• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - wagony typu 440V

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.464 496 107
Ok, dzięki. To jeszcze tylko dodam, że w wahadłach z tego okresu były wagony brązowe (jak w zestawie nr 2), ale też takie bardziej czerwone. To też fajnie urozmaica jeszcze bardziej taki skład :)

Edit: ponowne analizy odszukanych filmów sprawiają wrażenie, że te szare wagony nie są szare tylko do tego stopnia wypłowiałe że takie wrażenie sprawiają. Taki przykład :
http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=16373&mode=search&sessionid=3k70bqvpg3c9frh8kmr8cb3ek4

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
@DieselPower ten „szary” to 448V wyprodukowany w Tatra Wagonka Poprad. To jest ten typ jakiego talbot od Rivarossi „udaje”. Swiat Modeli Rynbik sprzedaje ten typ wagonu.

@hjugytf powinny. Wagony z oba zestawów stały w tym samym dniu na bocznicy.
@DieselPower ten „szary” to 448V wyprodukowany w Tatra Wagonka Poprad. To jest ten typ jakiego talbot od Rivarossi „udaje”. Swiat Modeli Rynbik sprzedaje ten typ wagonu.

@hjugytf powinny. Wagony z oba zestawów stały w tym samym dniu na bocznicy.
Są na nich naniesione daty P4 lub P5, jak to nie tajemnica można sprawdzić?

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.034 8 0
Diselkowi się chyba z Wapami pomyliło
Koledze Diesel Power nic się nie pomyliło ... ;) Były wagony w takim kolorze "pudła" ... Partia wagonów została zbudowana w EKK w Ostrowie już po zakończeniu seryjnej produkcji dla PKP.

Załączniki

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.034 8 0
... Nawet nie wiedziałem że takie coś było ...
Takie "coś" i jeszcze dodatkowe "coś" ... ;) (fotka w załączeniu).

Super info! ... Czy są jeszcze inne fotki, i wiadomo ile ich było z jakimi numerami?
Muszę poszukać w zasobach dwóch komputerów, ale obawiam się, że są to jedyne fotki tych wagonów które zrobiłem. Jeśli chodzi o numery - muszę porozmawiać z pracownikami kontroli, protokoły z odbiorów wagonów powinny się zachować.

Załączniki

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Koledze Diesel Power nic się nie pomyliło ... ;) Były wagony w takim kolorze "pudła" ... Partia wagonów została zbudowana w EKK w Ostrowie już po zakończeniu seryjnej produkcji dla PKP.
Akurat Dieslowi się pomyliło, jak sam przedstawił na filmie.
Natomiast faktycznie obecnie jest tyle różnych spółek i malowań, że dużo jest możliwe! Super, że dałeś te zdjęcia. Ja, i pewnie większość kolegów, o tej spółce nawet nie słyszałem, a więc tym bardziej mogłem widzieć skład.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.034 8 0
Akurat Dieslowi się pomyliło, jak sam przedstawił na filmie.
Natomiast faktycznie obecnie jest tyle różnych spółek i malowań, że dużo jest możliwe! Super, że dałeś te zdjęcia. Ja, i pewnie większość kolegów, o tej spółce nawet nie słyszałem, a więc tym bardziej mogłem widzieć skład.
Masz rację - na zamieszczonym przez Kolegę Diesel Power filmiku, widoczne "szare" wagony nie są typu 440V. Prawdą jest też to, że zdarzają się krótkie serie "typowych" wagonów w "nietypowych malowaniach", ale te ze względu na niewielką ilość - "giną" w całej masie eksploatowanych wagonów.

Wczoraj zamieściłem fotkę dwóch 440V w "malowaniu" DB SCHENKER które były skierowane do naprawy w Ostrowie. Dzisiaj znalazłem fotkę jednego z nich ale już po naprawie i naniesieniu nowej "malatury". Tak więc można wykonać kolejną, autentyczną wersję modelu ... :)
Znalazłem też fotki wagonów "szarych" zbudowanych dla PROMET-u ;)

Załączniki

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Masz rację - na zamieszczonym przez Kolegę Diesel Power filmiku, widoczne "szare" wagony nie są typu 440V. Prawdą jest też to, że zdarzają się krótkie serie "typowych" wagonów w "nietypowych malowaniach", ale te ze względu na niewielką ilość - "giną" w całej masie eksploatowanych wagonów.

Wczoraj zamieściłem fotkę dwóch 440V w "malowaniu" DB SCHENKER które były skierowane do naprawy w Ostrowie. Dzisiaj znalazłem fotkę jednego z nich ale już po naprawie i naniesieniu nowej "malatury". Tak więc można wykonać kolejną, autentyczną wersję modelu ... :)
Znalazłem też fotki wagonów "szarych" zbudowanych dla PROMET-u ;)
Jeszcze raz dziękuję. O 440V w DB Schenker też nie wiedziałem. Film zalinkowany przez Diesla też jest cenny. Jakoś wydaje mi się, że do tej pory widywałem jednolite składy talbotów w mojej okolicy - albo 436/440/441V albo WAPy. Może przed 2010 bywało inaczej, ale to mi się zatarło.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.034 8 0
Witam.
Ponieważ nie ma możliwości wysłania wiadomości na PV, zadam pytanie w wątku ogólnodostępnym ;) Czy Kolega Robert jest zainteresowany wydaniem krótkiej serii wagonów 440V w "malowaniu" PROMET-u ?
Jeśli tak, to proszę o kontakt przez PV.
Pozdrawiam.