• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park (dla konstrukcji sprzed 1945 roku na PKP)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Dawno temu chodząc po stacji Kraków Główny Tow. natknąłem się na pudło takiego wagonu. Całkiem możliwe, że to właśnie ten ze zdjęcia. A gdzie to zdjęcie zostało zrobioe?
Po drugiej wojnie tabor PPTiT, myślę o wagonach wyprodukowanych przed wojną, składał się głównie z dawnych wagonów niemieckich i polskich. Oczywiście trafiali się jacyś indywidualiści austriaccy, belgijscy, francuscy, rumuńscy czy węgierscy ale to jednostkowe historie.

OP
OP
A

AJ

Gość
Dawno temu chodząc po stacji Kraków Główny Tow.
A to dawno temu to kiedy ;). To raczej jednak będzie inny. Z tego co się dowiedziałem to zdjęcie zostało wykonane na początku lat dziewięćdziesiątych (91/2) na stacji Korzybie - był tam punkt utylizacji miejscowych "gratów". Niestety wagon był pomalowany na jakiś jasny kolor, który na zdjęciu zatarł jakiekolwiek napisy eksploatacyjne :( (o ile tam były).

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
No to właściwie nie tak dawno.... ;) Chyba wiosna lub zima 1991. ;) Jakby nie patrzył to już ćwierć wieku temu. :( Ale co ciekawe - ten "mój" też był jakiś taki jaśniuteńki.

OP
OP
A

AJ

Gość
No cóż, wagon ze swej natury mobilnym jest... Być może to jednak ten sam, w końcu zbyt wiele takich to chyba u nas nie było, a przetrwanie dwóch do tamtego czasu to już by było niesamowite. A "Rozrywki" ze sobą czasem nie miałeś? :podstepny:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
A w tym przypadku Rozrywka by się nie przydała. Ale jak już kiedyś wspominałem Rozrywka, Szaradzista czy Krzyżówka zawsze była w kieszeni .....czasem tylko zapomniałem ołówka czy innego pisaka. W przypadku braku pisemka zawsze była paczka Extra-Mocnych bez filtra / na żółtym tle też można było coś zanotować.
Ale wracając do wagonu z Krakowa - numer jego podał mi Kolega Krzysztof - 50 51 00-18 022-1.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
No cóż, wagon ze swej natury mobilnym jest... Być może to jednak ten sam, w końcu zbyt wiele takich to chyba u nas nie było, a przetrwanie dwóch do tamtego czasu to już by było niesamowite. A "Rozrywki" ze sobą czasem nie miałeś? :podstepny:
Raczej nie ten sam. Trochę francuzów na PKP było, a raczej specjalnie truchła do złomowania nie ciągnęli by z jednego końca Polski na drugi.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Akurat pocztowych francuzów to za dużo nie było. Powtarzam .... śladowe ilości. Jednak czas i miejsce przemawiają za tym, że to jest inny wagon. Najprawdopodobniej jest to wagon o numerze 50 51 00-20 034-2 ze Szczecina, skreślony w roku 1976.

OP
OP
A

AJ

Gość
Myślę, że nie ma się co spierać. Najciekawsze jest to, że takie francuzy były i tak długo przetrwały co najmniej w ilości dwóch sztuk. Dziękuję bardzo - znowu czegoś się nauczyłem (y). Mniej więcej z tego czasu (przełom lat 80/90) pamiętam też w Stargardzie (teraz już nie Szczecińskim) wagon PwPost4u-28, niestety jego zdjęcia nie posiadam. Całkiem piękna mozaika wagonów wtedy jeszcze istniała.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Ależ tu się nikt nie spiera / no przynajmniej w tym wątku ;) ..... chyba, że zajrzy tu jakiś urwis :(, wyjaśniliśmy sobie tylko "tożsamość" wagonów.
Piękna mozaika wagonów to istniała dużo wcześniej. Ten, o którym piszesz ze Stargardu w tym okresie był już wycofany z eksploatacji. Tak dla ciekawostki dodam, że ostatni przedwojenny wagon pocztowy został wycofany z ruchu w roku 1987. Był to czterosiowy wagon sanocki.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
A francuskie (lub belgijskie, bo tradycyjnie za bardzo nie wiem)?
Dawno temu chodząc po stacji Kraków Główny Tow. natknąłem się na pudło takiego wagonu.
Szanowni Koledzy,
nawet nie wiecie jaką sprawiliście mi "radochę" poruszając temat tego typu wagonu ! :X3:

Bowiem od dawna biłem się z myślami i pewnie w przewidywalnej przyszłości zatłukł bym się na amen, gdyby nie Wasze wpisy.
Otóż już dawno palce mnie swędziały, aby wkleić tu takie sobie zdjątko jakie kiedyś byłem sobie pstryknąłem szwędając się po terenie stacji Poznań Główny. Szukałem wówczas parowozów celem "ich zdjęcia", no bo co innego można robić na międzytorzu ? ;)
A tu nagle poczułem dotkliwy ból dużego palca lewej stopy, na który to opadła mi moja szczęka, gdy zobaczyłem przejeżdżający obok mnie pociąg. :eek: !
Szybko sięgnąłem do torby po aparat i w ostatniej chwili ciachnąłem zdjęcie.
Tu proszę o wybaczenie, że z pośpiechu nieco nie ostre.
W zasadzie takich nie powinno się publicznie zamieszczać :devil: !!!
Zresztą sami popatrzcie:
Neg299 b do forum.jpg
Poznań Główny, 27.10.1974 fot. T.Suchorolski

Toż to chyba ten typ wagonu, który Koledzy omawiacie ? a to ci franca jedna ;) !

- a po prawej, to chyba coś dla Kolegi Młodzikowskiego się znajdzie ?

- a po lewej to tylko Italia, eee tam - pomieszanie z poplątaniem ...

A cha, najważniejszego zapomniałbym dodać - ten skład ciągnęła SP45, i ... to chyba wyjaśnia wszystkie wątpliwości ;) !

Pozdrawiam zainteresowanych !

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Czy z tego negatywu można odczytać to co zaznaczyłem elipsą. Już wiem, który to wagon ale chciałbym jeszcze potwierdzenia. A może zobacz jakieś choć pojedyncze cyferki w numerze wagonu.
Neg299 b do forum.jpg

kilanziom

Znany użytkownik
Reakcje
914 9 0
Jakże charakterysyczny francuski świetlik. Ciekawe, że ma zaślepione oryginalne drzwi w przewężęniach na końcach, za to na burcie zapewne po 1945 r. wykonano wtórne nowe. Pewnie dlatego trudno było mi znaleźć francuski oryginał o takim układzie drzwi...

http://www.railfaneurope.net/pix/fr/car/mail/100799_3.jpg
http://www.railfaneurope.net/pix/fr/car/mail/47_547.jpg
http://www.railfaneurope.net/pix/fr/car/mail/Wagon_poste_Paris_Est_1978_007.jpg
http://www.railfaneurope.net/pix/fr/car/mail/Paz.jpg
http://www.railfaneurope.net/pix/fr/car/mail/Wagon_poste_Paris_Est_1978_008.jpg
http://www.railfaneurope.net/pix/fr/car/mail/dsc06697.jpg

Inna rzecz godna uwagi - zarówno na zdjęciu Pana A. Jaroszewicza jak i Pana T. Suchorolskiego widać, że wagon siedzi na wtórnych wózkach o rozstawie 2800mm opisywanych w katalogach jako "Typ Görlitz" i dobrze znanych z rodziny wagonów 1A. W oryginale zapewne siedział na "Schwannenhalsach".

A z prawej za nim u Pana Sucholoskiego osobliwa i trochę zapomniana karta polskiego wagoniarstwa - typ 21A, podobnie jak 4AM efekt przebudowy czegoś starszego.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.914 8 0
Pisze się i pisze ... Im głębiej w las - tym więcej drzew ;) W miarę "rozgrzebywania" tematu, wychodzą różne nieprzewidziane rzeczy. Coraz więcej osób myśli, kombinuje i ustala fakty. Jednym słowem - "temat rzeka" :)