• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor kolejowy: pytania - identyfikacja - nierozwiązane zagadki

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.545 443 99
Dzień dobry,

Jest to drezyna pomiarowa, wyprodukowana w ZPS w Stargardzie, mająca służyć m.in. do badań defektoskopowych szyn.
Z tego, co pamiętam, jeden człon posiada napęd, w drugim (biernym) natomiast jest duży zbiornik wody, służącej do tworzenia warstwy "filmu" między główką szyny a głowicami pomiarowymi defektoskopu ultradźwiękowego.
Pojazd ten dość pechowo rozpoczął swoje istnienie, gdyż podczas jazd próbnych zapalił się człon napędowy, który był później odbudowany w Stargardzie.
Link z informacją o zdarzeniu

EDIT: Według strony internetowej producenta (https://www.mtrzps.com.pl/zps/oferta/) , oficjalna nazwa brzmi "dwuczłonowy pojazd diagnostyczny DPD-660.00"

Z poważaniem,
Maxxc
Dzięki. Dużo chyba tego nie wyprodukowano... więc chyba trochę farta miałem, że ten przejeżdżający tabor uchwyciłem na linii nr 7...

OP
OP
torowy

torowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.217 2 1
Pytanie:
W okresie plebiscytu na Górnym Śląsku na wielu wagonach należących do Górnośląskich Kolei Wąskotorowych były malowane napisy, jeden pod drugim: "Górny Śląsk / Oberschlesien" lub "Oberschlesien / Górny Śląsk".
To jest fakt ... a dalej tylko przypuszczenia ...
Znalazłem informację w opisie jednego z modeli wagonów, że "park taborowy kolei Górny Śląsk/Oberschlesien składał się z wagonów wspólnych wydzielonych z kolei niemieckiej i polskiej". Ile w tym wszystkim jest prawdy? Kolej "Górny Śląsk/Oberschlesien"? (link: https://archiwum.allegro.pl/oferta/weglarka-gorny-slask-335-317-box-i9390414699.html)
Na temat umieszczania napisów "Oberschlesien / Górny Śląsk" na wagonach normalnotorowych nie mam żadnej wiedzy, ale modeli z takimi napisami jest wiele.

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
474 1 0
Pytanie:
W okresie plebiscytu na Górnym Śląsku na wielu wagonach należących do Górnośląskich Kolei Wąskotorowych były malowane napisy, jeden pod drugim: "Górny Śląsk / Oberschlesien" lub "Oberschlesien / Górny Śląsk".
Znalazłem informację w opisie jednego z modeli wagonów, że "park taborowy kolei Górny Śląsk/Oberschlesien składał się z wagonów wspólnych wydzielonych z kolei niemieckiej i polskiej". Ile w tym wszystkim jest prawdy? Kolej "Górny Śląsk/Oberschlesien"? (link: https://archiwum.allegro.pl/oferta/weglarka-gorny-slask-335-317-box-i9390414699.html)
Na temat umieszczania napisów "Oberschlesien / Górny Śląsk" na wagonach normalnotorowych nie mam żadnej wiedzy, ale modeli z takimi napisami jest wiele.
Jeśli na górze był napis w języku polskim wagon był własnością PKP, jeśli po niemiecku wagon należał do kolei niemieckich.

Reakcje
40 3 0
Pytanie:
Ja co prawda widzę tylko jedno pytanie. Ale kilka tez też wymaga odpowiedzi.
Po pierwsze, to nie był okres Plebiscytu. Tylko porządków po nim.
Nie było osobnych kolei, tylko coś w formie tzw "taboru wspólnego wykorzystania" - coś jak OPW czy EUROP.
Wagony G.Ś./Ob były własnością PKP, a na odwrót DRG.
Natomiast nie wiem jak było z taborem wąskotorowym. To co pokazujesz na zdjęciu to węglarka normalnotorowa. Tylko już spotkałem się z tym, że ludzie zwiedzeni tym, że jest taka mała myśleli, że to wąskotorówka.

Więcej informacji znajdziesz w publikacjach panów Soidy i Kellera.