A tutaj ostatnie moje znalezisko i taka ciekawostka odnośnie ostatniej szyny szyna wyprodukowana przez Rusko- Belgijskie przedsiębiorstwo metalurgiczne w roku 1894 aczkolwiek dla jakich dróg żelaznych była ta szyna nie mam zielonego pojęcia
Grigorij tylko, że na fotografii jaką zamieściłeś nie ma rzeczonej szyny o której wspominasz, a w związku z tym co napisałeś (
"wyprodukowana przez Rusko- Belgijskie przedsiębiorstwo metalurgiczne w roku 1894") chętnie zobaczyłbym zdjęcie takiej szyny, ponieważ wszelka literatura tematu, czyli rosyjskojęzyczna z epoki, informuje, że spółkę Р. Б. М. О. (R. B. M. O.) czyli Русско-Бельгийское Металлургическое Общество (Russko-Belgijskoje Metalurgiczeskoje Obszcziestwo) powołano rok później, w 1895 r., a w 1897 ukończono budowę zakładu i uruchomiono pierwszy z dwóch wielkich pieców i dwa konwertory Bessemera, co umożliwiło rozpoczęcie produkcji szyn kolejowych.
Najwcześniejsza data produkcji szyny z cechą Р. Б. М. О. jaką mam w zbiorach zdjęć, to kwiecień 1898, choć oczywiście można domniemywać, że były też szyny z wcześniejszych miesięcy 1898 r. jak i prawdopodobnie z rocznika 1897. Poniżej fotografia wspomnianej szyny.
Witam powyższa szyna pochodzi z huty w Trzyńcu nieopodal Cieszyna stąd nazwa niemiecko-języczna TESCHEN wyprodukowana w 1903r tj pod zaborem austro-węgierskim na końcu cechy powinno jeszcze znajdować się cecha M ST czyli opis metody wytopu stali w tym wypadku Martenowska. Zaś jeśli się tyczy wagi to szyna ta wagę w przedziale 28-36 kg/m , w tamtych czasach szyny te były układane na torach głównych normalnotorowych
A to zależy na jakich liniach i stacjach - lokalnych (znaczenia miejscowego), drugorzędnych czy pierwszorzędnych (magistralnych), ponieważ, jeżeli chodzi o rok 1903 r., można śmiało powiedzieć, że szyny układane na torach głównych normalnotorowych, na liniach pierwszorzędnych, miały już wagę oscylującą w granicach 42 kg/m. Tak było nie tylko na kolejach niemieckich [np. na Pruskich Kolejach Państwowych: różne wersje
typu 8 (41 - 41,38 kg/m) w produkcji od 1890; Kolejach Badeńskich
typ 140 o wadze 43,8 kg./m z 1893; Kolejach Bawarskich
typ X z 1898 (1900) o wadze 43,5 kg./m; Kolejach Saksońskich
typ VI o wadze 46,3 kg./m. z 1890 r.], jak i w CK Monarchii - na Węgrzech 42,8 kg/m
typ l (
J) w produkcji od 1894 i w Austrii -
typ A, o wadze 44,35 kg/m, w produkcji właśnie od 1903 r. Tak więc szyna na zdjęciu z cechą TESCHEN 1903 może być cięższa niż przedział wag jaki podałeś.
Witam wrzucam 2 zdjęcia Anglików których tu jeszcze nie było 1 WILSON & CAMELL DRONFIELD STEEL 1878 2 …& HAMPTON LIMITED SHEFFIELD
Pełna cecha tej drugiej to
STEEL, TOZER & HAMPTON LIMITED. SHEFFIELD, widać nawet końcowe "R" od TOZER przy uciętej krawędzi szyny. Przy czym Steel w przypadku tego producenta, nie tylko oznacza "STAL" ale także nazwisko jednego z właścicieli firmy, którym był Henry Steel (w przeciwieństwie do wielu innych cechowań różnych anglosaskich producentów, gdzie STEEL na szynie oznacza, że szynę wykonano ze stali zlewnej, pozyskanej w procesie wielkopiecowym).
Szyna ...& HAMPTON LIMITED SHEFFIELD MAY 1877 najprawdopodobniej pochodzi z huty Steel, Peech i Hampton, Sheffield mieszczącej się w Rotterhamie położonym nieopodal Sheffield
Nie wchodząc już w zawiłości zmian nazwy spółki, zmieniającej się parę razy w ciągu zaledwie kilku lat, masz rację, to ten producent, przy czym, pomimo, że główne zakłady firmy: Phoenix Bessemer Steel Works były zlokalizowane w Ickles, na przedmieściach Rotherham, w cesze szyny figuruje nazwa Sheffield, ponieważ ta miejscowość była adresem pocztowym firmy.
Wizyta u południowych sąsiadów, niestety cel obfotografowania motoraków legł w gruzach (3 miesiące ZKA). W efekcie połaziłem po stacji Chuchelná, która niegdyś była końcem linii Racibórz Studzienna-Chuchelná (docelowo pociągi dalej jechały do Opavy), która została otwarta w 1895 roku. Widok w stronę Krzanowic...
Bardzo fajna fotografia, rozwiewająca moje wątpliwości co do roku 1917, jako roku w którym Friedenshütte (przyszła Huta Pokój) produkowała /
nie produkowała szyny kolejowe (w czasie Wielkiej Wojny różnie mogło być, są przykłady hut które przestawiały produkcję na potrzeby wojenne, przerywając na jakiś okres walcowanie szyn). Tego rocznika brakowało mi do "kolekcji"

. Podziękowania.