• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolejowe klimaty...

prepik

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 0 0
Jak jestem w powietrzu;), gdzieś w okolicach Wadowic to staram się przelecieć na jeziorem Mucharskim , które o każdej porze jest urocze. Zwieńczeniem jeziora jest linia kolejowa "zakopianki" i dwa mosty . Na zdjęciach z okolicy Dąbrówki (3.09.2024, godz. po 17-tej) coś tam się wlecze po torach . Samolot Sting S4. Trochę mgiełka w powietrzu była , chyba od wysokiej temperatury...

a.JPG
b.JPG
c.JPG

Reakcje
3.609 30 0
Toruń, 2024r. Kolejowe artefakty zebrane w gablotce w budynku stacyjnym oraz w jego sąsiedztwie.
Mam pytanie. Czy wszedłeś do hali poczekalni (znajdującej się za korytarzem w którym stoją prezentowane przez Ciebie wyżej gabloty), gdzie jeszcze ponad rok temu wisiały na ścianach dużych rozmiarów plansze o historii wojskowej kolejki wąskotorowej Twierdzy Toruń, m.in. ze schematami sieci, historycznymi zdjęciami i syntetycznymi informacjami ? Może zauważyłeś, czy te plansze nadal tam wiszą, a może zrobiłeś im zdjęcia ? Ostatni raz byłem na stacji Toruń Gł. ponad rok temu, ale z powodu bardzo krótkiego czasu na przesiadkę, tylko rzuciłem okiem na wspomniane plansze, w dodatku, pasażerowie siedzący na ławkach przesłaniali je częściowo, więc nie zrobiłem żadnego zdjęcia, a nie ukrywam, że zainteresowały mnie treści i materiały prezentowane na nich.

A może ktoś z szanownego grona Forumowiczów ma zdjęcia tych plansz, z toruńskiej poczekalni lub wie czy gdzieś są dostępne w sieci, wówczas proszę o przesłanie fotografii na priv (ewentualnie zamieszczenie w jakimś stosownym temacie) lub informację, gdzie można zobaczyć ich zdjęcia. Z góry dziękuję.

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
Mam pytanie. Czy wszedłeś do hali poczekalni (znajdującej się za korytarzem w którym stoją prezentowane przez Ciebie wyżej gabloty), gdzie jeszcze ponad rok temu wisiały na ścianach dużych rozmiarów plansze o historii wojskowej kolejki wąskotorowej Twierdzy Toruń, m.in. ze schematami sieci, historycznymi zdjęciami i syntetycznymi informacjami ? Może zauważyłeś, czy te plansze nadal tam wiszą, a może zrobiłeś im zdjęcia ? Ostatni raz byłem na stacji Toruń Gł. ponad rok temu, ale z powodu bardzo krótkiego czasu na przesiadkę, tylko rzuciłem okiem na wspomniane plansze, w dodatku, pasażerowie siedzący na ławkach przesłaniali je częściowo, więc nie zrobiłem żadnego zdjęcia, a nie ukrywam, że zainteresowały mnie treści i materiały prezentowane na nich.

A może ktoś z szanownego grona Forumowiczów ma zdjęcia tych plansz, z toruńskiej poczekalni lub wie czy gdzieś są dostępne w sieci, wówczas proszę o przesłanie fotografii na priv (ewentualnie zamieszczenie w jakimś stosownym temacie) lub informację, gdzie można zobaczyć ich zdjęcia. Z góry dziękuję.
Niestety, umknęło mi to. Może za jakiś czas znów tam będę, to wtedy spróbuje znaleźć.

Reakcje
3.609 30 0
Niestety, umknęło mi to. Może za jakiś czas znów tam będę, to wtedy spróbuje znaleźć.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Tak trochę przegapiłem temat, a teraz może już tych planszy nie być, bo w holu poczekalni i na jej ścianach prezentowane są prawdopodobnie tylko ekspozycje czasowe (a może nadal tam wiszą :niepewny:). Super, jeżeli będąc ponownie w Toruniu, "zbadasz" sprawę. Ja niestety nie mam w planach na ten rok wizyty w mieście Kopernika, więc za wszelkie informacje z góry dziękuję... a może jest już ktoś na Forum, kto utrwalił je na zdjęciach. Pamiętam, że były tam nie tylko ciekawe reprodukcje historycznych fotografii ale i fajne, dość szczegółowe schematy tej sieci.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.744 78 12
Ostatnio edytowane:

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Harry Potter napisał(a):
...tak, czasem zwierzęta są rozsądniejsze...;)
Ale nie wynika to z tego, że rozum im to podpowiada bo to raczej instynkt a może jednak brak LUDZKIEJ wyobraźni i fantazji.

Ja zwierzęta toleruję tylko po poddaniu ich obróbce termicznej podane na talerzu *

*wiem, wiem ... się NARAZIŁEM :devil:

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.723 37 4
@Harry Potter z bliska jakoś, 1.5 metra to max, testuję aparat pełno klatkowy, ale mam do niego tylko "lufę" ze swojego, 70-200mm, bliżej by się nie dało, a zależało mi na pokazaniu tych fajnych detali w lampie. Swoją drogą czemu te lampy palą raz tak, że włączone są boczne LEDy i wygląda to tak: "||", a innym razem tak jak na foto poziome "="?