• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szyneczki i ...

Reakcje
3.609 30 0
Toruń, 2024r. Szyny z okresu zaborów na stacji granicznej Aleksandrów Kujawski.
Nieco więcej zdjęć i informacji o tej ekspozycji jest we wpisach #1.814 oraz #1.813

Z fotografii jakie zamieściłeś w innym temacie (Kolejowe klimaty #4.545) widzę, że wystawa w plenerze powiększyła się o niezwykle efektowny semafor kształtowy. Super sprawa, że są osoby, które dbają oraz powiększają tę ekspozycję.

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
Nieco więcej zdjęć i informacji o tej ekspozycji jest we wpisach #1.814 oraz #1.813

Z fotografii jakie zamieściłeś w innym temacie (Kolejowe klimaty #4.545) widzę, że wystawa w plenerze powiększyła się o niezwykle efektowny semafor kształtowy. Super sprawa, że są osoby, które dbają oraz powiększają tę ekspozycję.
Tak. W sąsiednim budynku była jeszcze Kolejowa Izba Pamięci. Bardzo chciałem tam wejść, "szarpałem" za drzwi, ale niestety była zamknięta tego dnia. Więcej w tym materiale:
Wygląda na to, że warto. Wstawię ten wpis również do tamtego wątku.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Dziś na intencję grobingu, w drodze po drogą ;) ciotkę mojej ukochanej, przybyłą zza oceanu, idąc w stronę Dołów, autochtoni wiedzą o co chodzi, na ulicy Głowackiego 13 w bramie dostrzegłem dwie szyny pełniące funkcję słupków ochronnych, no to fotka od tzw. frontu.

IMG_20241101_111147847.jpg

I jeszcze jedna od zakrystii czyli od tyłu.

IMG_20241101_111410011.jpg

Jedna z tych od przodu była z cechą.
Angielska Barrow Steel z roku 1877 no szok, w tym miejscu:niepewny:

IMG_20241101_111348566-crop.jpg

Railwalker

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Witajcie podróżnicy!
Postanowiłem zarejestrować się na tym forum dzisiaj.
Nazywam się Christian i mieszkam w Niemczech. Od 20 lat pracuję na kolei. Jednak temat dotyczący wiedzy na temat torów kolejowych został utworzony prywatnie.
Szczególnie ta część dotycząca torów kolejowych jest dla mnie tak interesująca tutaj na forum.
Od początku 2024 roku przejąłem stronę www.walzzeichen.de od jej poprzedniego operatora i nadal ją prowadzę.

Mój związek z torami kolejowymi wynika z mojego zainteresowania odkrywaniem starych linii kolejowych, choć z naciskiem na Francję. Być może będę mógł wnieść coś tutaj na forum dla niektórych linii kolejowych.
Jeśli chodzi o szyny z krajów Europy Wschodniej lub cyrylicy, nie jestem z nimi w ogóle zaznajomiony. Mówię tylko po angielsku i niemiecku. Ale wszystko jest możliwe z programem tłumaczącym.

Jeśli chcesz, mogę również pokazać ci szyny, których kodowania nie udało mi się jeszcze rozszyfrować.

Z niecierpliwością czekam na ożywioną wymianę zdań.
Zapraszam również do odwiedzenia mojej strony internetowej. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące błędów lub brakujących treści.

Christian

Reakcje
3.609 30 0
Witajcie podróżnicy!
Postanowiłem zarejestrować się na tym forum dzisiaj.
Nazywam się Christian i mieszkam w Niemczech. Od 20 lat pracuję na kolei. Jednak temat dotyczący wiedzy na temat torów kolejowych został utworzony prywatnie.
Szczególnie ta część dotycząca torów kolejowych jest dla mnie tak interesująca tutaj na forum.
Od początku 2024 roku przejąłem stronę www.walzzeichen.de od jej poprzedniego operatora i nadal ją prowadzę.

Mój związek z torami kolejowymi wynika z mojego zainteresowania odkrywaniem starych linii kolejowych, choć z naciskiem na Francję. Być może będę mógł wnieść coś tutaj na forum dla niektórych linii kolejowych.
Jeśli chodzi o szyny z krajów Europy Wschodniej lub cyrylicy, nie jestem z nimi w ogóle zaznajomiony. Mówię tylko po angielsku i niemiecku. Ale wszystko jest możliwe z programem tłumaczącym.

Jeśli chcesz, mogę również pokazać ci szyny, których kodowania nie udało mi się jeszcze rozszyfrować.

Z niecierpliwością czekam na ożywioną wymianę zdań.
Zapraszam również do odwiedzenia mojej strony internetowej. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące błędów lub brakujących treści.

Willkommen Christian auf der Website modelarstwo.info (y)
Wir warten auf Fotos von interessanten Schienen / Eisenbahngleisen / Oberbau usw.

Grüße
Stanisław

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.723 37 4
Hej Panowie.
Miejsce ogólnie znane, pętla autobusów 111, 106, dawniej 6 i 11, tuz obok stacji Gutkowo(Olsztyn). Przyznam się, że ślepy jestem, milion razy jechałem tamtędy busem i szynę wypatrzyłem dopiero ostatnio. Najpierw zrobiłem zdjęcie z wnętrza busa, dziś już podszedłem. Stan zachowania oceniam na bardzo dobry, HOESCH 1887. X. Biorąc od uwagę gdzie ona stoi zastanawia fakt kiedy wkopali (jak robili pętlę busów?), no i oczywiście skąd pochodzi. W ogrodzeniach domków w okolicy pojawiają się te mniejsze szyny, mniejsze nawet od wąskiego toru, można je spotkać np. jako drabinki na dachy w budynkach przystacyjnych, (pierwszy raz zwróciłem uwagę w Morągu na nie, ale cech nie dopatrzyłem). Tutaj pole do popisu dla kolegów zajmujących się cechowaniem szyn, @Stanisław1972 i kolega Paweł, którego nicka mi nie znajduje forum (@Kpt.Nemo, co się stało?).
Pozdrawiam.
Maciek "Magic"
SZYNA1.jpg
SZYNA2.jpg

Dla zainteresowanych link do mapki:
MAPKA

Ostatnio edytowane:

Railwalker

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Oto 4 szyny, których nie udało mi się jeszcze zidentyfikować. Lokalizacje znajdują się w Niemczech, Francji, Hiszpanii i Szwajcarii.
Może ktoś tutaj ma jakiś pomysł?

Screenshot 2024-11-20 at 19-26-04 Walzzeichen AB – Die Welt der Eisenbahnschienen.png

AB ?
← AB 62 X CFF I T
16.12.2007 Muzeum Transportu w Lucernie (Szwajcaria)

Screenshot 2024-11-20 at 19-27-24 Walzzeichen A.H.M. – Die Welt der Eisenbahnschienen.png

A.H.M. ?
A.H.M. 83 45
10.09.2009 Huesca, Hiszpania

Screenshot 2024-11-20 at 19-29-00 Walzzeichen C ¹_₁ 80 – Die Welt der Eisenbahnschienen.png

C ?
C 1/1 80
Stacja kolejowa Melle w Niemczech

Screenshot 2024-11-20 at 19-32-36 Walzzeichen CCSᵗM – Die Welt der Eisenbahnschienen.png

CCSᵗM ?
PM CCSᵗM 89 II
Znaleziono 2x na linii kolejowej Avallon - Autun (Francja).