Witam serdecznie. Niezwykle ciekawy temat. Niby zardzewiała stal, a ekscytująca. Tworząca "namacalną" historię. Można zadumać się nad tym jakie pociągi jeździły po torach zbudowanych z prezentowanych szyn i świadkami jakiej historii były, te "zapomniane" kawałki stali. W związku z tym mam dwa pytania dotyczące infrastruktury torowej znajdującej się na stacji Dobre Miasto (32km. na północ od Olsztyna). Sama stacja jest niezwykle ciekawa, nie tylko pod względem historycznym. Jak na stację przelotową, posiada rozbudowany układ torów, z dwoma bocznicami, a ponieważ zbliża się "wielkimi krokami" przebudowa stacji, od 2 miesięcy, w wolnych chwilach, bawię się w "eksplorację stacji" i tworzę na własny użytek dokumentację fotograficzną (na obecną chwilę jest to ponad 600 zdjęć), obrazującą obecny wygląd budynków, urządzeń i torów. Wygląd, który wkrótce przejdzie do historii, ponieważ PKP PLK ogłosiły w lutym tego roku przetarg na rewitalizację linii nr 221 Gutkowo - Braniewo. Nastąpi kompleksowa wymiana prawie 90 km torów i rozjazdów. Podpisanie umów planowane jest w III kwartale 2018, a zakończenie prac pod koniec 2020. W planach jest m.in. budowa nowych przystanków, czy wymiana i remont urządzeń SRK, w tym na stacji Dobre Miasto (podobno sterowanie będzie automatyczne). Pierwsze z moich pytań dotyczy jednej z szyn położonej na torze nr 1, pomiędzy peronami nr 1 i 2, a drugie dotyczy reliktów zwrotnic, położonych przy rozjeździe krzyżowym podwójnym nr 23. W obu pytaniach prosiłbym o identyfikację producenta.
1 zdjęcie: Szyna, opis FH(?) S4(?) 1931 P.K.P. Rok pisany ciekawym krojem cyfr. Pytanie czy jest możliwe, że to szyna Friedenshütte, czyli Huty Pokój. Moje wątpliwości wzbudza krój liter FH. Huta położona w obecnej dzielnicy Rudy Śląskiej od 1922 należała do Polski (po Powstaniach Śląskich i podziale Górnego Sląska) i 8 lutego 1930 zmieniła nazwę na Huta „Pokój”. W związku z tym, czy w 1931 mogła jeszcze sygnować swoje produkty skrótem FH? (na zdjęciu wyostrzony obraz sygnatury i roku)
2. relikt jednej ze zwrotnic (w sumie są 4 podobne relikty). Prośba o identyfikację. Napis (?) OLANGE..(?) może O. LANGE (Otto Lange ?) HASPE(?) 1914. Rok nie wzbudza wątpliwości, ale producent, szczerze mówiąc nic nie znalazłem w internecie, także na stronach niemieckojęzycznych. Może ktoś coś wie.