• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SN61

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
155 1 0
SN61-174 i SN61 -? w trakcji podwójnej . Wjazd do Olsztyna 1985 rok.
Zobacz załącznik 328269
Wjazd do Olsztyna. Widać semafor wjazdowy i po lewej stronie szlaku koniec linii telegraficznej na podwójnych słupach. Dwutorowy szlak - zatem jest to wjazd od strony Korsz, Czerwonki. Zdjęcie zostało wykonane w porze późnego popołudnia, przed wieczorem, a więc słońce było już nisko, co widać po cieniu drzew, co z kolei podpowiada o tym jakiej relacji był ten pociąg. Mniej więcej o tej porze do Olsztyna przyjeżdżał pociąg z Czerwonki, tyle, że tego dnia, kiedy fotografował "Generał" skład był nieco inny. Pamiętam - często pod wieczór do Czerwonki przyjeżdżał pociąg z Olsztyna z SN61 i ryflakami. W Czerwonce był oblot Ganzem na drugi koniec składu, po czym pociąg powracał do stolicy Warmii mniej więcej też w takiej porze dnia. Zatem bardzo prawdopodobne jest, że te dwa SN61 były pociągiem z Czerwonki.
Pozdrawiam.

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
809 5 0
SN61-541 Olsztyn 1984 rok.
SN61-541 OLSZTYN 84 .jpg

[DOUBLEPOST=1443434396,1443434009][/DOUBLEPOST]W 2008 roku na aledrogo byla wystawiona tabliczka z tego Ganza. Czy ma ją ktoś z forumowiczów w kolekcji ?
pobrane.jpg

A

AJ

Gość
W 2008 roku na aledrogo byla wystawiona tabliczka z tego Ganza
W kolekcji jej nie posiadam, ale sądząc z wyglądu nie była to na pewno tabliczka ze ściany bocznej tego wagonu. Takimi małymi tabliczkami jeśli się nie mylę były cechowane wózki silnikowe każdego eSeNa na ramie, mogła więc pochodzić z innego pojazdu, który dokonał żywota w Grudziądzu dużo później.

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
155 1 0
Podziękowania dla kol. "Generała" za fotkę SN61-541. I z tym właśnie SN61 też mam wspomnienia! Pamiętam jedną z przesiadek w Olsztynie. Stałem - jako dziecko - z rodzicami na zaludnionym nieco peronie, pociąg już zapowiedziano i w myślach kombinowałem "co podjedzie? SP45?, Parowóz? A może "Ganz"?. Podjechał właśnie ten SN61-541 za nim niemal puste ryflaki. Zacząłem przedzierać się przez ludzi byle dostać się do środka 'ganza". Wprawdzie staliśmy, bo miejsca siedzące były zajęte, ale nie przeszkodziło to mej radości podróży takim pojazdem.
Pozdrawiam.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
W latach 1981-84 często jeździłem pociągiem z Grudziądza do Malborka, składającym się z SN61 właśnie starszej wersji, z lokomotywowni w Zajączkowie Tczewskim i jednego wagonu przedziałowego starego typu. Bardzo prawdopodobne, że ten SN61-50 mógł być jednym z nich.

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
155 1 0
W latach 1981-84 często jeździłem pociągiem z Grudziądza do Malborka, składającym się z SN61 właśnie starszej wersji, z lokomotywowni w Zajączkowie Tczewskim
Na tym odcinku też chyba jeździły SN61 i SN52 z lokomotywowni w Grudziądzu. A przy okazji mam pytanie: Linię nadzalewową Elbląg-Frombork-Braniewo obsługiwały SN61 z lokomotywowni w.....? Zajączkowo? Olsztyn? Grudziądz?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
Na tym odcinku też chyba jeździły SN61 i SN52 z lokomotywowni w Grudziądzu.
W tamtych latach (1981-84) na tej trasie to był jedyny pociąg obsługiwany przez Zajączkowo Tczewskie. Przyjeżdżał do Malborka przed 8 rano i zaraz jechał do Zajączkowa jako slużbowy. Nie wiem, o której jechał w odwrotną stronę, nie w ciągu dnia (może bardzo wcześnie rano?), nigdy go nie widziałem. Pozostałe pociągi prowadzone były albo SP45 lub SP/SM42 z Torunia (pociągi Toruń - Tczew), albo SN52 i SN61 z Grudziądza. Wyjątkowo zdarzała się SM41 (w razie awarii SN52), co pokazałem wcześniej w innym wątku.

Reakcje
1 1 3
Bardzo klimatyczne i historyczne zdjęcia. Pamiętam te wagony motorowe na trasach: Szymankowo-Nowy Staw, Karsin-Czersk,Tczew-Kościerzyna. Jeżeli można to proszę o więcej takich rarytasów ,dziękuję i pozdrawiam.