Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Panowie szanowni koledzy czy dobrze odszyfrowałem napis "TEPLITZ" 74 B.S , szyna ta jest elementem konstrukcyjnym rampy budynku na zdjęciu ,na dworcu w Miechowie
Zobacz załącznik 552244Zobacz załącznik 552245
Wydaje mi się, że szyn starszych niż +- 1860r. nie znajdziemy z bardzo prostej przyczyny. Wcześniej przecież stosowano szyny innego systemu niż Vignolesa. Były przecież szyny dwugłówkowe systemu Stephensona. Tu jednak muszą się wypowiedzieć fachowcy. Najstarsza szyna jaką widziałem była też z ok. 1862r. Na stacji Nowe w ogrodzeniu była szyna z 1866r.. Na szczęście została ukradziona i cieszy oko miłośnika kolei, a nie trafi na złom. Niestety nie stoi u mnie na półce.
Karolew osiedle mieszkaniowe na Polesiu, Kaliska Towarowa, już niebawem będzie tam myjnia składów IC, taką wiadomość przekazał Michał Stopczyński kolega Zvolacka i dwa zdjęcia szyn z resztek rampy.
I Piotr Chorąży rok 2004 kozioł oporowy w Strykowie i dwie cechy.
Dwa początkowe zdjęcia: - НОВ. РОС. ОБЩ.- Новороссийское Общество- В.В.Ж.Д - 1901 i 1905 dla Kolei Warszawsko - Wiedeńskiej.
Zdjęcie trzecie L.H.S. - to nie Linia Hutniczo-Siarkowa, a - Laura Hütte Siemianowitz
Zdjęcie czwarte - L.H. najprawdopodobniej pierwotna cecha - Laura Hütte.
Wczoraj jadąc Odrą, na wjeździe na opolski Główny zauważyłem dziwnie rachityczne szyny w bocznym torze, wskazanym na obrazku.
Szyny jak szyny, pewnie stare, ale leżą na stalowych podkładach.
Ktoś coś wie?
Szyna z kozła oporowego na żeberku ochronnym na wyjeździe z Fakory (Fabryka kotłów i radiatorów) Łódź Chojny, oczywicie wyjazd i zeberko już nie istnieją.
A taką znalazł mój wspólnik Piotrek dziś na Radogoszczu, przyznam że takiej nie widziałem jeszcze, zdjęcie robione telefonem i odpicowane, wybaczcie marną jakość.
Jest to szyna wyprodukowana przez ЮДМО- Южно-Русское Днепровское металлургическое общество w roku 1903.
Ta firma była także właścicielem Stalowni Warszawskiej, w sąsiedztwie której powstała stacja kolei dojazdowych Praga Stalowa, której w okresie późniejszym zmieniono nazwę na Warszawa Stalowa.