• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - wagony typu 440V

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.034 8 0
Dzień Zagłady wagonopodobnych pseudotalbotów PKP Roco/Fleischmann i radykalnego spadku ich wartości ...
Całkowicie zgadzam się z tym stwierdzeniem ... :) Moje przekonanie potwierdzają modele które mogę "obmacać na żywo" ... ;)

Człowiek stary już jest i niewiele od życia oczekuje - a tu dzisiaj taka niespodzianka. Doszła paczuszka a w niej komplet wagonów 440V SCHLESIENMODELLE. Jednak najbardziej wzruszył mnie krótki liścik z podziękowaniem za drobną przysługę z przed dziewięciu lat (nawet o niej nie pamiętałem). Generalnie, jestem bardzo mile zaskoczony tym gestem i chciałbym raz jeszcze podziękować Robertowi. Jest mi głupio, bo nigdy nie liczyłem na jakieś "profity" i szczególne traktowanie za okazaną pomoc.

A teraz o modelach. Modele wreszcie wyglądają jak polskie Falns-y. Podwozie (ostoja), pudło wagonu oraz wózki - wykonane z tworzywa. Odwzorowano układ cięgieł i dźwigni hamulca oraz tablic przestawczych. Model waży 116 g i podejrzewam, że posiada dodatkowe obciążenie, nie zauważyłem też jakiś szczególnych oporów toczenia. W modelu bardzo ładnie odwzorowano system dźwigni i wskaźników uchylonych klap (takie charakterystyczne, wysuwane "klapki") i zachowano "prześwit" wagonu pomiędzy dwoma komorami. Stopnie, część uchwytów oraz ażurowy pomost hamulcowy - wykonano z tworzywa, część uchwytów jest metalowa. Trafarety i napisy - czyste i czytelne, wykonane metodą tampodruku.
Jak zapowiadał producent - każdy wagon z zestawu posiada inny numer inwentarzowy, są też różnice w opisie. Do każdego modelu dołączono elementy do samodzielnego montażu - węże hamulcowe oraz sprzęgi. Modele posiadają kinematykę krótkiego sprzęgu.
Opakowanie zestawu stanowi pudło z kartonu z estetycznym nadrukiem oraz piankową wypraską. Dodatkowo, każdy model zabezpieczony jest folią. Do zestawu dołączono kartę zawierającą krótką charakterystykę podstawowych parametrów technicznych prawdziwych wagonów 440V oraz zestawienie ilości zbudowanych przez poszczególnych producentów (w języku polskim i niemieckim).

Reasumując moje krótkie wywody - modele prezentują się bardzo dobrze. Już na pierwszy "rzut oka" widać, że to typowe polskie Falns-y. I chociaż modele przedstawiają epokę modelarską której nie zbieram - zestaw będzie ozdobą moich skromnych zbiorów. Ponadto, patrząc na modele widzę piktogramy które były wykonywane jako naklejki z foli samoprzylepnej (takie było życzenie PKP). Tak się składa, że na wszystkie zbudowane w Ostrowie wagony 440V te naklejki wykonywałem ja ("zakaz jazdy z otwartymi klapami" śni mi się po nocach do dziś ... ;) ). Tak więc, jestem z tymi wagonami związany emocjonalnie ... :)

Na koniec kilka fotografii. I jak to u mnie - nie najlepszej jakości ...
Pozdrawiam.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
283 21 2
Ponieważ jest fotografia z modelami na makiecie bardzo proszę o informację czy kolega może sprawdzić jak się modele zachowują w składzie kilku/kilkunastu wagonów - na początku składu - w środku - na końcu? Jak się zachowują w czasie jazdy po łukach? (najlepiej ciasnych). Jak się zachowują na rozjazdach?
Bedę wdzięczny jeżeli kolega znajdzie czas przed godziną "S" ;).

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.034 8 0
... czy kolega może sprawdzić jak się modele zachowują w składzie kilku/kilkunastu wagonów - na początku składu - w środku - na końcu? Jak się zachowują w czasie jazdy po łukach? (najlepiej ciasnych). Jak się zachowują na rozjazdach?
Z tymi "ciasnymi" łukami to pewnie nic nie wyjdzie - nie mam takich na makiecie, a najmniejszy promień po którym mogę przejechać modelami to 959 mm ("anglik" 10 st.) No i nie mam możliwości podpięcia jakiejś lokomotywy, bo "kabelkologia" dopiero w trakcie realizacji ... ;)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.429 137 19
Ponieważ jest fotografia z modelami na makiecie bardzo proszę o informację czy kolega może sprawdzić jak się modele zachowują w składzie kilku/kilkunastu wagonów - na początku składu - w środku - na końcu? Jak się zachowują w czasie jazdy po łukach? (najlepiej ciasnych). Jak się zachowują na rozjazdach?
O właściwości jezdne można być spokojnym :) - Robert długo testował prototyp, aby miał doskonałe właściwości - sam widziałem film z testów - to co musiał przejść testowany model o_O ... nie będzie problemów z jazdą :cool: .

wkdrg

Użytkownik
Reakcje
84 1 0
Mail od sklepu ModelCenter:
Dobry wieczór,
zgodnie z ustaleniami przekazuję, dedykowanym e-mailem, informację o nowości Schlesienmodelle - jest to zestaw 3 wagonów Falns 440V, nr kat. 440001.
Na dniach planujemy uruchomić nasz nowy sklep . Będzie można zapoznać się z naszym sklepem internetowym, zarejestrować się. Nasz sklep startuje od "zera" i należy, w przypadku zainteresowania zakupem, zalogować się wpisując swoje dane do kontaktu, wysyłki. Wskazane jest wcześniejsze zarejestrowanie się, jak również, przy okazji, podanie numeru telefonu - w przypadku powtórnego awizo PP wysyła SMS'a.
Planowane rozpoczęcie sprzedaży to 26.06.2023 o godz. 19:30.
Informacja o otwarciu sklepu, jak i potwierdzenie terminu rozpoczęcia sprzedaży zostanie przekazana na fb na profilu Schlesienmodelle.
Jeżeli w przyszłości oczekiwane będą przez Pana informacje o nowościach - bardzo proszę o zapisanie się w sklepie na newsletter - obecna forma przekazywania informacji o nowościach zostaje zawieszona.
Informacje o nowościach będą również przekazywane przez profil Schlesienmodelle na fb i na popularnym forum modelarskim - w miarę możliwości.

Wraz z nowym sklepem zmieniliśmy również numery kont bankowych są podane w nowym sklepie.
Z góry przepraszamy za ewentualne niedogodności z powodu zamknięcia "starego" i otworzeniu "nowego" sklepu. Zmieniamy się.

Jeżeli mógłbym odpowiedzieć na Pana pytania, czy wątpliwości - proszę o kontakt.
W dniach 23-26.06 będę dostępny jedynie pod telefonem komórkowym; 23-25.06 również osobiście na Trybunałach Modelarskich - stoisko ModelCenter, Schlesienmodelle.
--
Pozdrawiam,
Piotr Ciechociński
Menedżer serwisu i logistyki
ModelCenter.pl

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.034 8 0
A tam stary ! :rolleyes: Stary to ma 90 lat i nie ogląda się za kobietami ...
A Ty oglądasz się za kobietami i wagonami ... :D
Jeszcze "chwila" i będę w stanie dojechać na szosie do Leszna ...
Kożuchów 61km i Nowa Sól 81km zdobyte :D

Ile z Leszna km do Ciebie ? .....
Najkrótszą trasą 104 km :) Tylko daj znać kiedy mnie "nawiedzisz" (żebym był w domu) ... ;)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.388 124 1
Czy mail z "Potwierdzeniem zamówienia" jest równoznaczny z nabyciem i można zrobić przelew czy trzeba czekać na drugi weryfikujący mail (chyba taka procedura była w przypadku EU07):niepewny:

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.515 348 18
"Opis produktu
Zestaw trzech wagonow 440V Falns w skali 1:87 (H0)"
Ale co to ma być? A reszta danych? Rewizja i "miejsce postoju" by się przydały. A może to mało istotne?......
No jak. Sklep działa ich chula, towaru dosyć dla wszystkich… Musiałem wam zostawić coś do marudzenia ;-) A na pierwszej stronie tego wątku oczywiscie nie widać co jest w zestawie…

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.388 124 1
"Opis produktu
Zestaw trzech wagonow 440V Falns w skali 1:87 (H0)"
Ale co to ma być? A reszta danych? Rewizja i "miejsce postoju" by się przydały. A może to mało istotne?......
Fakt, opis produktu wyjątkowo lakoniczny:D
Ale za to pojawiła się zakładka Galeria ze szczegółowym opisem modeli lokomotyw (na razie są tylko dane pierwszych czterech wydanych modeli, zakładam, że w niedługim czasie zostanie uzupełniony o pozostałe)(y)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.735 125 86
Lokomotywy lokomotywami a ja chciałbym wiedzieć co kupuję. No chyba, że mam byc "kolelcjonerem - kupilem ale mi nie pasowalo" i puszcze za dwa dni o 1k wiecej :LOL:
No dobra... za pol roku za 2k bo jak wczesniej to US zabierze mi moj zysk ;)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.735 125 86
@Robert Reschka jestes przedsiebiorca. Postaw sie na miejscu klienta. "Przychodzę" do sklepu i chciałbym kupić towar który mi pasuje. W tym przypadku interesuje mnie data rewizji i przydział. Dlaczego mam tego szukać na forum lub FB? Dlaczego brak takiej informacji w samym sklepie przy konkretnym modelu? To jakas trudnosc?

Nie należę do klienta "biorę co dają". Jestem wybredny. I nie należę do "grupy" roszczeniowej. Myślę , że to o czym pisze to informacje podstawowe o takim typie produktu.

Ostatnio edytowane: