• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - wagony typu 440V

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.515 348 18
Może właściciel SM zraził część kupujących?
Pana napewno.

Ciągle można zamawiać.
Po co tyle ich naprodukowali... za dużo ;);););););)
Nawet nie… wręcz przeciwnie. Zostało dla sklepów zagranicznych, znikoma ilość modeli. Ze sklepów ktore zamówiły, ino jeden dostanie tyle ile chciał. Reszte będe musiał obcinać. Polski rynek, i klienci modelcenter.pl mają priorytet.

jjobs1

Użytkownik
Reakcje
67 5 0
Myślę, że dalsza dyskusja jest bezprzedmiotowa i wygląda po części na jakiś trolling firmy SM, którego cel jest dla mnie niejasny, tym bardziej, że w moim odczuciu p. Robert w ostatnim czasie dokłada starań, aby zapewnić profesjonalną komunikację z klientami (niezależnie od pewnych wpadek w odległej stosunkowo przeszłości). Przecież to normalne, że modele nie sprzedają się od razu. Ja np. obecnie nie zamówiłem Fals-ów SM, bo nastąpił wysyp nowych modeli dużych firm modelarskich, w tym takich, które zamawiałem wiele miesięcy temu, i zwyczajnie muszę rozsądnie gospodarować budżetem. Myślę, że wielu Kolegów jest w podobnej sytuacji. Same modele SM (na podstawie zdjęć i opisów) bardzo mi się podobają i z niecierpliwością czekam szczególnie na przyszłe wydania tych wagonów w epoce V.

Peper

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
172 1 0
Sprawdze w domu - chyba pomost można zdiąć i prosto przyklejić.
Pomost należy delikatnie podważyć i odkleić uważając na fototrawioną podłogę. Lepiej się nie dało w moim przypadku.
Poza tą jedną wtopą modele idealne. Malowanie i nadruki wysokiej jakości, waga jednego wagonu to około 115g (czuć, że się coś trzyma w ręku :) ), właściwości jezdne super.

Załączniki

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.014 33 0
Modele super. Nie mam się do czego przyczepić. Jednak zaskoczyły mnie sprzęgi w tych wagonach. Co to jest? Pierwszy raz na oczy takie cuś widzę. Nie można wsadzić zwykłych klasycznych oczkowycha te cudaczne ewentualnie do woreczka? Niestety demontaż tych seryjnych gniazd wymaga dodaykowego sprzętu i cierpliwości.... ale się da, jednak liczyłem że wyjmę wagon z pudełka i jazda na tory....

Dwa wagony w składzie na szlaku, przed nimi dwa od Roco. Trzeci 440V czeka na sprzęg bo mi zabrakło.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.801 15 0
Również do mnie przyszły dzisiaj oczekiwane od dawna modele.
Uczucia mam mocno mieszane. Poniżej kilka spostrzeżeń:
  • Miałem nadzieje, że klapy będą uchylne, wzorem modeli producenta Roco, co w moim przypadku bardzo ułatwiłoby patynowanie, ale nie są uchylne - taka informacja chyba nigdzie się nie pojawiła.
  • W moich egzemplarzach, wszystkie pomosty będą do ponownego przyklejenia - i prośba do producenta, aby zwrócił na to szczególną uwagę przy kolejnych malowaniach.
  • W moich dwóch wagonach, z jednej strony brakuje krótkich imitacji sprzęgu (widać na jednym z foto poniżej). W pudełku się nie walały, chyba zapomnieli zamontować...
  • Odnośnie sprzęgów modelarskich, zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Przyzwyczaiłem się już do śledzi Roco, ale może dam im szansę. Fajnie, gdyby producent umożliwił zakup ich osobno, aby wykorzystać w innych modelach.
  • Poza wymienionymi uwagami, model robi bardzo dobrze wrażenie. Ilość detali, malowanie, waga modelu... Tu absolutnie bez uwag.
  • Opakowanie - chyba najlepsze z możliwych dla mnie. Najchętniej wszystkie swoje modele, zapakowałbym w ten sposób.
Oczywiście czekam na kolejne zapowiedziane modele.
Poniżej moja mała galeria zdjęć, a w kolejnym poście wrzucę porównanie z modelami Roco (dla porównania detali, itp.).
Falns Schlesienmodelle 01.jpg Falns Schlesienmodelle 02.jpg Falns Schlesienmodelle 03.jpg Falns Schlesienmodelle 04.jpg Falns Schlesienmodelle 05.jpg Falns Schlesienmodelle 06.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.388 124 1
W moich dwóch wagonach, z jednej strony brakuje krótkich imitacji sprzęgu (widać na jednym z foto poniżej). W pudełku się nie walały, chyba zapomnieli zamontować...
Właśnie o to miałem sią zapytać. Bo w moim zestawie brakuje w każdym wagonie (od strony pomostu) rzeczonych imitacji krótkich sprzęgów:( Czy u Kolegów również występują takie braki:niepewny: