• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szyneczki i ...

Grigorij

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzięki czyli mam rozumieć że szynka z logo Hasag najprawdopodobnie pochodzi z Huty Częstochowa w czasie okupacji.
Odnośnie szyny SMY 60 jestem szczęśliwym posiadaczem tego około 25cm kawałka ale niestety nigdzie nie mogę znaleść nic odnośnie producenta,
Zaś jeśli chodzi o pozostałe szyny to mam już wszystko rozszyfrowane.
pozdrawiam

Juras XR4Ti

Aktywny użytkownik
Reakcje
206 9 0
Witam od pewnego czasu obserwuję wasze forum i jestem pełen podziwu z jaką determinacją rozszyfrowujecie cechy na starych szynach. Jednocześnie miałbym do was gorącą prośbę o rozszyfrowanie kilku cech, a mianowicie: 1 szyna SMY 60 domniemam że najprawdopodobniej jest to rok produkcji 1860 ale niestety producenta nie mogę nigdzie znaleść producenta. 2 następne są 2 szyny produkcji carskiej z huty kamieńskiej koło Doniecka z lat 1890,oraz 1894 nie mogę rozszyfrować oznaczenia 3 Ż D napewno bedzie Żelazne drogi ale nie wiem co oznacza 1 litera, 3 szyna wąskotorowa KMH od jakiego producenta pochodzi 4 szyna wąskotorowa HASSAG wiem że jest to producent niemiecki ale nie wiem w jakim mieście znajdowała się fabryka. 5 szyna ANGLEUR 1925 czy jest to szyna Francuzka czy belgijska? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Zobacz załącznik 1092007 Zobacz załącznik 1092005 Zobacz załącznik 1092008
Pierwsza litera to ,,JU", a 3 to nie 3, tylko litera ,,Z"