• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szyneczki i ...

Grigorij

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Dzięki czyli mam rozumieć że szynka z logo Hasag najprawdopodobnie pochodzi z Huty Częstochowa w czasie okupacji.
Odnośnie szyny SMY 60 jestem szczęśliwym posiadaczem tego około 25cm kawałka ale niestety nigdzie nie mogę znaleść nic odnośnie producenta,
Zaś jeśli chodzi o pozostałe szyny to mam już wszystko rozszyfrowane.
pozdrawiam

Juras XR4Ti

Aktywny użytkownik
Reakcje
206 9 0
Witam od pewnego czasu obserwuję wasze forum i jestem pełen podziwu z jaką determinacją rozszyfrowujecie cechy na starych szynach. Jednocześnie miałbym do was gorącą prośbę o rozszyfrowanie kilku cech, a mianowicie: 1 szyna SMY 60 domniemam że najprawdopodobniej jest to rok produkcji 1860 ale niestety producenta nie mogę nigdzie znaleść producenta. 2 następne są 2 szyny produkcji carskiej z huty kamieńskiej koło Doniecka z lat 1890,oraz 1894 nie mogę rozszyfrować oznaczenia 3 Ż D napewno bedzie Żelazne drogi ale nie wiem co oznacza 1 litera, 3 szyna wąskotorowa KMH od jakiego producenta pochodzi 4 szyna wąskotorowa HASSAG wiem że jest to producent niemiecki ale nie wiem w jakim mieście znajdowała się fabryka. 5 szyna ANGLEUR 1925 czy jest to szyna Francuzka czy belgijska? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Zobacz załącznik 1092007 Zobacz załącznik 1092005 Zobacz załącznik 1092008
Pierwsza litera to ,,JU", a 3 to nie 3, tylko litera ,,Z"

Reakcje
3.698 31 0
Witam od pewnego czasu obserwuję wasze forum i jestem pełen podziwu z jaką determinacją rozszyfrowujecie cechy na starych szynach. Jednocześnie miałbym do was gorącą prośbę o rozszyfrowanie kilku cech, a mianowicie: 1 szyna SMY 60 domniemam że najprawdopodobniej jest to rok produkcji 1860 ale niestety producenta nie mogę nigdzie znaleść producenta. 2 następne są 2 szyny produkcji carskiej z huty kamieńskiej koło Doniecka z lat 1890,oraz 1894 nie mogę rozszyfrować oznaczenia 3 Ż D napewno bedzie Żelazne drogi ale nie wiem co oznacza 1 litera, 3 szyna wąskotorowa KMH od jakiego producenta pochodzi 4 szyna wąskotorowa HASSAG wiem że jest to producent niemiecki ale nie wiem w jakim mieście znajdowała się fabryka. 5 szyna ANGLEUR 1925 czy jest to szyna Francuzka czy belgijska? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
SMY podług informacji jakie posiadam to stara cecha, belgijskiego zakładu metalurgicznego w Montigny, a pierwsza litera pochodzi od słowa Sambre (Sambre-MontignY). Kiedyś miasteczko nazywało się Montigny sur Sambre, dziś jest to dzielnica Charleroi, nosząca nazwę Montignies-sur-Sambre. Zakład cechujący szyny symbolem SMY (własność spółki Société Anonyme des Hauts Fourneaux et Laminoirs de Montigny-sur-Sambre - zdjęcie akcji tej spółki z 1853 r., w linku nr 1 poniżej) był pierwowzorem późniejszej, nowocześniejszej huty, znanej z cechy S & M, będącej własnością utworzonej w 1897/98 spółki Société Métallurgique de Sambre et Moselle à Montignies-sur-Sambre (zdjęcie huty Usines de Sambre et Moselle à Montigny sur Sambre w linku nr 2). W linku trzecim (nr 3) fotografia szyny z cechą SMY z 1862 r. z kolekcji Łukasza i Agnieszki Otłowskich.

Nr 1 https://www.industrie.lu/HautsFourneauxEtLaminoirsDeMontignySurSambre.html

Nr 2 https://www.industrie.lu/im/i/g/CCF_000153montigny.jpg

Nr 3 https://scontent-waw2-2.xx.fbcdn.ne...TxpCr5prucMt-Dw6cQ4sES0ilrmO5j1Ng&oe=67899F37

Jako ciekawostkę można dodać, że np. w 1872 Królestwo Węgier zamówiło w Belgii (w w/w zakładach Montigny sur Sambre i w zakładach w Thy-le-Château - cecha THY, partie szyn dla swoich kolei, których pojedyncze egzemplarze zachowały się do dnia dzisiejszego, w kolekcji szyn kolegów z Węgier. Poniżej link do fantastycznego zdjęcia tej kolekcji, gdzie można znaleźć m.in. te szyny.

https://scontent-waw2-2.xx.fbcdn.ne...8LNn6XDp__B4i_CK01It235br3BEYicNQ&oe=6789A7F6

О.Ю.З.Ж.Д. (O. JU. Z. Ż. D.) to skrót od Общество Юго-Западных Железных Дорог (Obszcziestwo Jugo-Zapadnch Żielieznych Darog) czyli Towarzystwo Południowo-Zachodnich Dróg Żelaznych. Kolejna szyna nosi również symbol tej drogi Ю.З.Ж.Д., jednak już bez literki „O” od słowa Obszcziestwo (Towarzystwo). Południowo-Zachodnia Droga Żelazna poprowadzona została od Odessy przez m.in. Kowel, Brest, Białystok do stacji Grajewo (ówcześnie granicznej pomiędzy Rosją, a Prusami). Szyna z 1894 jest o tyle ciekawa, że w 1895 r. Ю.З.Ж.Д. były już pod zarządem państwa (jak w zarządzeniu: ПСЗ-З, 1894 г., № 10800: 1 января 1895 года выкуплены в казну = 1 stycznia 1895 r. wykupione przez skarb państwa), przez co produkowane dla niej szyny zaczęto cechować symbolem К.Ж.Д. = Казённые Железные Дороги/ Казённыя Железная Дорога (w dosłownym tłumaczeniu Drogi Żelazne Skarbu Państwa / Droga Żelazna Skarbu Państwa, czyli państwowa, carska, uogólniając К.Ж.Д. = Koleje Państwowe).

KMH to cecha na szynach zakładu Königin-Marien Hütte, nazwanego tak na cześć saksońskiej królowej Marii, wybudowanego w miejscowości Cainsdorf, na południe od miejscowości Zwickau w Saksonii, nieopodal granicy z Czechami.

ANGLEUR, tak jak napisał już Railwalker, to oczywiście szyna wyprodukowana w Belgii. Proszę zerknij na kompilację stron 471 , 472 - 473 dokumentu z 1934, który zamieściłem niżej, tam masz wymienione wszystkie, ówcześnie działające huty, znajdujące się w Belgii (czerwona ramka po prawej), dysponujące własnymi wielkimi piecami (punkt B - Acieries - huty, podpunkt I., również w czerwonej ramce). Zauważ, że Angleur posiadał huty w trzech różnych lokalizacjach (Tilleur, Grivegnée i Athus). Strona dokumentu, to także dobry wgląd w belgijskich producentów szyn z lat 30-tych, większość z nich produkowała szyny już w XIX w.

Belgian Iron and Steel Industry, 1934.jpg

Dzięki czyli mam rozumieć że szynka z logo Hasag najprawdopodobniej pochodzi z Huty Częstochowa w czasie okupacji. Odnośnie szyny SMY 60 jestem szczęśliwym posiadaczem tego około 25cm kawałka ale niestety nigdzie nie mogę znaleść nic odnośnie producenta, Zaś jeśli chodzi o pozostałe szyny to mam już wszystko rozszyfrowane. pozdrawiam
Myślę, że można założyć, że jest to szyna z Huty Częstochowa, aczkolwiek szyny wąskotorowe produkowane były przez wiele zakładów, nie można więc wykluczyć tego, że HASAG dysponował także walcownią tego typu szyn na terenie Niemiec. Np. w 20-leciu międzywojennym w Polsce (nie wliczam tu hut ze Śląska Cieszyńskiego, włączonych w granice II RP pod koniec 1938 r.), z dokumentów z międzywojnia wynika, że aż 10 zakładów produkowało szyny lekkich profili, wąskotorowe, kopalniane itp. (o wysokości 115 mm i niższej), wśród których były tylko 4 huty produkujące szyny cięższych profili (o wysokości ponad 115 mm). Po prostu szyny wąskotorowe były łatwiejsze w produkcji, bo szyny cięższe, wymagały odpowiednich dla nich walcowni, linii produkcyjnych, urządzeń, parku maszynowego. Co do Huty Częstochowa, może poniższy rysunek i informacje przybliżą sposób cechowania szyn normalnotorowych tej huty w czasie II w. św., kiedy funkcjonowała jako Eisenhütte „Hasag" Hugo Schneider AG. Na marginesie, był to jedyny, polski, przedwojenny producent szyn, który w czasie okupacji i wykorzeniania wszelkich symboli polskości, nadal cechował skrót P.K.P. (Polskie Koleje Państwowe) na szynach !!!

Szyny Huty Częstochowa z okresu okupacji niemieckiej 1939 - 1944.png

Pozdrawiam i witam na Forum.
Stanisław

Ostatnio edytowane:
Reakcje
3.698 31 0
Twoja wiedza na temat cyrylicy na ostatnim zdjęciu jest również bardzo interesująca. Nie jest to w ogóle mój obszar wiedzy, ponieważ bardzo rzadko spotykałem te znaki podczas moich podróży.
Szyny pochodzenia rosyjskiego to podług wiedzy jaką posiadam ponad 30 producentów i ponad 75 sposobów cechowania ich nazw, zmieniających się na przestrzeni dekad, zakrętów historii, upadku i narodzin nowych hut i stalowni. W przeciwieństwie do Niemiec czy Francji, w Polsce mamy bardzo duży wachlarz szyn cechowanych cyrylicą, będący przeglądem niemal wszystkich producentów z czasów carskich, jak i wielu, z okresu ZSRR. Nie ma się jednak temu co dziwić, bo Polska do 1918 r. była pod zaborem trzech państw, w tym Rosji, Austrii i Prus, które budowały na jej terenie dziesiątki linii kolejowych. Myślę więc, że prędzej czy później powinieneś uzupełniać listę i galerię na https://walzzeichen.de/ o producentów rosyjskich. Podobnie jest z szynami pochodzącymi z Monarchii Austro-Węgierskiej. Tu również jest ponad 25 producentów (z terenów dzisiejszej Austrii, Węgier, Rumunii, Czech, Słowacji, Słowenii, Bośni i Hercegowiny) i dziesiątki sposobów cechowania ich nazw. Zauważyłem, że na Twojej stronie również są braki pomijające kilku producentów czy nieścisłości w tym temacie. Ale powoli, dojdziesz za jakiś czas z tym wszystkim do ładu, postaram się (w miarę wolnego czasu, a ostatnio ciągle mi go brakuje :(), tu na Forum, co jakiś czas zamieszczać wpisy, które będą korygować pewne rzeczy, i które będą pomocne dla Ciebie w prowadzeniu strony.

Na początek, jak "historycznie" zagmatwana jest to sprawa ;), mapka Królestwa Węgier z czasów Austro-Węgier, oraz zmiany granic jakie nastąpiły po I w. św. Huty takie jak ANINA, OZD itd. to oddzielne zakłady metalurgiczne, cechujące swoje szyny na swój sposób. Na listach jakie zamieściłeś np. tu https://walzzeichen.de/walzzeichen-resicza-2/ czy tu https://walzzeichen.de/walzzeichen-ozd/, zakłady te wymienione są w jednym podpunkcie (np. Anina u Resiczy), bo w pewnym okresie czasowym stały się własnością jednego koncernu, który zarządzał nimi, stąd na dokumencie z 1937 są ujęte jako własność tego koncernu. Były to więc oddzielne zakłady, kiedyś samodzielne. Na marginesie na listach tych jest spory galimatias, jak i błędy, bo np. oznaczenia takie jak BA, MA czy TA oznaczają sposób pozyskania stali (tak znakowane były szyny produkowane dla kolei Królestwa Węgier, A od węgierskiego Acél = stal (stahl), stąd BA = Bessemer Acél, MA = Martin Acél, TA = Thomas Acél), np. P Eic to PEIG = Prager Eisenindustrie-Gesellschaft, których zakłady wybudowano w miejscowości Kladno na zachód od Pragi. Prosze zerknij na poniższe mapki, one dużo powinny wyjaśnić w temacie. Mapki pochodzą z opszernego opracowania węgierskiego z 1920, i przedstawiają zakłady metalurgiczne, wg stanu na 1913 r., Królestwa Węgier.

Fot. 1. Zmiany granic Królestwa Węgier 1913 vs 1920

Zmiany granic Królestwa Węgier 1913 vs 1920.jpg

Fot. 2. Huty i stalownie w Królestwie Węgier 1913 - zatrudnienie.

Huty i stalownie w Królestwie Węgier 1913 - zatrudnienie.jpg

Fot. 3. Zrobiona przeze mnie grafika, na podkładzie w/w mapy, przedstawia producentów szyn Królestwa Węgier i sposoby cechowania przez nich szyn. Zaznaczone jest także do jakich krajów należały poszczególne zakłady po I w. św. i rozpadzie Austro-Wegier.
Huty i stalownie Królestwa Wegierskiego w czasach Monarchii Austro-Wegierskiej w 1913.jpg

Jak widać szyny cechowane nazwą ÓZD to produkt huty z miejscowości Ozd, szyny cechowane HERNÁD nie pochodzą z węgierskiej miejscowości o takiej nazwie (jak podane jest w https://walzzeichen.de/walzzeichen-hernad/) ale z huty zbudowanej w miejscowość Korompa, leżącej w dolinie rzeki Hernád (stąd nazwa, obecnie rzeka nazywa się Hornad), a szyny z cechą BREZOVA walcowane były w hucie zbudowanej w miejscowości Podbrezová (w j. węgierskim Zólyombrezó). Na marginesie tej cechy i producenta nie ma na liście Walzzeichen-Liste, podobnie jak i cechy NANDORHEGY, przynależnej zakładom z miejscowości noszącej węgierską nazwę Nandorhegy (Nándorhegy, obecnie jest to rumuńskie miasto Oțelu Roșu), czy CSEPEL (zaklady w budapesztańskiej dzielnicy Csepel) i S.TARJÁN (zakłady Salgótarjáni Acélárugyár wybudowano w miejscowości Salgótarján, pierwotnie złożonej z dwóch osad Salgó i Tarján). Przenosząc się do Cesarstwa Austrii, czasów Austro-Wegier, na Walzzeichen-Liste brak jest np. cechy BUCHSCH. przynależnej zakładom wybudowanym w Buchscheiden (obecnie północna część miasta Feldkirchen in Kärnten w austriackiej Karyntii), a np. co do cech PRVL oraz NEUBERG, dodam, że PRVL to huta w miejscowości Prävali (do 1918 w Cesarstwie Austrii, po 1918 Jugosławia, obecnie Prevalje w Słowenii), a NEUBERG to były zakłady metalurgiczne w Neubergu, w gminie Neuberg an der Mürz, w austriackim kraju związkowym Styria. Na dokumencie jaki prezentowany jest na Walzzeichen-Liste z 1937 wszystkie zostały wymienione w jednym podpunkcie (No 22), https://walzzeichen.de/walzzeichen-zeltweg/ wraz z hutą w Zeltweg (cecha ZELTWEG) ponieważ dołączyły w pewnym momencie swojej historii do koncernu ÖAMG, zrzeszającego wiele zakładów, stąd wymienione są razem, jako własność tego koncernu. Myślę, że informacje te będa Ci pomocne w naniesieniu poprawek i uzupełnień

Chciałbym zapytać, czy ktoś może mi pomóc z często powtarzającymi się literami francuskich szyn. Nie chodzi o producenta czy rok, ale o dodatkowe znaki, które odnoszą się do produkcji lub rodzaju materiału. Były one używane przez różnych producentów. Dlatego zakładam ogólne znaczenie dla okresu użytkowania.................
A miałem zamieścić wpis na ten temat (sygnalizowałem to w grudniu) ale kompletnie wypadło mi to z głowy :(

Szanowny Christianie. Skrót AF oznacza szynę wyprodukowaną w procesie wielkopiecowym, ze stali zlewnej (AF = Acier de haut Fourneau / Fourneaux, choć spotkałem się również z informacją, że AF oznaczało Acier France - stal francuska), bez doprecyzowania w jakim konkretnie procesie ją pozyskano, na podobnej zasadzie jak na szynach niemieckich występuje tylko symbol FSt. czy St. Doprecyzowanie pojawia się, kiedy do skrótu AF dodana jest trzecia litera B, T lub M. Wówczas AF-B = Bessemer Stahl, AF-T = Thomas Stahl, AF-M Martin Stahl, zresztą sam domyślałeś się znaczenia tych skrótów, ale brakowało Ci do kompletu AF-M. Proszę zerknij więc na zdjęcie zamieszczone przez Ciebie, na Twojej stronie railwalker.de, które widocznie Ci umknęło ;)

https://railwalker.de/wp-content/uploads/2020/03/dunieres-saint-rambert-2017_0002.jpg?w=1400&h=

Pojedyncze litery B, T i M również oznaczały proces pozyskania stali (jak wyżej) i są znane z szyn produkowanych w wielu krajach kontynentalnej Europy, przy czym bardzo często (zwłaszcza w XIX w.) takiej literze, towarzyszy dodatkowa litera lub litery. Np. w Niemczech i Austrii było to "St" (od Stahl), ale równie popularne było "A", bo słowo „stal” w kilku europejskich językach jest na tę literę, np. we wspomnianej wyżej Francji (Acier), czy na Węgrzech (A = Acél).

Jako ciekawostkę mogę dodać, że np. huta w Resiczy (do 1918 leżąca w Królestwie Węgier, wchodzącym w skład Austro-Węgier, po 1918 r. w Rumunii), cechowała przez jakiś czas, w niepodległej już Rumunii, symbol sposobu pozyskania stali w formie O.M., bo w języku rumuńskich stal to Oțel, stąd O.M. = Oțel Martin (jak na zdjęciu zamieszczonym poniżej), ale np. w czasach Austro-Węgier, szyny produkowane w Resiczy dla kolei austriackich były cechowane symbolem B.St. (czyli po „niemiecku”), później M.St. (od kiedy w produkcji stali zaczęto wykorzystywać proces martenowski w zamian za besemerowski), natomiast szyny dla kolei węgierskich, były cechowane symbolem B:A: (Bessemer Acél), później M:A: (Martin Acél), czyli na modę "węgierską".

Fo. 4. Szyna rumuńska z 1925 r., z huty w Resiczy, cechowana O.M. RESITA 1925 J, gdzie O.M. = Oțel Martin (stal martenowska, Martin Stahl).

1925 resita om j.jpg

Co do dużej litery G na szynach francuskich, myślę, że jest ona skrótem od słowa Gwarancja - Garantie (identyczne w językach francuskim i niemieckiem), i odnosi się do tego samego co na szynach niemieckich, czyli zaznaczenia w cechowaniu szyny faktu, że miała ona jakąś gwarancję, na szynach francuskich nie zaznaczoną jednak konkretnym datowaniem. Może okres gwarancji, doprecyzowały jakieś przepisy bądź dokumenty itp. np. pomiędzy dostawcą a odbiorcą / zamawiającym szyny.

Co do symboli pozostałych, to proszę zerknij do wpisu #1.736 z 2021 r. Tam jest wstęp co oznaczenia skrót PLM-A. Mój ówczesny wpis był jednak zbyt pochopny, bo szyny z cechą PLM-A mogły, ale nie musiały, przybyć do Polski z Algierii, istnieje większe prawdopodobieństwo, że leżały po prostu na liniach drugorzędowych we Francji, będących własnością PLM (Compagnie des Chemins de Fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée - Kompanii / Towarzystwa Kolejowego Paryż-Lyon-Morze Śródziemne, pierwotnie Paryż-Lyon-Marsylia), która do zarządzania swoją siecią kolejową w Algierii powołała Compagnie des chemins de fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée réseau d'Algérie (czyli PLM-A).

Compagnie PLM była jedną z nielicznych w Francji, dla której szyny walcowane w różnych hutach oznaczano skrótem nazwy linii kolejowej, będącym jednocześnie symbolem typu szyny, opracowanym dla tej linii i po raz pierwszy na niej układanym. Stąd szyny opracowane w 1871 dla szlaków PLM-A nosiły taki symbol, ale Kompania PLM przyjęła ten typ szyny, jako uniwersalny dla linii drugorzędnych, także na terenie swojej sieci we Francji. Na podobnej zasadzie, szyny oznaczone typem PM - od linii kolejowej Paryż – Marsylia (Paris – Marseille), opracowane w 1867 r., stały się podstawowym typem nawierzchni dla linii Kompanii PLM na terenie Francji (po opracowaniu szyn typu PLM-A, typ PM stał się głównym typem dla linii pierwszorzędnych i torów głównych). W celu zastąpienia szyn typu PM, Kompania PLM opracowała szynę oznaczoną jako typ LP (od Lyon – Paris), która weszła do produkcji w 1889 i zastąpiła na liniach głównych (w pierwszej kolejności na odcinku Lyon – Paryż, stąd nazwa typu) szynę typu PM. Pod koniec XIX w. opracowano także nowy typ szyny dla linii drugorzędnych, oznaczony jako PMA, który na tego typu liniach Compagnie PLM, we Francji i na sieci w Algierii, zastąpił stary typ PLM-A. Oto cała tajemnica czterech symboli w cechowaniu szyn, opracowanych pierwotnie dla Compagnie des Chemins de Fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée. Podsumowując:

PLMA (także w zapisie PLM-A) to szyna o wadze 34 kg./m.b. typu Paris à Lyon et à la Méditerranée réseau d'Algérie,
PM (niekiedy określana też typem PLM) to szyna o wadze 38 kg./m.b. typu Paris à Marseille,
LP to szyna o wadze 47 kg./mb. (LP47) lub 48 kg./m.b. (LP48) typu Lyon à Paris (istniały co najmniej dwie wersje tej szyny, ich typ cechowany był identycznie, tylko symbolem LP),
PMA (także w zapisie PM-A) to szyna o wadze 39 kg./m.b. typu Paris à Marseille et à réseau d'Algérie.

Dla zobrazowania tego o czym napisałem, poniżej fotografia starej (prawdopodobnie z końca XIX w.) planszy z typami szyn francuskich towarzystw kolejowych, a dokładnie jej fragment z typami szyn Compagnie Paris - Lyon - Méditerranée (PLM).

Fot. 5. Szyny PLM-A, PM i LP. W opisach pod szynami: Pod PLMA: lignes secondaires (linie drugorzędne), pod PM: Paris à Marseille, pod LP: substituer à P.M. (zastąpił / wymienił PM).

Typy szyn PLM.jpg

Fot. 6. Na koniec mała kompilacja zdjęć, fragmentów szyn francuskich z omówionymi wyżej symbolami, zaznaczonymi okręgami o różnej barwie, przypisanej danemu symbolowi.

Analiza - oznaczenia na szynach francuskich.jpg

Pozdrawiam
Stanisław

Grigorij

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Stanisław jesteś wielki. Serdeczne dzięki. Nie sądziłem że uda się rozszyfrować tę najstarszą szynę jednak tobie się to udało. (y) Miałbym jeszcze jedną małą szyneczkę do rozczytania w wolnej chwili. Przy dobrych wiatrach moja kolekcja szynek na wiosnę będzie udostępniona do zwiedzania na WMT Politechniki Rzeszowskiej. Pozdrawiam

Załączniki

Reakcje
3.698 31 0
Stanisław jesteś wielki. Serdeczne dzięki. Nie sądziłem że uda się rozszyfrować tę najstarszą szynę jednak tobie się to udało. (y) Miałbym jeszcze jedną małą szyneczkę do rozczytania w wolnej chwili. Przy dobrych wiatrach moja kolekcja szynek na wiosnę będzie udostępniona do zwiedzania na WMT Politechniki Rzeszowskiej. Pozdrawiam
... a nie ma za co :cool: zawsze uważałem i dalej uważam, że istnienie tego typu Forum, i członkostwo w nim, jest głównie po to, aby pomagać sobie w zdobywaniu wiedzy na interesujące nas tematy oraz aby wymieniać pomiędzy sobą tę wiedzę, w tym wypadku dotyczącą kolejnictwa. Jak tylko mam czas (a w ten weekend mam go akurat pod dostatkiem :LOL:) i mogę w czymś pomóc, nie widzę żadnego problemu w napisaniu paru słów.

Szyna na zdjęciu jakie przedstawiłeś to szyna wąskotorowa, produkcji ZSRR z 1987 r., typu R-11. Świadczy o tym cecha, która jak dobrze oceniam, ma postać Д 87 P-11 gdzie:

Д to symbol producenta, w tym wypadku kombinatu metalurgicznego imienia Dzierżyńskiego w Dnieprodzierżyńsku, w Zagłęniu Donieckim (obecnie Kamieńskie na Ukrainie). W przedrewolucyjnej Rosji osada przy której zbudowano zakład nazywała się Kamienskoje (w j. ukraińskim, wspomniane już Kamieńskie), koło Jekaterynosławia (obecnie miasto Dniepr). Nazwę Kamienskoje zmieniono w czasach ZSRR na Dnieprodzierżyńsk.
87 to dwucyfrowa końcówka roku
P-11 to typ szyn wąskotorowej, P-11 (w zapisie alfabetem rosyjskim, po polsku jest to typ R-11)

Interesujące jest to, że zakład ten (w swojej pierwotnej formie), w czasach carskich, cechował szyny tak, jak na zdjęciu jakie zaprezentowałeś wcześniej, czyli Ю. Р. Д. М. О. (JU. R. D. M. O.), Южно-Русское Днепровское Mеталлуоргическое Oбществo (Jużno-Ruskoje Dnieprowskoje Metalurgiczeskoje Obszcziestwo = Południowo-Rosyjskie Dnieprowskie Towarzystwo Metalurgiczne), a jego powstanie jest ściśle powiązane z Warszawską Fabryką Stali na Pradze **. Posiadasz więc w swojej kolekcji szyny tej samej huty, z czasów carskich i ZSRR (oczywiście w czasach radzieckich był to już przebudowany, zmodernizowany i rozbudowany kombinat metalurgiczny).

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, zamieszczam rysunek szyny typu R11 z wydanego w czasach ZSRR opracowania o szynach wąskotorowych kolei radzieckich (okładka tego wydawnictwa, skompilowana po lewej).

Okładka i typy szyn R11.jpg

Jak widać na rysunku, szyna jakiej zdjęcie zaprezentowałeś (jeżeli to typ R-11 :)) powinna mieć wysokość całkowitą 80,5 mm., szerokość stopki 66 mm. i szerokość główki 32 mm., oczywiście z pewnym marginesem błędu +/- ok. 1-2 mm., przy czym główka może być np. bardziej starta w toku eksploatacji, przez co ogólna wysokość szyny nieco niższa. Proszę zmierz swoją szynę, i daj odpowiedź, czy wymiary się zgadzają.

Może dodam jeszcze, że cechowanie na szynach normalnotorowych tego producenta, od II połowy lat 50-tych (wcześniej było to Д. Г. З.) wyglądało jak na zdjęciu poniżej (szyna typu R-43, z sierpnia 1960 r.). Oczywiście Д (czyli D) na Twojej szyneczce, wygląda nieco inaczej, ale takie są uroki cech szyn wąskotorowych.

1960 8 R-43 D.jpg

** Pokrótce. Po nałożeniu przez rząd carski w II połowie lat 80-tych XIX w. wysokiego cła na import surówki, właściciele stalowni warszawskiej, opierający produkcję na imporcie surówki, postanowili przenieść zakłady z Warszawy w głąb Rosji. Utworzono spółkę Южно-Русское Днепровское Mеталлуоргическое Oбществ, a w Zagłębiu Donieckim, obok wsi Kamieńskoje powstał zakład którego gros pracowników w pierwszych latach istnienia stanowili Polacy, dawni robotnicy i specjaliści stalowni praskiej. Niektóre źródła podają, że pierwsze maszyny i wyposażenie huty stanowiły urządzenia zdemontowane w Warszawie i przewiezione w miejsce powstania nowego zakładu.

Ostatnio edytowane:

Grigorij

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Stanisławie troszeczkę to trwało ale proszę przesyłam zdjęcia wymiarowania tej ostatniej szynki. Wymiary są zbliżone do tego co podawaleś aczkolwiek troszeczkę mniejsze wartości. Pozdrawiam

Załączniki

Reakcje
3.698 31 0
Stanisławie troszeczkę to trwało ale proszę przesyłam zdjęcia wymiarowania tej ostatniej szynki. Wymiary są zbliżone do tego co podawaleś aczkolwiek troszeczkę mniejsze wartości. Pozdrawiam
Myślę, że Twoje pomiary potwierdzają, że to szyna wspomnianego, rosyjskiego typu R-11, zważywszy, że dopuszczona granica błędu, już w toku produkcji, to +/- 0,5 - 1,0 mm, w przypadku szer. stopki nawet +/- 2,0 mm (względem "wzorcowego" rysunku profilu szyny, wg. radzieckiego dokumentu zaprezentowanego niżej), a szyna ze zdjęcia nie jest przecież w stanie fabrycznym nowym. Korozja jak i zużycie główki w toku eksploatacji zrobiły też swoje. Mierząc wymiary starych szyn metrówką, warto też zmierzyć dany parametr w kilku miejscach i wyciągnąć średnią. Drobne ubytki w stali w miejscu pomiarów, jak i niedokładności samej czynności pomiaru przy pomocy metrówki, potrafią dać odmienne wyniki, różniące się o milimetry, na tej samej szynie. Dokładniejsza w mierzeniu jest suwmiarka, lepiej nadająca się do uchwycenia wymiarów, zwłaszcza szyny (jej fragmentu), która nie leży już na torowisku, a jej profil jest dostępny do oceny wizualnej jak i łatwiejszy do pomierzenie. Ale to tylko luźne uwagi, więc nie bierz ich do siebie, dziękuję, że w ogóle chciało Ci się ją pomierzyć ;):).

Na marginesie mogę dodać, że wielokrotnie mierzyłem różne szyny, mając do dyspozycji często tylko metrówkę i zapewniam Cię, że nawet tak pospolita i powszechna szyna jak S49, potrafi niekiedy „zadziwić” odstępstwami od normy (zwłaszcza jak ma kilkadziesiąt lat), tak jak potrafi „zadziwić” niedoskonałość zmysłów człowieka, w niby prostej czynność jaką jest pomiar metrówką, kiedy chodzi o dosłownie milimetry. Bywało, że kilkukrotnie mierzyłem tą samą, starą szynę, za każdym razem nie mogąc ustalić co do milimetra ostatecznego wyniku (a ma to znaczenie np. przy chęci ustalania typu szyny, mocno zbliżonej wymiarami do innych, podobnych typów).

Witam panowie i panie również prosiłbym tutejszych ekspertów o rozszyfrowanie cechy gdyż szyna jest troszkę skorodowana i nie można rozczytać, aczkolwiek sądzę że wam się uda. Pozdrawiam
Szyna na zdjęciu jakie przedstawiłeś to kolejna szyna wąskotorowa produkcji ZSRR, tym razem typu R-18.
Cecha ma postać P-18 Е.Г.З. IX 1954 gdzie:

P-18 to typ szyn wąskotorowej, w zapisie alfabetem rosyjskim, po polsku jest to typ R-18
Е. Г. З. [JE. G. Z.] to symbol producenta, w tym wypadku Jenakijewskij Zakład Państwowy, w j. rosyjskim Енакиевский Государственный Завод (Jenakijewskij Gosudarstwiennyj Zawod), zlokalizowany na płd.-wsch. Ukrainy, blisko granicy z Rosją, w miejscowości Jenakijewo.
IX 1954 to miesiąc (cyfrą rzymską) i rok produkcji

Trochę historii. Zakład w swojej pierwotnej formie, w czasach carskich, cechował szyny symbolami Р. Б. М. О. (R. B. M. O.) i należał do powołanej w 1895 r. przez kapitał rosyjski i belgijski spółki noszącej nazwę Русско-Бельгийское Металлургическое Общество (Russko-Belgijskoje Metalurgiczeskoje Obszcziestwo). W 1897 na Ukrainie, w Donieckim Zagłębiu Węglowym, w ówczesnym rejonie bachmutowskim, w obwodzie jekaterynosławskim, nieopodal wsi Fiedorowka i starszego, Pietrowskiego Zakładu Odlewniczego (mającego swoje początki w XVIII w.), uruchomiono pierwszy z dwóch wielkich pieców i dwa konwertory Bessemera. Powstałą obok zakładów osadę przemysłową w 1898 nazwano Jenakijewo (Енакиевo) na cześć inicjatora budowy zakładu i jednego z założycieli spółki, inż. Fiodora Jegorowicza Jenakijewa. W czasach ZSRR cechę Р. Б. М. О. zastąpiono cechą Е. Г. З. W 1928 ówczesne władze radzieckie zmieniły nazwę Jenakijewo na Rykowo (nastąpiła zmiana sposobu cechowania szyn na Р. Г. З. (R. G. Z.) - Ры́кoвский Государственный Завод / Rykowskij Gosudarstwiennyj Zawod, a w 1937 na Ordżonikidze (sąd kolejna w historii zakładu cecha О. Г. З. (O. G. Z.) - Орджоники́дзевский Государственный Завод / Ordżonikidzewskij Gosudarstwiennyj Zawod. W 1944 (lub pod koniec 1943 - rozbieżności w źródłach) powrócono do nazwy Jenakijewo i co za tym idzie cechowania szyn symbolami Е. Г. З. Warto zauważyć, że wszystkie wymienione nazwy huty z czasów ZSRR zawierały w sobie formułę Государственный Завод – Państwowy Zakład.

Aby rozwiać wątpliwości, podobnie jak we wcześniejszym wpisie, zamieszczam rysunek szyny typu R18 z wydanego w czasach ZSRR opracowania o szynach wąskotorowych kolei radzieckich (okładka tego wydawnictwa skompilowana po lewej).

Szyna ZSRR typu R-18 (P18 CCCP).jpg

Jak widać na rysunku, wg normy, szyna radzieckiego typu R18 powinna mieć wysokość całkowitą 90 mm., szerokość stopki 80 mm. i szerokość główki 40 mm. Tu również prośba, abyś zmierzył poszczególne parametry zaprezentowanej szyny i dał odpowiedź czy wymiary się zgadzają (oczywiście + /-). Jeżeli możesz (i znasz pierwotne położenie szyn), to proszę napisz również skąd w Twojej kolekcji takie szyny, wąskotorowe pochodzenia ZSRR, bo to jednak rzadkość w Polsce (w czasach PRL-u mieliśmy własnych producentów szyn wąskotorowych, jak i spore ilości staroużytecznych szyn normalnotorowych, zdejmowanych z torowisk stacji i szlaków normalnotorowych i wykorzystywanych na wąskotorówkach). Czy może to szyny z jakiejś kopalni / zakładu przemysłowego ? Nie ukrywam, że zainteresowało mnie to.

Na zakończenie dodam, że cechowanie na szynach normalnotorowych w/w producenta, od połowy lat 40-tych wyglądało jak na zdjęciu poniżej (szyna typu R-43, z lutego 1949 r.). Symbol Б (po polsku B) na końcu cechowania, oznacza proces w jakim pozyskano stal - besemerowski.

1948 2 R-43 egz - P-43.  Е. Г. З.   II   1949  Б.jpg

Również pozdrawiam
Stanisław

Reakcje
3.698 31 0
Szanowny Christianie (Railwalker), w weekend nieco szerzej przejrzałem stronę https://walzzeichen.de/ którą teraz prowadzisz. Oczywiście z powodu ilości zamieszczonego tam materiału (bardzo interesującego), zapoznałem się z nią na tyle, na ile pozwolił mi wolny czas. Przejrzałem głównie podstawową listę - spis cechowań, nie zagłębiając się we wszystkie szczegółowe informacje jakie podajesz, czy galerie zdjęciowe, a jedynie w te, które w jakiś sposób zwróciły moją uwagę.

W kolejnych 3-4 wpisach, zamieszczę kilkanaście uwag i informacji, w których odniosę się do niektórych rzeczy. Moje uwagi podzieliłem na następujące podpunkty:

A. Identyfikacja niektórych cechowań oznaczonych na Walzzeichen-Liste jako producenci nierozpoznani.
B. Korekta wybranych cechowań, wg mnie niepoprawnie zidentyfikowanych lub opisanych.
C. Identyfikacja wybranych, dodatkowych oznaczeń / symboli, cechowanych na szynach, występujących na Walzzeichen-Liste jako nierozpoznane.
D. Uwagi dotyczące wybranych, zauważonych nieścisłości, błędów czy rzeczy wymagających uporządkowania.

Będzie mi miło, jeżeli to co napiszę, będzie pomocne dla Ciebie, w uzupełnieniu brakujących informacji czy skorygowaniu pewnych nieścisłości na https://walzzeichen.de/. W niniejszym wpisie odniosę się do podpunktu A.

A. Identyfikacja niektórych cechowań oznaczonych na Walzzeichen-Liste jako producenci nierozpoznani.

A1. COP - R https://walzzeichen.de/walzzeichen-cop-r/

COP to Société Anonyme Cockerill-Ougrée-Providence utworzona w 1966 w wyniku fuzji S.A. Cockerill-Ougrée * z La Providence (S. A. des Laminoirs, Hauts Fourneaux, Forges, Fonderies et Usines de la Providence).
* Cockerill S.A. dokonał fuzji z S.A. d'Ougrée-Marihaye w 1955.

R oznacza, że szyna została wyprodukowana w zakładach La Providence we francuskim Rehon. Do czasu powstania COP, huta w Rehon cechowała szyny symbolem R △ (oko w trójkącie).

Proszę zauważ, że w galerii zdjęciowej COP-R, jest też fotografia szyny, wykonana w Belgii na stacji w Sourbrodt, do której link poniżej:
https://walzzeichen.de/wp-content/uploads/2024/09/cop-s-67-t-50-r-pfreli-b.-.jpg?w=1400&h
z cechą C.O.P. - S.. Szyna ta została wyprodukowana w czasach COP, przez Cockerilla, w belgijskim Seraing (stąd S w cechowaniu).

Można też dodać, że z czasów istnienia spółki COP, teoretycznie, powinny istnieć także szyny z cechą COP-M gdzie M oznaczałoby zakład Providence w belgijskim Marchienne-au-Pont (do I połowy lat 60-tych XX w. cechujący szyny symbolami △ M (gdzie △ to oko w trójkącie), ale w praktyce nie widziałem jeszcze tak cechowanych szyn (także na zdjęciach). Może gdzieś są i czekają na „odkrycie”, albo np. Providence w swojej hucie w Marchienne-au-Pont zakończył walcowanie szyn kolejowych, kiedy powoływano spółka COP.

Odchodząc od tematu COP, a będąc przy firmie Providence, warto może dodać, że pod koniec XIX w. wybudowała ona hutę w Rosji carskiej, a szyny w niej produkowane były cechowane symbolami ОБ. Р. ПР. 143. [OB. R. PR. 143] od nazwy Общество Русский Провиданс (Obszcziestwo Russkij Prowidans / Obshchestvo Russkiy Providans, w j. angielskim Russian Providence Society). "143" w nazwie to numer marki fabrycznej, nadawanej przez Rosyjskie Ministerstwo Komunikacji prywatnym spółkom, produkującym wyroby metalowe dla kolei rosyjskich na zamówienie Ministerstwa. Swój główny zakład Towarzystwo Rosyjski Providence zlokalizowało w Mariupolu (obecnie Ukraina), zarząd spółki znajdował się w Brukseli, a główna, rosyjska siedziba oddziału w St. Petersburgu. W czasach ZSRR zakład został znacjonalizowany i wchłonięty przez uruchomiony w 1933 r. (pierwszy spust surówki) kombinat metalurgiczny Azowstal (Azovstal). Poniżej dwa zdjęcia obrazujące szyny firmy Rosyjski Providence wyprodukowane w Mariupolu. Na pierwszym, „klasyczne” cechowanie ОБ. Р. ПР. 143 (szyna z września 1903), na drugim, przykład szyny eksportowej (z 1909 r., dla chilijskiego F.C.D.E.), cechowanej PROVIDENCE RUSSE.

Szyny Providence wyprodukowane w Rosji.jpg

A2. CSM https://walzzeichen.de/walzzeichen-csm/

CSM to Compañía Siderurgica del Mediterraneo, swoisty pierwowzór AHM.
Spółka CSM powstała w 1917, swoją hutę wybudowała w portowym mieście Sagunto w Walencji. W 1924 uruchomiono walcownię i od tego roku rozpoczęto produkcję szyn kolejowych. Kryzys światowy doprowadził na początku lat 30-tych do systematycznego wyłączania wielkich pieców i zaprzestania produkcji w 1934 (wznowiono ją w 1941, jednak na potrzeby wojska). Po wojnie domowej w Hiszpanii, reżim Franco odebrał zakład jej dotychczasowym udziałowcom, a huta trafił pod zarząd AHV. Kilkanaście lat później, w ramach planu Franco, budowy w Sagunto dużych zakładów metalurgicznych, powołano spółkę AHM, która rozpoczęła modernizację i rozbudowę m.in. zakładu, dawniej należącego do CSM. Plan jednak nie udał się do końca, ale to już historia szyn cechowanych nazwą AHM.

A3. MR https://walzzeichen.de/walzzeichen-mr/

MR to cecha zakładów w luksemburskim Rodingen. Od 1973 zakład należał do spółki Métallurgique et Minière de Rodange - Athus S.A. (MMRA), a cechę MR można odczytać jako Métallurgique de Rodange. Charakterystyczne MR, gdzie "M" i "R" połączone są wspólną, środkową kreseczką to forma cechowania, znana z Luksemburga z czasów powojennych, także z szyn ARBED-Belval (cecha AB - wspólna kreseczka).

Co do cechy MR proszę zerknij np. do U.S. Federal Railroad Administration - Track Inspector Rail Defect Reference Manual, na stronę 3 tego opracowania, wersja pdf w linku poniżej
https://railroads.dot.gov/elibrary/track-inspector-rail-defect-reference-manual

A4. S.A.H.A.B. https://walzzeichen.de/walzzeichen-s-a-h-a-b/

SAHAB to XIX-wieczne cechowanie szyn, powstałej w 1882 r. spółki Sociedad Anónima Altos Hornos y Fábrica de Hierro y Acero de Bilbao, znanej także jako A.H.B. (Altos Hornos de Bilbao). Huta spółki zlokalizowana była w Barakaldo, koło Bilbao (dziś wchodzi w skład zespół miejskiego Bilbao). Jak dotychczas nie udało mi się jednak dotrzeć do informacji, które litery z nazwy spółki, odzwierciedla cecha SAHAB, ale prawdopodobnie jest to Sociedad Altos Hornos de Acero de Bilbao. Zakłady w Barakaldo z początkiem XX w. stały się częścią koncernu AHV, można więc przyjąć, że cecha S.A.H.A.B. to bliski "krewny" cechy A.H.V.

A5. SN https://walzzeichen.de/walzzeichen-sn/

SN to kolejna cecha z Hiszpanii, pierwszy sposób cechowania szyn huty w Avilés, o wiele lepiej znanej z cechy ENSIDESA. Aby lepiej zrozumieć widoczne na poniższym zdjęciu cechowanie szyny typu 54 (późniejszy UIC54), wyprodukowanej w 1969 r....
https://walzzeichen.de/walzzeichen-sn/#jp-carousel-3736
…trzeba pokrótce zapoznać się z wczesną historią zakładu.

O budowie nowoczesnej huty w Avilés zdecydował hiszpański Narodowy Instytut Przemysłu (Instituto Nacional de Industria), na wniosek Dekretu Prezydenta Rządu (Francisco Franco) z dnia 15 czerwca 1950 r. W 1956 uruchomiono pierwsze instalacje – baterie koksownicze. Rok później, 24 września 1957 r., żona Franco, Carmen Polo, pełniła funkcję mistrzyni ceremonii podczas rozpalania pierwszego wielkiego pieca. Zakład miał też początkowo nosić jej imię. Tak więc dwa skróty literowe w cechowaniu widocznym na fotografii w linku wyżej to:
- początkowe SN = Siderúrgica Nacional, Huta Państwowa / Państwowa Kompania Stalowa
- końcowe CP oznacza prawdopodobnie Carmen Polo, inicjały imienia żony F. Franco, której imię - prawdopodobnie tylko nieoficjalnie (rozbieżności w źródłach), nosił zakład w początkach istnienia.

A6. [T] https://walzzeichen.de/walzzeichen-t/

"T" w kwadracie, wg informacji do jakich kiedyś dotarłem, to cecha włoskiej huty w Taranto, uruchomionej w 1964 r. Duży kompleks metalurgiczny w Taranto powstał jako czwarty ośrodek metalurgiczny we Włoszech (ówcześnie najnowocześniejszy, pozostałe ośrodki to Bagnoli, Cornigliano i Piombino). W związku z cechą widocznym na poniższym zdjęciu...
https://walzzeichen.de/walzzeichen-t/#jp-carousel-3686
...mam jednak pewien dysonans poznawczy, ponieważ widnieje na niej także cecha PI, prawdopodobnie od Piombino. Opcje są dwie. Huta w Taranto w 1966 (rok cechowany na szynie) wchodziła w skład powstałego w 1963 r. koncernu Acciaierie di Piombino S.p.A. (zrzeszającego m.in. wyżej wymienione ośrodki przemysłu ciężkiego), przez co na jej produktach cechowano także symbol PI, ewentualnie, szyna została wyprodukowana przez walcownię w Taranto, z surówki / stali surowej, dostarczonej z huty w Piombino (stąd swoista podwójna cecha). Szyna jest z roku 1966, zakład w Taranto otwarto 20 listopada 1964 r., może więc w początkowym okresie "rozruchu" nowej huty, miała miejsce tego typu współpraca, spotykana przecież w historii europejskiego przemysłu metalurgicznego, także w Niemczech.

Na marginesie, warto byłoby uzupełnić Walzzeichen-Liste o kilku innych producentów szyn kolejowych z Włoch, cechujących szyny nazwami
BAGNOLI, później ILVA BAGNOLI - zakład uruchomiony w 1911 nad zatoką neapolitańską (w płn.-zach. rejonie Neapolu); BREDA - zakład w Sesto San Giovanni (obecnie będące częścią aglomeracji Mediolanu); TERNI - zakład w Terni (w Umbrii, huta uruchomiona w 1886 r. w latach 90-tych XIX w. była największym producentem stali we Włoszech) czy też TORRE ANN^ - w Torre Annunziata (dziś płd.-wsch. dzielnica Neapolu, po przeciwnej stronie zatoki neapolitańskiej względem huty Bagnoli, jeden z najstarszych producentów szyn kolejowych we Włoszech).

Poniżej fotografia szyny z zasłużonej dla kolei włoskich huty w Torre Annunziata, wyprodukowanej w październiku 1905 r.

Szyna z cechą R.A.36. M - TORRE ANN'A - 1905 - X (we Włoszech).jpg

Natomiast huta SAVONA wymieniona na liście razem z Piombino...
https://walzzeichen.de/walzzeichen-lva-piombino/
... myślę, że zasługuje na samodzielne miejsce w spisie, bo nazwa ILVA figurująca przed nazwami producenta oznacza jedynie przynależność obu hut do koncernu ILVA powstałego w 1905 r., z połączenia trzech grup finansowych włoskiego przemysłu hutniczego: Grupy Elba (działającej w Portoferraio), Terni i rodziny Roman Bondi, ktora wybudowała wielki piec w Piombino. Z biegiem lat (zwłaszcza po I w. św. i dojściu faszystów do władzy) koncern ILVA zrzeszał dużą ilość włoskich firm, w tym przemysłu lotniczego i stoczniowego. Jako ciekawostkę mogę dodać, że nazwa koncernu nawiązuje do historycznej, łacińskiej nazwy wyspy Elba (Ilva) na której znajdowały się bogate złoża rudy żelaza z których korzystał przemysł ciężki Włoch.

Poniżej fotografie szyn cechowanych SAVONA (wyprodukowanej w styczniu 1908 r.) i PIOMBINO (z maja 1911 r.), jeszcze bez nazwy ILVA.

Szyna z cechą SAVONA-1908-I - FS.46.3 M.B. (we Włoszech).jpg

Szyna z cechą PIOMBINO - 1911 - V - FS 46'3 - M.B. (we Włoszech).jpg

c.d.n.

Ostatnio edytowane:

Grigorij

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Dodatkowo pytałeś jak szyna z nad Morza Azowskiego oraz inne równie egzotyczne trafiły do Stalowej Woli. Otóż w Stalowej Woli znajduje się jeden z największych w płd.-wsch. Polsce skup złomu na który zwożony jest złom z większej części wschodniej Polski, oraz z za Buga, również kolejowy i nie raz trafiają się tutaj ciekawe eksponaty, cześć z nich trafia do mojej kolekcji. Ostatnio trafiło się mi taki kawałek niestety palacz wyciął tylko kawałek cechy. Zastanawiam się czy jest to szyna z Noworosyjskiego Obciestwa podobnie jak szyna wyprodukowana dla DŻWW , której zdjęcie zamieściłem kilka wpisów wcześniej. Zastanawia mnie również litera B czyli ruskie W na końcu czy ten kawałek szyny również nie pochodzi z DŻWW
B537AD6D-0AF1-43A5-B32B-38519B7C9FCD.jpeg
BE4198AA-0E5F-4C51-A296-0E7A8E1B0DB6.jpeg

Reakcje
3.698 31 0
Ostatnio trafiło się mi taki kawałek niestety palacz wyciął tylko kawałek cechy. Zastanawiam się czy jest to szyna z Noworosyjskiego Obciestwa podobnie jak szyna wyprodukowana dla DŻWW , której zdjęcie zamieściłem kilka wpisów wcześniej. Zastanawia mnie również litera B czyli ruskie W na końcu czy ten kawałek szyny również nie pochodzi z DŻWW
Tak to szyna spółki Новороссийское Общество (Noworossijskoje Obszcziestwo), pełna cecha to НОВ. РОС. ОБЩ. jeszcze bez nr marki fabrycznej 62 z przodu, cechowanego dopiero od II połowy lat 90-tych XIX w. Natomiast co do litery B (po polsku W), na końcu uciętego cechowania, to niestety można tylko gdybać, bo producent ten dostarczał szyny (w latach 80-tych XIX w.) dla wielu dróg żelaznych, w tym kilku na literę B. Mam np. fotografie szyn НОВ. РОС. ОБЩ. z takimi cechami jak В. Ж. Д. – Владикавказская Ж.Д. (Władykaukaska Droga Żelazna) czy niewiele mi mówiącym B. Y. K. ... (dalsze (?) cechowanie nieznane, szyna ucięta). Funkcjonowała też np. В.Т.Ж.Д. – Варшавско-Тереспольская Ж.Д. (Warszawsko-Terespolska DŻ), ale ona w 1886 r. była już własnością skarbu państwa rosyjskiego, tak więc szyny produkowane dla niej (typów rządowych) prawdopodobnie nie były już cechowane nazwą В.Т.Ж.Д.

Jak widzisz, "B" w 1886 (z rok cechowanego na szynie), na początku cechowania nazwy drogi żelaznej, występuje nie tylko w skrócie Warszawsko-Wiedeńskiej Drogi Żelaznej (B. B. Ж. Д.). Pewnym rozwiązaniem może być ...zmierzenie wymiarów szyny (znowu :LOL:;)), bo w 1886 r. D.Ż.W.W. zamawiała szyny typu opracowanego dla niej w 1879 r. (zwanego WW 1879), unowocześnionego w 1884 - profil, wymiary i waga 1 mb. pozostały te same, wydłużono natomiast długości szyny z 6 m. do 9 m. i zmieniono typ złączek, w tym z łubków płaskich i kątowych na tylko kątowe. Poniżej rysunek tego typu szyny. Może dzięki niemu dowiesz się, czy uciętą cechą może być B. B. Ж. Д .:). Inne akcyjne drogi żelazne, zamawiały szyny różniące się pomiędzy sobą, niekiedy różnice te były spore, innym razem znikome, uważam jednak, że jeżeli chce się czegoś więcej dowiedzieć o starej szynie, warto np. wykonać stosowne pomiary i sprawdzić, do jakiego typu (lub kilku typów zbliżonych wymiarami) można ją przypisać. Patrząc na zdjęcie szyny jakie zamieściłeś trzeba oczywiście wziąć pewne poprawki, bo widać, że szyna ma dość startą główkę, będzie więc np. o parę mm. niższa od wymiarów fabrycznych.

Typ WW 1879.jpg

Ostatnio edytowane:
Reakcje
3.698 31 0
Stanisławie jest tak jak mówiłeś pomierzyłem wyżej wspomniany kawałek i wymiary poza wysokością mniej więcej się pokrywają. Więc wychodziłoby że główka jest zużyta na około 10mm
Myślę, że dokonując pomiarów, udało Ci się potwierdzić (biorąc wszystkie "za" i "przeciw", tak na 99 % ;)), że kawałek szyny którym dysponujesz, to szyna wyprodukowana dla Warszawsko-Wiedeńskiej Drogi Żelaznej.

Dodatkowo wrzucę mój dzisiejszy zakup z wyżej wymienionego źródła. Zastanawiają mnie te cyfry przed napisem WITK
Stareńkie szyny, dziś można tylko gdybać co oznacza liczba "5", wg mnie widoczna na obu szynach, różniących się jednak rocznikiem. Miesiąc produkcji to raczej nie jest, zważywszy na ulokowanie piątki przed nazwą producenta, nietypowo jak na tego typu informację, cechowaną zazwyczaj przed lub za rokiem produkcji. Dodatkowo w latach 70-tych XIX w. huta w Witkowicach cechowała tę informację w postaci zapisu miesiąca cyfrą rzymska (na wybranych szynach, były też takie, które nie miały nacechowanego miesiąca produkcji).

Można snuć dalsze domysły, a to że np. "piątka" oznacza typ (odmianę) szyny, jakiejś prywatnej kolei dla której została wyprodukowana, lub jest informacją o np. okresie gwarancji (w tym wypadku 5 lat) danej przez producenta na swój wyrób, lub może jest np. jakąś informacją związaną z technologią wytwarzania szyny. Wszystkie tego typu informacje są spotykane w cechowaniach wybranych szyn w tamtym okresie, różnych producentów, choć akurat na szynach z witkowickiej huty chyba ich jeszcze nie widziałem.

Dwie możliwe opcje (z kilku) to.

1. Typ (odmiana) szyny. Skoro huta w Witkowicach leżała wówczas w C.K. Monarchii, w Austrii, poszukałem typów szyn oznaczonych "piątką", opracowywanych dla wówczas licznych kolei austriackich, w większości prywatnych, które budowały nawierzchnię kolejową podług własnych norm i wymagań. Wprawdzie już wówczas mówiono w różnych krajach o potrzebie standaryzacji i unifikacji, to lata 70-te XIX w. charakteryzują się dziesiątkami i setkami typów szyn (nawierzchni kolejowej), na wszystkich kolejach świata, zdominowanych przez prywatne inwestycje.

Znalazłem takie szyny (raptem dwie), pasujące do okresu, oznaczone typem V, pisanym wprawdzie cyfrą rzymską, ale na szynie mogło to być w zapisie cyfrą arabską aby np. nie mylić informacji z miesiącem produkcji. Poniżej, zdjęcie fragmentu dużej, rozkładanej planszy, z typami szyn kolei austriackich z wydanego w Wiedniu Ausstellung Der Österreichischen Eisenbahnen, 1848 bis 1888, zamieszczam również okładkę tego opracowania.

Ausstellung Der Österreichischen Eisenbahnen, Wien 1888 - p.0 (cover).jpg

Ausstellung Der Österreichischen Eisenbahnen, Wien 1888 - Taf.VI - szerszy fragment planszy, ...jpg

Opierając się na powyższym, w okresie lat 1868-77, walcowane były szyny typu V(5) StEG (z 1868, o wys. 125 mm, szer. stopki 105 mm i szer. główki 62 mm., opracowana dla k.k. privilegierte Österreichisch-Ungarische Staatseisenbahn-Gesellschaft) oraz typu V A.T.E. (z 1869, o wys. 118,5 mm, szer. stopki 107,5 mm i szer. główki 57 mm., opracowana dla k.k. priv. Aussig-Teplitzer Eisenbahn). Wydaje się, że to jedyne "piątki" z tego okresu w Austrii, pasujące do 1871-72 (te roczniki widnieją na zdjęciach szyn z Witkowic), bo z wyżej prezentowanej planszy wynika, że inne koleje stosowały, w interesującym nas okresie, typy szyn oznaczane niższymi lub wyższymi numerami, lub "ich" typy V, wchodziły do użycia później, np. typ V SNDVB z 1875 (dla k.k. priv. Süd-Norddeutsche Verbindungsbahn) czy typ V CLB z 1881 (dla k.k. priv. Galizische Carl Ludwig-Bahn - Kolei galicyjskiej im. Karola Ludwika).

Znając już dwie "podejrzane" szyny, o bycie "5" z Witkowic, aby zapoznać się szczegółowiej z ich wymiarami i profilem, można sięgnąć do 2-tomowego opracowania Die Neuesten Oberbau-Constructionen, a dokładnie do tomu II z 1871 (tom pierwszy opublikowano w 1868). Poniżej ogólna tabela ze str. 2 tomu II (ciąg dalszy ze str. 1), w której występują omawiane typy szyn (odznaczyłem je czerwonymi ramkami). W tabeli znajdują się stosowne odnośniki do numeru plansz (Tefe, w przedostatniej kolumnie), do zawartych w opracowaniu rysunków danego typu nawierzchni kolejowej. Typ V A.T.E. jest na planszy 57 *, a typ V StEG na planszy 72. Zamieszczam również zdjęcia stosownych planszy.
* W oryginale, w tabeli jest błąd w numeracji, zdublowano nr 56, którym oznaczona jest plansza obrazująca typ nawierzchni Wirtemberskich Kolei Państwowych opracowany w 1861 r.

Die Neuesten Oberbau-Constructionen II, 1871 - p.2.jpg

Die Neuesten Oberbau-Constructionen t. II, 1871 - Taf. 57.jpg

Die Neuesten Oberbau-Constructionen t. II, 1871 - Taf. 72.jpg

Oczywiście to swoista zabawa. Pomiar szyn z Witkowic, z Twojej kolekcji, raczej na niewiele się zda, różnice w parametrach technicznych w poszczególnych typach szyn są niewielkie (również innych typów, nie tylko zaprezentowanych wyżej), a i szyny, których fotografie zamieściłeś, są mocno skorodowane, a główki starte, co wpłynie na ostateczne wyniki (jeżeli chciałoby Ci się je pomierzyć :LOL:).

Wracając do tematu "5" i drugiej opcji.

Może liczba ta oznacza jakąś informację technologiczną, ważną na początku lat 70-tych XIX w. dla producenta :niepewny:. Znalazłem np. taką informację - w opracowaniu Antona Rittera von Kerpely, Ueber Eisenbahnschienen (versuche und studie) z 1878 r., fot okładki niżej, że huta w Witkowicach stosowała różne rodzaje surówek hutniczych, z jakiej walcowała szyny, oznaczone w w/w opracowaniu stosowną numeracją. Miało to znaczenie w czasach kiedy przechodzono z produkcji szyn walcowanych z żelaza spawalnego na szyny walcowane ze stali płynnej pozyskanej w procesie wielkopiecowym. W latach 70-tych XIX w. Huta w Witkowicach "eksperymentowała" z różnymi surówkami, o czym można przeczytać na stronach w/w opracowania (zamieszczam również ich zdjęcia).

Eisenbahnschienen, 1878 - p. 0 (cover).jpg

Eisenbahnschienen, 1878 - p.14.jpg

Eisenbahnschienen, 1878 - p15.jpg

Za dużo nie pomogłem, ale co się naszperałem w dokumentach z epoki to się naszperałem (pozytywnie, dzięki Twojemu pytaniu), i co się napisałem, to napisałem :LOL:

Ostatnio edytowane:
Reakcje
3.698 31 0
Kontynuacja wpisu #1.932

A7. STORE https://walzzeichen.de/walzzeichen-b-st-store-1882/

To cecha Eisenhütte Storé (Eisenwerk Storé), zakładów metalurgicznych wybudowanych w latach 1850-51 w miejscowości Štore (niem. Store), w pobliżu słoweńskiego miasta Celje. W czasach Habsburgów miasto należało do Austrii i nosiło nazwę Cilli. Po 1918 i rozpadzie C.K. Monarchii, Celje i huta w Store znalazły się w Jugosławii, a po jej rozpadzie, od 1991 należą do niepodległej Słowenii. W Štore znajdowały się m.in. kopalnie węgla brunatnego i jedna z największych w Słowenii hut żelaza i stali, istniejąca do dziś jako Walzwerkes Želežarna Štore. Podczas II w. św., w czasach okupacji Jugosławii przez III Rzeszę, powrócono do historycznej nazwy Eisenwerk Store. Produkowano w nim m.in. żurawie wodne dla Deutsche Reichsbahn. Poniżej linki do zdjęć takich żurawi, pierwsze zrobione w Niemczech, drugie we Wrocławiu (do 1945 Breslau).
https://forum.modelarstwo.info/attachments/dsc_0037-jpg.579518/
https://www.bazakolejowa.pl/foto/1111/1686501942947f41a550c14824f2fbc8052d5b3b42-3587.jpg

A 8. SE II https://walzzeichen.de/walzzeichen-s-e-ii/

To nie jest oznaczenie producenta szyny. Jest to cecha typu szyny i jednocześnie jej właściciela (SE) - prywatnej kolei w Szwajcarii, spółki Eisenbahn-Gesellschaft Spiez-Erlenbach. Proszę zerknij na poniższą planszę, z różnymi profilami szyn kolei w Szwajcarii. Na dole, po lewej, są dwa typy szyn oznaczone jako SE I (cięższy) i SE II (lżejszy), oba opracowane w 1893 r. kiedy podjęto decyzję o budowie kolei SE-Bahn. Dziś, dawna Spiez-Erlenbach-Bahn jest częścią spółki BLS AG, której główną atrakcją są pięknie położone w Alpach odcinki Bern-Lötschberg-Simplon-Bahn (BLS).

Szwajcaria - profile szyn SBB i kolei prywatnych.jpg

SE I i SE II rails - Switzerland.jpg

Na marginesie, cecha SBB I na zdjęciu omawianej we wcześniejszym wpisie dotyczącym Walzzeichen-Liste, cechy [T] (T w kwadracie)...
https://walzzeichen.de/wp-content/u...bb-i-m-pfrere-16.12.2007-luzern-.jpg?w=1400&h=
… oznacza typ szyny szwajcarskich kolei SBB, ale typ nowy (neu SBB I), opracowany w 1958, który zastąpił stary typ SBB I (alt SBB I) z 1902. Poszczególne profile standardu SBB (od I do VI) można zobaczyć na wyżej zamieszczonym zdjęciu planszy, dodatkowo zamieszczam również stosowny rysunek szyny SBB I z podanymi wymiarami.

SBB I.jpg

Przejdę teraz do kolejnego podpunktu, sygnalizowaneo we wpisie #1.932

B. Korekta wybranych cechowań wg mnie niepoprawnie zidentyfikowanych lub opisanych.

B1. I. BROWN C° SHETTFIELD ATLAS STEEL https://walzzeichen.de/walzzeichen-i-brown-c-shettfield-atlas-steel/

Nie spotkałem się z cechowaniem tego producenta rozpoczynającym się od pojedynczej litery "I.", a słowo Shettfield to po prostu Sheffield. Cecha powinna mieć postać JOHN BROWN &C° SHEFFIELD ATLAS STEEL jak na poniższych zdjęciach, w tym szyny wyprodukowanej w sierpniu 1875 r. oraz szczegółów cechowania nazwy.

JOHN BROWN & Co SHEFFIELD ATLAS STEEL 8-75 SEC 106 (dla Kanady).jpg

JOHN BROWN & Co SHEFFIELD ATLAS STEEL.jpg

B2. HB NP https://walzzeichen.de/walzzeichen-hb-np/

Tu wkradł się jakiś błąd. Po pierwsze w galerii zdjęciowej tego cechowania są fotografie szyn HB & HV. Po drugie, HB to nie Huta Bobrek (nazwa nadana po II w. św., kiedy Bytom jak i huta znalazły się w granicach Polski). Huta Bobrek nie była producentem szyn kolejowych. Cecha HB z „H” i „B”, połączonymi wspólną, środkową kreseczką, to charakterystyczna cecha oznaczająca Huta Bankowa z Dąbrowy Górniczej. Natomiast cecha NP, jak jest już w opisie na Walzzeichen, to skrót od Nederlands Profiel (w j. niderlandzkim), który figuruje przed określeniem liczbowym typu szyny kolei holenderskich. Podejrzewam też, że “pozostawiony” opis cechy NP HB, odnosił się pierwotnie do zdjęcia, dziś, jeszcze (ponownie) nie opublikowanego na Walzzeichen, na którym cecha typu szyny ma posać NP 46 (był też np. typ NP 38). Co do wspomnianego zdjęcia, podejrzewam, że chodzi o poniższą fotografię (pozwolisz, że ją zamieszczę tu na Forum), która kiedyś była w galeriach na stronie https://walzzeichen.de/ przed jej przebudową i czasowym zamknięciem. Zamieszczam także rysunek tego typu szyny z przedwojennego, polskiego katalogu wyrobów hutniczych produkowanych przez Hutę J. Piłsudski czyli Hutę Królewską po zmianie nazwy.

Szyna NP46 HB 1949 VIII - fot 23.03.2006 Billbrok Kreide.jpg

Logo Huty Bankowej - HB (wspólna środkowa kreseczka).jpg
= Huta Bankowa z Dąbrowy Górniczej

Szyna holenderska typu NP46.jpg

B3. KMS https://walzzeichen.de/walzzeichen-kms/

Uważam, że cecha ma postać KMSt, a zdjęcia powinny być we wspólnej galerii, w opisie saksońskiej Königin-Marien Hütte w Zwickau
https://walzzeichen.de/walzzeichen-k-m-h/
Opis cechy KMS jako Klöckner Maxhütte Stahl jest „dziwny”, zważywszy, że utrwalone na zdjęciach szyny pochodzą z lat 1867 – 1874, w których bracia Klöckner (od szyn cechowanych tą nazwą i od spółki Klöckner & Co. założonej w 1906) mieli zaledwie po kilka lat (daty urodzin obu braci to: Peter 1863, Florian 1868). Ich ojciec pracował w stoczni, a o innych Klöcknerach nie słyszałem. Proszę zwróć uwagę na poniższą analizę fotografii z galerii rzekomej cechy KMS. Wg mnie na szynach widać jeszcze dodatkową literę t (po KMS → KMSt), oraz np. na końcowe zdanie w informacjach zawartych w opisie cechy KMH (link wyżej), gdzie podane jest, że cechy szyn Königin-Marien Hütte wg literatury, miały także alternatywną formę KMSt.

Analiza - cecha KMSt.jpg

B4. MUA https://walzzeichen.de/walzzeichen-mua/

To nie MUA i nie jest to nazwa producenta, co jest wynikiem braku znajomości alfabetu / języka rosyjskiego. МЦА. (w alfabecie rosyjskim) = MCA (w alfabecie łacińskim) i oznacza skrót od wyrazu miesiąc, np. IV Месяцa (IV Miesiąca = IV Month). Cechą producenta na zdjęciu w galeii MUA, jest nazwa К.З. КН. БѣЛОСЕЛЬСКАГО (K.Z. KN. BIEŁOSIELSKAWO) czyli Катавские Заводы Князя Белосельского (Katawskije Zawody Kniazia Bielosielskowo = Katavsky Plants of Prince Beloselsky / Katavsky-Fabriken des Fürsten Beloselsky) wybudowane w miejscowości Kataw-Iwanowsk (Katav-Ivanovsk) w rejonie górniczym Południowego Uralu. Nazwa zakładów nawiązywała do nazwiska rodowego książąt (kniaziów) Biełosielskich, którzy po wykupieniu zakładów w 1867, aż do 1917 r. byli ich właścicielami. Pełna cecha to К.З. КН. БѣЛОСЕЛЬСКАГО VII МЦА. 1898 ГОДА, gdzie МЦА to skrót od słowa .. miesiąca" (VII miesiąca), a ГОДА - od słowa ... roku (1898 roku). Proszę zwróć uwagę, że np. w galerii szyn z cechą THY https://walzzeichen.de/walzzeichen-thy/ jest fotografia (zamieszczam ją też niżej) szyny pochodzenia rosyjskiego (ze stycznia 1903) z identycznymi skrótami МЦА i ГОДА, po stosownych liczbach oznaczających miesiąc i rok produkcji. Cechą producenta w wypadku tej szyny jest nazwa ДЕМИДОВА Н.Т.З. (DEMIDOVA N.T.Z.) czyli Демидова Нижне-Тагильские Заводы (Diemidowa Niżnie-Tagilskie Zawody = Demidova Nizhny Tagil Plants), jeden z najstarszych zakładów metalurgicznych Imperium Rosyjskiego, założony jeszcze w XVIII w. przez Nikitę Akinfiewicza Diemidowa. Jako ciekawostkę mogę dodać, że w latach 30-tych XIX w. zakład Diemidowów, swoje pierwsze żelazne szyny dostarczał na pionierską w Rosji kolej publiczną do Carskiego Sioła. Jednak nie sprawdzały się one tak, jak zamawiane w tym samym czasie szyny z Anglii. Jakość szyn Diemidowów okazała się niezadowalająca przez co na ok 10 lat wstrzymano produkcję szyn kolejowych, wznawiając ją w połowie lat 50-tych XIX w.
Jak na zawołanie :LOL:, na zamieszczonych poniżej fragmentach zdjęć szyn z galerii cechy THY, jest też szyna rosyjskiego typu R-43, z grudnia 1957 r. cechowana symbolem T (pełna cecha cyrylicą to T P-43 XII 1957) kombinatu, wybudowanego w czasach ZSRR nieopodal zakładów Diemidowa. Kombinat, którego budowę rozpoczęto w 1931, a ukończono w 1940, miał już niewiele wspólnego ze starymi zakładami. Początkowo nazwano go Nowotagilskim, bo "nowy zakład", cecha na szynach miała postać НТЗM (NTZM), szybko jednak przywracając tradycyjną nazywę Niżnotagilski (Нижнетаги́льский Mеталлурги́ческий Kомбина́т им. В. И. Ленина = Nizhnetagilskiy Metallurgicheskiy Kombinat im. V. I. Lenina). Cechowanie szyn przybrało postać później НТMK (NTMK), a od II połowy lat 50-tych XX w. kombinat cechuje szyny symbolem pojedynczej litery "T".

Szyny z Zakałdów Nowotagilskich w Rosji.jpg

B5. NHP https://walzzeichen.de/walzzeichen-n-h-p/

Nowa Huta Pokój to moim zdaniem zupełnie nie trafiona identyfikacja. To chyba zbitka dwóch nazw, polskich z XX w. (a szyna na zdjęciu z 1864 r). Nowa Huta to nazwa dzielnicy Krakowa. Działał w niej jeden z największych kombinatów metalurgicznych w Polsce, nazwany Huta im. Lenina (pierwszy spust surówki 22 lipca 1954, w 1990 po zmianach ustrojowych w Polsce nazwę zmieniono na Huta im. T. Sendzimira, huta istnieje do dziś jako ArcelorMittal Poland Oddział w Krakowie). Natomiast Huta Pokój to jeden z najstarszych zakładów metalurgicznych na Górnym Śląsku istniejący do dziś. Od co najmniej lat 80-tych XIX w. do 1892/93 cechował szyny pełną nazwą FRIEDENSHÜTTE (na marginesie nie ma tej cechy na Walzzeichen-Liste, zdjęcia tak cechowanych szyn są m.in. na niniejszym Forum, w tym temacie), a od 1893/94 do 1934 symbolem FH. Symbol HP od polskiej nazwy Huta Pokój (Friedenshütte po polsku), pojawił się w cechowaniu szyn dopiero w 1934/35. Do 1985, kiedy zakończono walcować szyny w Hucie Pokój, przybierał on różne postacie, w tym „H” i „P” połączonego wspólną, środkową kreseczką wpisanego w koło (od kwietnia 1964) oraz bez koła, od maja 1970. Pewnym odstępstwem od typowych sposobów cechowania były cechy w formie pełnej nazwy HUTA POKÓJ S.A. i jej wersja H P S.A. (gdzie S.A. to Spółka Akcyjna = Aktiengesellschaft). Wracając do cechy NHP, nie wiem jaki to producent (mam tylko kilku "kandydatów"), proszę jednak zerknij na zdjęcia szyny cechowanej N.H.P. 59, czyli z 1859, w linkach poniżej, bo bez wątpienia profil szyny odpowiada tym z lat 50-tych XIX w. Jest to więc jeden z pierwszych producentów szyn w Europie.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1844545596044656&set=g.332824417270718
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1844545549377994&set=g.332824417270718
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1844545452711337&set=g.332824417270718
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1844545409378008&set=g.332824417270718

B6. R.V.W.P. https://walzzeichen.de/walzzeichen-r-v-w-p/

Uważam, że nico niedokładne uwidocznienie cechy kredą, wpłynęło na złą identyfikację. Nigdy nie słyszałem o cesze R.V.W.P, a po przyjrzeniu się dokładnie zdjęciu, widać, że w pierwszej literze, identyfikowanej jako "R, na dole jest brzuszek (R →B). Według mnie to po prostu cecha B.V.W.P.
https://walzzeichen.de/bv-c-wp/. Proszę zerknij na poniższą analizę.

Analiza - BVWP, nie RVWP.jpg

Będąc przy tej cesze, można dodać parę słów o cechowaniu szyn z zakładów Bolckowa i Vaughana. Początkowo druga część cechy (po BV) odzwierciedla lokalizację zakładów metalurgicznych, i tak, WP w BVWP oznacza Witton Park (hrabstwo Durham). Od 1846, do częściowego zamknięcia w 1878 i całkowitego w 1884, działał tam zakład Witton Park Ironworks. W 1851 Bolckow i Vaughan uruchomili hutę w Middlesbrough (Middlesbrough Ironworks, w dzielnicy South Bank, w hrabstwie North Yorkshire). Litera M w cesze BVCoM oznacza właśnie zakłady w Middlesbrough. Miasto te pozostawało siedzibą zarządu firmy, a główna produkcja stali (i szyn kolejowych) została ostatecznie przeniesiona do nowych zakładów, które rozpoczęto budować w 1875 r. w Eston (Cleveland Steel Works zwane także Eston Ironworks), gdzie w 1877 uruchomiono nowoczesną walcownię. Bedąc przy szynach z zakladów w Wielkiej Brytanii, warto może uzupelnić Walzzeichen-Liste, o np. takie cechy jak CARGO FLEET I. (Cargo Fleet Iron Co. w Middlesbrough), EBBW VALE (Ebbw Vale Iron and Steel Works), H & C° (Hopkins & Co. w Middlesbrough, Tees Side Iron Works) czy WEST CUMBERLAND STEEL (West Cumberland Iron and Steel Co. w Workington).

Poniżej przykłady cechowań dwóch z wymienionych wyżej hut. Szyna TALBOT STEEL - CARGO FLEET I. Co LD z marca 1914. (cecha daty produkcji w ciekawej formie III/XIV) dla Australijskiej NSWGR oraz szyna EBBW VALE z 1891.

Szyna NSWGR TALBOT STEEL 80 LBS CARGO FLEET I Co Ld III-XIV.jpg

Szyna EBBW VALE 1891.jpg

B7. STIBA https://walzzeichen.de/walzzeichen-stiba/

Myślę, że cechą producenta jest ST. I. B. https://walzzeichen.de/st-i-bochum/, czyli alternatywne (stosowane prawdopodobnie tylko na szynach wąskotorowych / lekkich profili) cechowanie szyn znanych jako ST. I. BOCHUM, a końcowe "A" jest dodatkowym oznaczeniem. Proszę zerknij na poniższą analizę. Widać na niej szyny ST. I. B. z 1894 i 1905, o - według mnie, identycznej formie kroju liter. Dodatkowo, po prawej, dwie szyny wąskotorowe GHH 17 (z 1917), na których występuje te enigmatyczne A (GHH 17 A), oraz co ciekawe np. także B (GHH 17 B). Uważam, że końcowe A, w cesze ST. I. B. A, oznacza to samo co A w GHH 17 A. Niestety nie wiem co mogą oznaczać tego typu litery, A czy też B, na końcu cechowań zdaje się szyn tylko wąskotorowych.

Analiza - cecha ST. I. B., nie STIBA.jpg

B8. UNI https://walzzeichen.de/walzzeichen-uni/

Cecha UNI to nie jest skrót producenta lub miejsca produkcji. Oznaczeniem producenta na zdjęciu szyny prezentowanej w galerii są litery [AP] (AP w ramce) czyli Acciaierie di Piombino. Tak cechowane były szyny z włoskiej huty w Piombino, od czasu utworzenia spółki Acciaierie di Piombino S.p.A. Jako ciekawostkę mogę dodać, że np. w połowie lat 70-tych XX w. dla Polskich Kolei Państwowych (PKP), importowano z Włoch, z zakładów w Piombino, szyny typu UIC60 cechowane wspomnianym wyżej symbolem [AP]. Poniżej link do zdjęcia szyny dostarczonej do Polski w 1975.
https://www.bazakolejowa.pl/foto/1068/1594500130441a707a280ba131f7bcd3429bddb172-2689.jpg

Co do symbolu UNI to odnosi się on do liczby 36 i jest częścią oznaczenia typu szyny (36 UNI). Ponieważ szyna została wyprodukowana we Włoszech, a została odnaleziona we Francjihttps://walzzeichen.de/walzzeichen-uni/#jp-carousel-3621 mamy tu dwie opcje:

1. Jest to typ szyny kolei francuskich (skoro zdjęcie wykonano na terenie Francji). Wówczas była by to szyna francuskiego typu U36, czyli Unifié 36. Szyny z rodziny Unifié to także np. U33 i U39, i te symbole często występują na szynach francuskich od okresu dwudziestolecia międzywojennego po czasy współczesne. Można też dodać, że nie oznaczają one ciężaru metra bieżącego szyny w kg. (jak w typach standardowych szyn kolei niemieckich np. S41 czy S45), ale na szynach typów francuskich, liczba ta oznacza rok opracowania. Szyna U36 ma wagę 50 kg/m (a np. U33 - 46 kg/m). Na marginesie, Francuzi oznaczali swoje szyny (również w ich cechowaniu) także symbolem S (od Standard), co wprowadza jeszcze większe „zamieszanie” w rozpoznaniu typów szyn, Francja vs Niemcy, bo np. francuski typ S12 (oznaczany także jako U12, co jeszcze bardziej komplikuje temat :LOL:) to szyna o wadze 46 kg/m (różniąca się profilem od ważącej tyle samo U33), typ S13 (znany również jako U13) ma 36 kg/m, a np. typ S11 (U11) aż 55 kg/m. Zakładając, że to szyna typu francuskiego, mogło być tak, że w Piombino zamiast oznaczenia U36, nacechowano 36 UNI na „modę” włoską.

2. Jest to typ szyny kolei włoskich (do czego się bardziej przychylam). Wówczas jest to szyna z rodziny R.A.36, o wadze 36 kg/m, typu opracowanego jeszcze przed wojną. Prawdopododobnie nowsza, zmodyfikowana odmiana R.A.36 S. Na szynach produkowanych dla kolei włoskich w II połowie XX w., spotyka się tego typu oznaczenia, nie tylko omawiane 36 UNI, ale też np. 50 UNI, oznaczające szynę typu F.S.50.6 o wadze 50,6 kg/m. Zakładając, że szyna została wyprodukowana dla kolei włoskich, mogła trafić do Francji np. z rynku wtórnego jako staroużyteczna.

Jak widać, tylko pomiar podstawowych parametrów szyny (np. jej wysokości czy szerokości stopki), mógłby rozstrzygnąć powyższą kwestię, bo typ francuski U36 ma wagę 50 kg/m, a włoski RA36 tylko 36 kg/m, tak więc oba typy bardzo wyraźnie różnią się wymiarami.

Poniżej szyna francuska typu U36 vs włoska szyna typu RA36S.

Szyna francuska typu U36 vs włoska szyna typu RA36S.png

c.d.n.

Ostatnio edytowane: