Szyny na zdjęciach są niestety 30 lat młodsze. Huta Pokój 1969. Charakterystyczne logo HP w kole, na końcu oznaczenia (cechowania) oraz duże, "samodzielne" 22 po napisie P.K.P. pojawiło się w cechowaniu szyn Huty Pokój w 1964 r. [22 to numer marki fabrycznej wyrobów metalowych dostarczanych PKP, nadany jeszcze w latach 1920-tych, w tym konkretnym przypadku dla wyrobów Friedenshütte (FH)]. W 1963 znak cechowania na szynach miał jeszcze "po staremu" 22 w kole i symbol HP "samodzielny". Dodam tylko, że szyny na zdjęciach są o tyle ciekawe, że był to ostatni rok w którym obowiązywał widoczny na nich sposób cechowania (opisany wyżej). Od 1970 Huta Pokój nanosiła na szyny o wiele prostsze cechowanie, już bez napisu P.K.P., cechu "walcowni" i numeru fabrycznego 22, a cechowanie roku skrócono do dwócyfrowej końcówki. Za to nowościami jakie pojawiły się w roku 1970 były cechowanie po dwucyfrowej końcówce roku, symbolu miesiąca produkcji (pisanego cyfrą rzymską) oraz krótkiej strzałki skierowanej w prawo, na końcu cechowania. Od 1970 wyglądało to mniej więcej tak, np. HP 70 XI S49 --> na końcu krótka strzałka, inaczej nie dało się jej przedstawić
Huta Pokój pod koniec lat 1970 zaprzestała produkcji szyn. Co oznacza symbol S49 wszyscy chyba wiedzą (typ i profil szyny). Natomiast nie ukrywam, że ciekawi mnie bardzo co znaczyły w cechowaniach Huty Pokój charakterystyczne symbole, które pojawiły się jeszcze przed wojną, a które były nanoszone do 1969. Symbole te przyjmowały postać kresek (od pojedynczej, pionowej kreski po 4 kreski ułożone w kwadrat) i kropek (od pojedynczej kropki przy danej kresce, do 3 kropek przy kresce, ogólnie mogło być ich 12 - po 3 przy 4 kreskach tworzących kwadrat). Kiedyś myślałem (z powodu tego, że było ich ogółem 12), że to cechowanie miesiąca [kreski - poszczególne kwartały, kropki - miesiące], choć z drugiej strony przecież symbol miesiąca można było nanieść w o wiele prostszy sposób - np. w postaci cyfry. Od pewnego czasu myślę, że są to oznaczenia poszczególnych walcowni Huty Pokój i ich linii produkcyjnych (na wzór np. oznaczeń pojawiających się na szynach Huty Katowice (prostokąt - walcownia duża, kwadrat z pojedynczą kreską w środku - walcownia mała, I). Może ktoś wie, co dokładnie oznaczały te symbole złożone z kresek i kropek w cechowaniu szyn Huty Pokój? Dodam, że podobne symbole (prostokąty lub kwadraty i krótkie kreski) posiadały też szyny np. Huty Kościuszko. Może ktoś wie, czy te symbole oznaczają właśnie cechowanie różnych walcowni istniejących w danej hucie, a może poszczególnych linii produkcyjnych w danej walcowni. Szczerze mówiąc trudno znaleźć jakieś informacje na ten temat.