• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa TORCINEK II

Reakcje
1.136 4 1
OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 51 5
Szukałem czegoś podobnego, ale trudno znaleźć jeden model, który spełniałby wszystkie kryteria.
Trzeba byłoby zmontować jakiegoś "dworcensteina" :D

U mnie ten budynek będzie stał bokiem do torów, więc wejście planowałem z jednej strony - od strony placu.
ALE się nie upieram :)

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.054 6 2
Wiesz co, ja Ci dam kilka propozycji, o których kiedyś sam myślałem:

Kibri 39514 - Bahnhof Kehl
1707750313652.png

Vollmer 3550 - Bahnhof Emswald:
1707750408926.png

Vollmer 3530 Bahnhof Hochstadt:
1707750461429.png

Ten pierwszy jest dostępny, dwa pozostałe musiałbyś poszukać jakiś z demontażu, albo na eBay-u :) Uważam, że jako autobusowe właśnie takie z lat 60-70-80-90 są idealne :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 51 5
@Lyntog - ten Emswald z Vollmera byłby idealny
@mudol - właśnie problem jest taki, że nie mam.

Wcześniej miało być typowo górsko, ale teraz już nie jest to takie ważne.
Ale nie może być duże, bo to nie duże miasto

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 51 5
Wracając do budynku dworca PKS - mój wybór był podyktowany / inspirowany poniższymi przykładami z Leżajska lub Andrychowa i jeszcze jednego miasta, którego nie zapisałem...

dworzec autobusowy 4.jpg
dworzecandrychow.jpg
Leżajsk_-_dworzec_autobusowy.jpg

I jeszcze pytanie techniczne:

Czym "otynkować" kartonowy budynek, aby nie było widać tych łączeń na rogach ?

Nastawnia 1.jpg

Kingjuljan

Aktywny użytkownik
Reakcje
557 2 0
I jeszcze pytanie techniczne:

Czym "otynkować" kartonowy budynek, aby nie było widać tych łączeń na rogach ?
Impregnacja kartonu, trochę szpachli, szlif i tynkować gęstą farbą metodą wklepywania.
Bez szpachli zawsze będzie widać łączenia gdyż laser nie tnie równo krawędzi, ze względu na technologie są one delikatnie ścięte. Nawet przy bardzo dobrze spasowanych elementach będą szpary. Kiedyś robiłem test wycinając ręcznie na różne sposoby łączenia narożników i nawet przy dużej ilości "tynku" łączenia było widać po wyschnięciu.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 51 5
Liczyłem raczej na jakieś przykłady konkretnych produktów, których Wy używacie.
Aż takim żółtodziobem nie jestem :)
Ale dziękuję za odzew :)

@stare tory nie rozumiem kontekstu Twojej wypowiedzi :)

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.931 0 0
Liczyłem raczej na jakieś przykłady konkretnych produktów, których Wy używacie.
1. Impregnacja - Paraloid B72
2. Szpachlowanie
Dla większych powierzchni - Tamiya Basic Type Putty
Dla mniejszych ubytków i w trudno dostępnych miejscach (nadmiar można usunąć pędzelkiem zwilżonym w rozcieńczalniku) - Mr. Hobby Mr. Dissolved Putty
3. Podkład (pozwala dostrzec i usunąć błędy przed finalnym malowaniem) - Mr. Hobby Mr. Finishing Surfacer 1500 Gray; ewentualnie, np. przy braku aerografu, można ten krok pominąć i po prostu pokryć powierzchnie jednolitym kolorem lub użyć szarego podkładu w puszce Tamiya
4. Faktura - ładny efekt tynku można uzyskać przy użyciu Faller Strassenfarbe Beton

Ostatnio edytowane:

Kingjuljan

Aktywny użytkownik
Reakcje
557 2 0
1. Impregnacja - Paraloid B72
2. Szpachlowanie
Dla większych powierzchni - Tamiya Basic Type Putty
Dla mniejszych ubytków i w trudno dostępnych miejscach (nadmiar można usunąć pędzelkiem zwilżonym w rozcieńczalniku) - Mr. Hobby Mr. Dissolved Putty
3. Podkład (pozwala dostrzec i usunąć błędy przed finalnym malowaniem) - Mr. Hobby Mr. Finishing Surfacer 1500 Gray; ewentualnie, np. przy braku aerografu, można ten krok pominąć i po prostu pokryć powierzchnie jednolitym kolorem lub użyć szarego podkładu w puszce Tamiya
4. Faktura - ładny efekt tynku można uzyskać przy użyciu Faller Strassenfarbe Beton
Wybacz @Kris, za bardzo skróciłem myśli. Robię dokładnie jak kolega Mateusz, z tą różnicą, że nie używam podkładu i póki co zatrzymałem się na szpachli akrylowej Wamodu. Kiedyś używałem zwykłej farby do ścian z próbek, obecnie też korzystam z farby Fallera, fajny efekt. Mam jeszcze prawie cały litr jakiejś plakatówki, po jakimś blue day i szkoda wyrzucać. Może pokombinuje z pyłem wymieszać i wyjdzie podróbka Fallera w inym kolorze:ROFL:

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 51 5
A gdybym tak zostawił TEN dworzec

20230501_113804.jpg

to wtedy TA nastawnia (po rewitalizacji) by pasowała?
Powiedzmy, że pod spodem była cegła, a na zewnątrz tynk.....
Nastawnia 1.jpg

I czy wtedy dworzec PKS mógłby być jednym z poniższych?
Oczywiście chodzi o sam budynek, wiadomo, że go "scustomizuję" (czyli zwaloryzuję unikalnie ;) )

kibri-18907.jpg
pawilon pks.jpg
pks.png

Pytam, żeby po rozpoczęciu prac już się tym nie zajmować, tylko działać :)

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
385 1 0
Nastawnia z dworcem może być - po prostu została ona zbudowana później (poprzednik mógł zostać zniszczony podczas wojny, albo zbocze się osunęło albo stara była za mała żeby pomieścić całą technikę - bo np. stacja przed przebudową miała rozjazdy ręczne etc. ).

Co do budynku PKS: Pierwszy odpada, nie pasuje kompletnie (dla mnie jest to zachodnioniemiecki budynek przemysłowy), najlepszy wg mnie jest długi spożywczy (dodaj tylko odpowiedniej wielkości dach przed fasadą.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 51 5
Zakup pierwszej skrzynki tli się na horyzoncie.
W międzyczasie zastanowił mnie jeden ważny element mojej przyszłej makiety - STEROWANIE.
Do tej pory nie bardzo mnie to interesowało, bo mnie nie dotyczyło. Mam swoje małe sterowanie cyfrowe z Roco, z myszą i tyle.

Pytanie: co musi się znaleźć w wyposażeniu Torcinka, aby sterować taborem i resztą.
Poproszę także o zdjęcia poglądowe owych sprzętów - wiecie - laik :D

Ogólnie sterowanie taborem cyfrowe
sterowanie rozjazdami (na serwach) z pulpitu - analogowe
sterowanie semaforami - jeszcze nie wiem, ale chyba też z pulpitu - nie stać mnie na tyle dekoderów.
Dziękuję.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.563 158 0
Zrób USRK przekaźnikowe. :) Dużo przekaźników. Przekaźniki zwrotnicowe, których styki odpowiednio połączone szeregowo (po ułożeniu właściwej drogi przebiegu) umożliwiają dopływ prądu do przekaźników sygnałowych, czyli sterujących światłami na semaforach. Jednocześnie przekaźniki zwrotnicowe powinny mieć styki włączone w obwód semaforów, tak by wyświetlać odpowiedni sygnał (np. zielone, ziel+pom, etc.). No i przekaźniki sygnałowe po podaniu semafora powinny swoimi stykami odcinać zasilanie zwrotnic włączonych w dany przebieg, coby po podaniu semafora uniemożliwić przełożenie utwierdzonych w przebiegu zwrotnic.

Proste, no nie? :) :) :)