• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Spalinowo-elektryczny hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Reakcje
18 2 6
Pytanie do Kolegi Jacekk czy torowisko jeszcze istnieje bo w latach 90_tych jeszcze je pamiętam, choć juz pociagi nie jezdzily.W 1998 wyjechałem z Krakowa i od tego czasu już tam nie byłem.

Reakcje
3.838 34 0
Poniżej kolejna „porcja” fotografii z węgierskiego forum, sprzed 6-8 lat. Może niektóre były już prezentowane w Temacie, ale tak na szybko trudno mi to ocenić. W opisach zamieszczam informacje jakie były podane przy zdjęciach (przetłumaczone z węgierskiego), być może nie koniecznie odzwierciedlające stan faktyczny. W przypadku wyłapania błędów, proszę o podzielenie się informacją na Forum.

Kolejne cztery zdjęcia przedstawiają wagony silnikowe produkcji węgierskiej.

1. SN61-11 w 1960 r. wg opisu na stacji w Budapeszcie, ale mam wątpliwość co do tej lokalizacji, bo pudło wagonu raczej nie wskazuje, że jest on fabrycznie nowy. Chyba, że po okresie próbnym, został zwrócony w celu dokonania jakiejś naprawy.

SN61-11 w 1960 r..jpg

2 – 4. Ostatnie trzy zdjęcia opisane były jako wagony serii MsCmix 90100, później SN52 i zrobione zostały na terenie fabryki Ganz w Budapeszcie w 1954 i 1956 r.

Wagon silnikowy na terenie fabryki Ganz (1).jpg

Wagon silnikowy na terenie fabryki Ganz (2).jpg

Wagon silnikowy na terenie fabryki Ganz (3).jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
Reakcje
3.838 34 0
Przepraszam, że się wtrącę, ale chętnie się dowiem co to za miejsce i cóż ten cudak robił na naszych torach. Spalinowóz produkcji "Simmering-Graz-Pauker"
1. Może była na próbach na PKP ??? ... podobnie jak jej większy brat, również firmy SGP.
Fotografia poniżej, austriacka lokomotywa spalinowa 2020.01, z przekładnią hydrauliczną, w trakcie prób na PKP na stacji Warszawa Gł. 1961 r. Fot. H. Kniat, OBRPS.

Lokomotywa spalinowa 2020.01 na próbach w Polsce. 1961. Fot. H. Kniat.jpg

2. ... a może przybyła na jakąś wystawę i uczestniczyła np. w Międzynarodowych Targach Poznańskich (MTP). Tam pojawiał się od czasu do czasu, różnego rodzaju tabor, obcego pochodzenia, czego przykładem jest poniższe zdjęcie:

Międzynarodowe Targi Poznańskie.jpg

... a że jest to teren Targów Poznańskich, świadczy o tym poniższa fotografia z archiwum MTP z SP47-001 w tle, oraz tym samym budynkiem, po prawej, co na zdjęciu wyżej.

SP47-001 na targach MTP.jpg

Powyższe dwie opcje są chyba najbardziej prawdopodobne, odnośnie pojawienia się austriackiej lokomotywy manewrowej na sieci PKP, choć oczywiście znalazło by się jeszcze kilka innych możliwości.