• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Stacja i parowozownia 1:700 - lata międzywojenne

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
kup sobie tani namiot bezcieniowy
Broda, ty draniu, TO TERAZ MI MÓWISZ, ŻE JEST COŚ TAKIEGO?!?!:mad: Zamiast oświecić mnie bezcieniowo, trzymałeś mnie tyle czasu w mrokach średniowiecza i patrzyłeś spokojnie jak pochodniami i gromnicami się doświetlam:LOL: Jutro mam urodziny (a właściwie to już od 45 minut), kupię sobie takie coś na prezent:ROFL: Dzięki za info;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Wszystkiego Najlepszego Adam. :). Zdrowia, kreatywności i trwania w modelarskim szaleństwie...:).
Dzięki Danielu.
To, że jestem na tym forum i poznałem w ten sposób wielu wartościowych i kompetentnych ludzi, zawdzięczam właśnie tobie(y)
Przy okazji, metodę nakładania małym pędzlem wody Vallejo (ty zdaje się stosujesz Fallera) powinieneś stanowczo opatentować;). Jak widać na poprzedniej stronie na gotowym module menisk jest prawie niezauważalny:) Przy tradycyjnym wylewaniu wody byłoby to niemożliwe, bo wylanie jednej kropli na moduł daje wysokość menisku ok 2,5mm. Pędzlem można nakładać warstwy bardzo cieniuteńkie:love:

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
@ holosal w kwestii taboru, proszę jeszcze o odrobinę cierpliwości.
Dziś spotkałem się na kawie hugwą (przerwa w pracy przy modelach dobrze mi zrobiła) a przy okazji dostałem swój prezent. Poza torem (na którym już postawiłem węglarkę) dostałem przesianego Woodlanda. Przy okazji ucięliśmy sobie długą rozmowę. Od jutra zacznę robić próbne odlewy frezowanego torowiska.
P1100632.JPG

P1100633.JPG

P1100634.JPG

Po powrocie do domu wróciłem do nowego traktora. Tym razem gąsienicowego, który powstanie w kilku wersjach, a którego przedstawiam w swoim drugim wątku.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Efekt jeszcze nie końcowy... Próby, póki co wypadają różnie. Woodland najprawdopodobniej odpadnie z dwóch powodów. Po pierwsze jest dziwny i mało przewidywalny - nie potrafię tego precyzyjnie określić. Dziwnie reaguje na farbę i jest... trocinowatyo_O Po drugie, kupowanie wiadra szutru TT, żeby uzyskać torebeczkę pyłku... nie opłaca się ani ze względu na ekonomię czasu i finansów. Mój piasek jest bardziej regularny w kształcie i wielkości, a po pomalowaniu naprawdę daje radę. Tory hugwy są wykonane z dość dużymi uproszczeniami. Jak na uznanego profesora torologii i taborologii stosowanej, oraz właściciela i operatora super-hiper-frezarki mógł pomyśleć o zrobieniu słojów na podkładach...:ROFL: No ale na serio - tory dają radę i chyba skończy się, na tym, że staną się moim standardem i włączę je do oferty. Precyzja wykonania jest naprawdę fajna - na szerokość zapałki przypadają trzy podkłady:LOL: To jest to co lubię najbardziej:podstepny: Nie pomalowałem jeszcze główki szyn na kolor stalowy, bo jeszcze nie wiem jak to zrobić. Pędzel zjeżdża na boki. malowanie kantem powoduje że i tak farba spływa na bok. Być może powinienm najpierw malować główkę torów srebrną emalią albo metalizerem, potem rdzawym akrylem brudzić całość, by na koniec ścierać akryl tylko z górnych powierzchni:ostrozny: No muszę jeszcze pomyśleć:kawa:
P1100686.JPG

P1100687.JPG

Wadą torów wypukłych jest trudność w ustawianiu wagonów.
A jako przerywnik zacząłem malować swój zestaw testowy wytrawionych figurek:) No przecież kogoś muszę ustawić na peronie stacji:rolleyes:. Do kupienia na rynku są tylko marynarze w skali 1:700 - można umrzeć z nudów:confused: dlatego postanowiłem zaprojektować swój zestaw typowo cywilny. U mnie będą kobiety, dzieci i starcy (np. babcia i dziadek o lasce)... Zero uprzedzeń wiekowych i płciowych:LOL: Na razie figurki potraktowałem cyjanoarkrylem i surfacerem. Dołożyłem farbę cielistą i ciemno szarą na opony rowerów i... kota:love:
P1100678.JPG
P1100689.JPG

Ostatnio edytowane:

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Jesteś zuchem, bo ja to nie za bardzo widziałem mozliwość posypania tego pieroństwa :)
Woodland jest dość chłonny, stąd ta jego 'trocinowatość' przy polewaniu, najlepiej by było jakbyś go najsampierw zwilżył mgiełką z aerografu.
A jakby mgiełka była z odrobiną tego co Polak lubi najbardziej to mógłbys potem spróbować to kleić rozcieńczonym w tym samym klejem polimerowym. Tylko teoretyzuję.
Być może powinienm najpierw malować główkę torów srebrną emalią albo metalizerem, potem rdzawym akrylem brudzić całość, by na koniec ścierać akryl tylko z górnych powierzchni:ostrozny: No muszę jeszcze pomyśleć:kawa:
Tak się maluje tabliczki na parowozy. Najpierw biała emalia, po wyschnięciu czerwony akryl, przetarcie o kawałek papieru i włala.
Tylko muszą to być różne farby (olej i akryl) żeby wierzchnia warstwa nie wżerała się w poprzednią.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Test starej i zapuszczonej bocznicy. Docelowo poligon do budowy stacji i dioramka do prezentacji modeli maszyn budowlanych, które prezentuję w swoim drugim wątku. Mam nadzieję, że nie walnąłem jakiegoś niewybaczalnego błędu. Stacja coraz bliżej, a że po drugiej stronie torów chcę mieć magazyn i rampę no to taki szybki projekcik pomoże mi wypróbować tory i skład materiałów sypkich. Tor poniższej bocznicy to tor hugwy zasypany woodlandem, który chcę zakończyć metalowym kozłem. Nie wiem czy na takich rampach umieszcza się jeszcze jakieś znaki, semafory, wykolejnice itp. W tej kwestii liczę po cichy na waszą pomoc.

Stan obecny - ogólny układ dioramki zasypany gruboziarnistym piaskiem. Odlana i pomalowana droga trylinkowa.
P1100745.JPG
P1100746.JPG
P1100747.JPG
P1100748.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Kolejna faza - dodałem wgórze, bo jakoś wszystkie moje makietki plaskate są jakby z Holandii i już mnie to drażni;) Pierwsza faza malowania betonu, na którym postawiłem budę starego wagonu i cysternę. Dałem też mały składzik towarowy i koparkę.
P1100749.JPG
P1100750.JPG
P1100751.JPG
P1100752.JPG
P1100753.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Naprawdę bardzo dziękuję wszystkim(y). Podczas gdy bocznica sobie schnie po malowaniu gruntu a Star i Nyska tkwią jeszcze w niezaschniętej formie, ja spokojnie testuję "wręgowe" konstrukcje wzgórz i pagórków. W zamyśle chcę zrobić jakiś kamieniołom. Przy okazji przetestuję budowę skał w tej skali:rolleyes:
P1100774.JPG
P1100775.JPG
P1100776.JPG
P1100777.JPG
P1100778.JPG
P1100780.JPG
P1100781.JPG