęcie z Borysławia jest wcześniejsze. Z przed I wojny światowej. :( Ale za to ładne.:)
Dziękuję za uznanie wobec estetyki tego zdjęcia. Także doceniam urodę taboru z II i III epoki. Jest niepowtarzalna. Dzisiejszy tabor jest mocno zróżnicowany jedynie kolorami i umieszczoną na nim grafiką. W pozostałym zakresie dzisiejszy tabor jest jak zunifikowany.

OP
OP
W

wa1aw

Gość
A tą cysterenkę znasz? Fotografia ze strony PSMK.
Zobacz załącznik 315835
Tak. Piękny przykład restauracji. Pokażę ten przykład od d... strony.

578380a371e3a297.jpg

Nie mniej piękny przykład odrestaurowania takiego baniaczka jest na tym, kolejnym zdjęciu.

Cysterna_MSLR215hl_554918_Roh_12-04-2013.jpg

Natomiast prawdziwym rarytasem jest ta oto cysterna ("kwasiarka") na zdjęciu z epoki. O wagonach z Ministerstwa Spraw Wojskowych wspominał jeden z Was. Przepraszam, ale nie spojrzałem kto. Zdjęcie jest dla niego :)

Cysterna M.S.W..jpg

[DOUBLEPOST=1438292634][/DOUBLEPOST]Podobają się beczułki?
[DOUBLEPOST=1438292965,1438292545][/DOUBLEPOST]Przy okazji omawiania zdjęcia z rafinerii, oprócz wąskotorówki można było dostrzec wiele typów cystern. Dlatego proszę Kolegów o przesłanie katalogów, opisów oraz o wspólną pracę nad usystematyzowaniem chociażby na naszym forum typów cystern pracujących dla naszych zakładów.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Podobają się ..... ale te wszystkie zdjęcia znam. A tą skierniewicką szczególnie i nie tylko ze zdjęcia - w początku lat osiemdziesiątych wynalazłem ją na st. Wwa Wileńska Marki, na torach Zakładów Tłuszczowych im. 15-go Grudnia. :)
Ciekawa jest ta ostatnia - wtedy Pionki były jeszcze ..... Zagożdżonem.

OP
OP
W

wa1aw

Gość
A tą cysterenkę znasz? Fotografia ze strony PSMK.
Zobacz załącznik 315835
A co dalej z trakcją w WWK? Zmęczyłem Cię? Jeśli tak, to zaproponuję budowę linii średnicowej. Natomiast o trakcji mogę dalej ciągnąć temat.
[DOUBLEPOST=1438293468][/DOUBLEPOST]
Podobają się ..... ale te wszystkie zdjęcia znam. A tą skierniewicką szczególnie i nie tylko ze zdjęcia - w początku lat osiemdziesiątych wynalazłem ją na st. Wwa Wileńska Marki, na torach Zakładów Tłuszczowych im. 15-go Grudnia. :)

Przed Twoim dokonaniem ratowania zabytku zdejmuję czapkę. Szkoda, że ludzi z taką pasją jest niewielu.

Ciekawa jest ta ostatnia - wtedy Pionki były jeszcze ..... Zagożdżonem.
Cieszę się, że pokazałem coś nowego (czy tak?).

OP
OP
W

wa1aw

Gość
Ciasto upiekłeś? Piwa nawarzyłeś? ... co mam próbować :)
[DOUBLEPOST=1438294373,1438293758][/DOUBLEPOST]Masz rację. Dzisiaj wykazuję się ograniczoną percepcją. Myślami jestem już w drodze. Będę na linii kolejowej w miejscowości Czarne w woj. podkarpacki. Jeśli coś ładnego zobaczę, to zrobię zdjęcie. Dzisiaj już dam sobie spokój. odezwę się za dwa dni. Cały czas czekam na aktywność w zakresie Mhx -ów. Wiem, że to inni czekają na mnie, ale inni też muszą się postarać. Dziękuję za dzisiejszą wymianę zdań :)

OP
OP
A

AJ

Gość
Odbitki... - zostały. Zostały i teraz jest problem ... ;)
Chciałbym mieć takie problemy ;).
Jeszcze taki przedstawiciel gatunku u kresu swych dni na stacji Stargard Szczeciński Wąsk.

Clipboard01.jpg

Oraz tradycyjna prośba do Kolegi Jarząbka o identyfikację:

Untitled-1557.JPG

Błąkał się taki po lokomotywowni w Gdyni z ostatnim przydziałem do stacji Gdynia. Tutaj niestety muszę przyznać że dałem ciała na całego i poza zdjęciami nic nie zostało.
Jarząbku, czy z "bagażówkami" to też działa?

OP
OP
A

AJ

Gość
Dziękuję bardzo :). Na Ciebie można zawsze liczyć (y). Jakbyś jeszcze mógł mapisać kto go zbudował bo nie potrafię go do nikogo przykleić :(.