Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
W moich zbiorach, posiadam taką oto podkładkę.
Kolegę Jarząbka proszę o pomoc w identyfikacji.
5 B.V.G. 85. Czy jest to pruska podkładka typu 5 z 1885r?.
Posiadam 3 takie haki do mocowania szyn. Niby nic specjalnego, ale taka ciekawostka. Szyna była przymocowana bez żadnej podkładki.
Wyciągnąłem je z podkładu w ogrodzeniu. Podkład z gwoździem z 1926r.
A mój drugi kawałeczek ma 59 mm wysokości, przypuszczam, że pochodzi z tej samej szyny, na której jest sygnatura М.О.- Металлургическое Общество-1901. Niestety, tylko tyle mogę powiedzieć.
Dzisiejsza aura skłoniła mnie do niewielkiego spacerku w okolicach stacji Parciaki. Korzystając ze stosunkowo nie wielkiej ilości chwastów i innych traw odnalazłem kilka szyn z opisami, może nie ma tu jakiś rarytasów ale pokazać chyba warto:
Zainteresował mnie też płot w okolicy wieży ciśnień:
Panowie a może socjalistyczne współzawodnictwo , komu uda się znaleźć najstarszą " szyneczke" w terenie oczywiście bez posiłkowaniem się eksponatami muzealnymi
Na stacji Luzino oczywiście nie zapomniałem o cechach. Co prawda znalazłem tylko jedną szynę z cechą ale w wieku 156 lat
Proszę o pomoc gdzie szyna została wykonana Zobacz załącznik 539210
W tym miejscu jest wmurowana ta szyna Zobacz załącznik 539211
To My z Piotrkiem znaleźliśmy siedem lat młodszą Shefield 1876, zdjęcia w naszej relacji z Wykna, czyli ma 142 lata.
Ale co to współzawodnictwo, to kwestia przypadku.