• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor kolejowy: pytania - identyfikacja - nierozwiązane zagadki

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
Pod lupą widać jakieś białawe dwupoziomowe coś na czolownicy po prawej stronie od sprzęgu, ale nie jestem w stanie stwierdzić czy to nie odblask światła na jakimś elemencie.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.023 6 0
Wg publikacji o amerykańskich normalnotorowych parowozach na PKP T. Roszaka, Polska zakupiła od UNRRA 181 czteroosiowych węglarek o ładowności 40 ton, nie widziałem jak dotąd zdjęcia takiej węglarki na PKP.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.772 56 5
W kwestii formalnej UNRRA była organizacją pomocową i nic nie sprzedawała ,co najwyżej te wagony dostaliśmy od cioci Unry.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.023 6 0
UNRRA była organizacją pomocową jak najbardziej, jak to ująłeś, ale wszystko co niepotrzebne używane lub nieużywane z gigantycznych zapasów wojennych było sprzedawane, oczywiście po cenach obniżonych,
a nie rozdawane (za darmo). Polska żeby być przyjętą do organizacji musiała wnieść swój finansowy wkład ( 1 mln $) i dopiero wówczas dostąpiła do możliwości korzystania z zakupów w ramach pożyczonych 50 mln $.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.772 56 5
Hoarcie pytanie jest inne ,czy te wagony były wyprodukowane dla UNRRY ,czy to był demobil aliantów zachodnich z nowymi tabliczkami?

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.772 56 5
Być może chodzi o ten wagon z PSMK ,ustaliłem ,że kryte miały mniejszą ładowność. Na tej fotce z Chin ,a chyba są z tych samych dostaw ładowność 36000 kg.
platforma2.jpg
S-0801-0011-0001-00043.jpg

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.023 6 0
Napisałem zapytanie do właściciela tej tabliczki, może jego wiedza coś wniesie do sprawy. Ważnym krokiem w tej sprawie będzie rozszyfrowanie inicjałów wytwórni z tej plakietki.
Na jednym ze zdjęć z Chin, widać skład wózków typu diamond(boogie taki typ jak w tendrach S160), kół i różnych konstrukcji ram, między innymi widać i taką jak z PSMK, jak i takie bez wzmocnień zewnętrznych, wzdłużnych , te kryte wagony podczas montażu mają ramy bez wzmocnień, to tak samo jak ta węglarka, którą wypatrzyłem, widać, że wagony posiadają sprzęgi śrubowe typu brytyjskiego jak i zdemontowane zderzaki typu amerykańskiego, szkoda, że niewyraźnie są sfotografowane właśnie tabliczki na zewnętrznych belkach ram na kilku zdjęciach. Ciekawostką z tej chińskiej serii zdjęć jest kilka ujęć montażu dźwigu parowego Brownhoist Derrick, takiego samego jak ten, co stoi w Karsznicach.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.023 6 0
Udało mi się coś tam odczytać co jest na tych tabliczkach ( o rozmiarze i kształcie takim jak ta tabliczka z napisem UNRRA), umieszczonych na belkach ram amerykańskiego czteroosiowego wagonu krytego i dżwigu Brownhoist. Otóż, na plakietach wagonu i dźwigu są patrząc od góry inicjały WD z grotem strzały po środku, niżej jest numer i reszty poniżej już niestety nie można odczytać. Czyli na zdjęciach z Chin, sprzęt amerykański dostarczony przez UNRRA, jest sygnowany departamentem wojny Wielkiej Brytanii.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.023 6 0
.. stary model Fleischmanna to typ budowany dla Chin i Szwecji. W czasie wojny DR przejęła część wyprodukowanych.
Historia dla mnie kompletnie nieznana, a ogromnie intrygująca. Jeszcze raz Kolego, przywołuję prośbę o nieco więcej ino na temat tego co napisałeś apropo tego modelu Fleischmanna.

Ja (chyba) na na taki wagon trafiłem w jednej z publikacji obcych, kadr zdjęcia dotyczy kolei tureckich, skład towarowy, a w nim wagon, wygląda na taki sam jak ten od Fleischmnna.

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.JPG

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
Dwa zdjęcia lekkiej drezyny motorowej. Czy to DL2 ? bo nie kojarzę tych skrzyneczek na eksponatach muzealnych. Czy któryś z kolegów da radę odczytać napis z boku fotela ? prawdopodobnie przydział. Niestety jest to maks co wyciągnę ze swojego skanera.

Załączniki