• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - wagony typu 440V

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.575 16 0
Czy można prosić o jakiś manul demontażu tego sprzęgu z opisem jakie narzędzia będą potrzebne. Próbuje coś podziałać pęsetą punktową, ale mi nie idzie. Może ktoś z Forum pomoże?
Zaciskasz pęsetą blokady i wychodzi. U mnie nie było większych problemów.
A jak koledzy oceniacie system sprzęgów w tych wagonach ?
Dla mnie o ile sprzęgi same w sobie mogłyby być całkiem niezłe, to ich dwuczęściowa konstrukcja to porażka.
Po pierwsze, przez ich dwuczęściową konstrukcję, sprzęgi same się "odczepiają" (jedna część od drugiej) od wagonów podczas próby rozprzęgania.
Po drugie, ciężko jest rozprząc je szybko od siebie - podobnie jak ze sprzęgami Märklina. W sprzęgach Roco lub Fleischmann, unosimy model do góry i oba sprzęgi są od siebie rozłączone. W "oczkowych" przechylamy model lekko na bok i również rozłączony. W tym przypadku trzeba podważać palcem lub jakimś narzędziem, ale może to kwestia wprawy. Ciężko mi było "nauczyć się" tego, bo sprzęgi rozdzielały się od siebie tam gdzie nie powinny. W pewnym momencie zirytowało mnie to na tyle, że wróciłem do śledzi Roco. Ale zawsze obie części można ze sobą skleić. Może tak uczynię za jakiś czas.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.421 680 30
A zrobiłby ktoś dokładne zdjęcia tych sprzęgów? Nie mam tych wagonów i nie planuję kupna, bo nie moja epoka, ale jestem ciekawy tej konstrukcji. Co do rozprzęgania sprzęgów Märklina/Trixa, podobnie, jak tzw. uniwersalnych Roco, to najlepiej podważyć czymś płaskim od spodu i wtedy się rozchodzą. W komplecie 50 sztuk producenci dodają specjalną łopatkę do tego, bardzo wygodna rzecz, działa też ze zwykłymi oczkowymi, czy Fleischmannem. Unoszenie całego wagonu jest wprawdzie wygodne, ale nie zawsze możliwe, a przy odczepianiu np. lokomotywy od składu na makiecie wygląda trochę dziwnie.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.567 171 86
Szkoda, że tą swoją formą odbiega coraz bardziej od oryginału...

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.619 44 7
O ile dla narzędziowni ułatwienie, o tyle obawiam się o praktyczne wykorzystanie tych sprzęgów - IMHO będą się rozłączać w połowie, zostawiając w gnieździe kinematyki połowę sprzęgu

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.421 680 30
Dziękuję koledze @ffox za zdjęcia. Faktycznie, trochę dziwaczna konstrukcja. Czy ktoś potrafi powiedzieć, jaki jest cel zrobienia tego sprzęgu z dwóch części? Wbrew stwierdzeniu
dla narzędziowni ułatwienie
sądzę, że jest to niepotrzebna komplikacja, podrażająca całość i wcale nie ułatwiająca procesu technologicznego. Nie widzę też potrzeby regulacji w pionie - gdyby taki miał być argument za podziałem na dwie części - inne sprzęgi jakoś działają bez takiej regulacji.

Poza tym podziałem na dwa elementy, jest to praktycznie kopia sprzęgu uniwersalnego Roco, tyle, że z krótszym ramieniem łączącym. A to krótsze ramię powoduje, że w przeciwieństwie do sprzęgów Roco (nie mówiąc o sprzęgach Märklina/Trixa) nie da się tego chyba połączyć ze zwykłym sprzęgiem oczkowym. Piszę chyba, bo oczywiście nie miałem szansy tego sprawdzić, ale podejrzewam, że tak krótkie ramię będzie trzymać hak zwykłego sprzęgu tylko na prostej, a na łuku wysunie się zza haka. Tak że ja nie bardzo widzę sens opracowania takiej nowej konstrukcji. Może kolega @Robert Reschka mógłby coś nam powiedzieć na ten temat?

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.704 522 18
Wszystko beh, wszystko weh… Dajcie im telewizor, piwo, radio maryja, Niemca który coś tam znowu jest winny, reparacie i oczkowe sprzęgi, i naród będzie zadowolony :D

Nie, tak na serio:

a) Te sprzęgi można sklejic… i macie jeden! Wow thats magic!
b) niektóre wagony innych producentów mają niestety kinematyke nie 100% na wysokosci normy NEM… i dlatego cięszko lub źle sie sprzęgają. Nie raz tak miałem i mnie to wkórzało… dlatego tym sprzęgiem można to wyregulować (idealnie zamontować ten sprzęg w wagonie z nieodpowiednią wysokością gniazda).

Ale ok. W wszystkich kolejnych wypustach lokomotyw i wagonów dam te ordynarne oczkowe, odstęp miedzy zderzakami będzie taki że pół Wehrmachtu tam przejdzie, a te „dziwolongi” przekieruje wprost do mojej modelarni. I wszyscy będa happy…

PS: Konstrukcja formy akurat nie była powodem. Forma na wozek była o wiele wiecej skomplikowana. Wystarczy sie przyglądnąc spężynom. Są okrągłe a nie w polówie obcięte aby się z jednej formy wysunąć…

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.404 162 7
Jakby ktoś chciał zobaczyć klasowy unboxing:
i tu jeszcze jeden, krótszy film innego Kolegi:
Podzielam komentarze Kolegów tutaj i na filmach dotyczące tych nietypowych sprzęgów. Producent niepotrzebnie w to zabrnął. Kwestia krzywych pomostów i barierek jest też potwierdzona na obu filmach. Natomiast otwierane klapy i sprężynujące zderzaki uważam za fanaberię i dobrze, że tego nie ma. Mnie też zastanawia waga wagonu, która może być przesadzona i teoretyczna zaleta może stać się szybko wadą, zwłaszcza jak się będzie ciągnęło dłuższy sznur. Ciekawe są porównania z wagonami konkurencji.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.404 162 7
@Rozjazd Tutaj jest dla Pana zestaw z idealną wagą, i super sprzęgami. Zapraszam do zakupu. No i o wiele tanjej, niż ta tandeta z krzywym pomostem i kiepskimi sprzęgami.
Proszę się ode mnie odfasolić Szanowny Panie :). Wielu innych Kolegów wypowiadało się krytycznie wcześniej (zresztą bardzo cenne informacje) i jakoś się Pan nad nimi nie pastwił. Może Kolegom ffox albo red_tomato również prześle Pan ten link? Zamiast czerpać garściami z odzewu klientów, to Pan swoje, ech.

Ostatnio edytowane:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.041 68 10
Z tego co możemy przeczytać, to Pan Panie Reschka cały czas się oburza. Nie potrafisz w ogóle żadnej, nawet tej konstruktywnej krytyki przyjąć. W filmach i komentarzach od forumowych kolegów są wymieniane wady, które się powtarzają, a Ty kolego dalej uważasz że nic się nie stało i wszystko jest super.
Bądź facet i przyjmij na klatę komentarze innych i nie strzelaj focha jak mały bachor.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.057 483 99
Od oryginalnych sprzęgów w skali 1:1. Są coraz dziwniejsze w swojej formie. Oto mi chodziło.
A ja się zapytam, czy te sprzęgi są na gnieździe NEM?
Jeśli tak, to jaki problem by sobie wymienić na takie jakie tam komu pasują?
Uważam, że pan @Robert Reschka nie zastosował tych sprzęgów złośliwie, by wszystkim na złość zrobić, w końcu to ma się sprzedawać. Na pewno chciał dobrze. Ale jak piszę, skoro są na gniazdach NEM i można je zdjąć, oraz włożyć inne, to w czym ten cały problem i pyskówki??

Widzi pan panie Robercie..... trzeba było dołączyć do zestawu te standardowe sprzęgi bo żyć teraz panu nie dadzą.... ja to się dziwię, że po tych najazdach na Pana (od małych bachorów, itd...) chce się Panu jeszcze coś produkować.... bo "wiecznie źle".... Gdyby Pan dał te sprzęgi "popularne", to podejrzewam, że zaraz co innego było by nie tak...
Z tego co możemy przeczytać, to Pan Panie Reschka cały czas się oburza. Nie potrafisz w ogóle żadnej, nawet tej konstruktywnej krytyki przyjąć. W filmach i komentarzach od forumowych kolegów są wymieniane wady, które się powtarzają, a Ty kolego dalej uważasz że nic się nie stało i wszystko jest super.
Bądź facet i przyjmij na klatę komentarze innych i nie strzelaj focha (...)
Tak się zastanawiam, skąd wniosek, że Pan Robert nie wyciągnie wniosków? To już któryś z kolei model z takim sprzęgiem? Czy zastosowano go tu po raz pierwszy?
Weźcie pod uwagę fakt, że Pan Robert mógłby wogóle się tu nie udzielać tylko robić swoje. Ale się udziela. Może w związku z tym uszanujmy to i rozmawiajmy na poziomie... Owszem, Pan Robert jest dość otwartym człowiekiem na kontakt, ale czy dobrym pomysłem jest obrażanie go przy każdej okazji?

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.567 171 86
Ja nie mam nic do nowych sprzegów oprócz tego, że są coraz dziwniejsze. Na przykład tacy anglosasi mają swoje Kadee #158 i one sa prawie jak "real".

Firma SM powinna mieć tu specjalistę od PR i może nie było by tak "gorąco". Wtedy Pan Robert może nie brał by tak tych 'złych' uwag za bardzo do siebie. Po za tym uwagi na temat modeli dotyczą wszystkich producentów i to w różnym zakresie...

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.619 44 7
Uważam, że pan @Robert Reschka nie zastosował tych sprzęgów złośliwie, by wszystkim na złość zrobić, w końcu to ma się sprzedawać. Na pewno chciał dobrze. Ale jak piszę, skoro są na gniazdach NEM i można je zdjąć, oraz włożyć inne, to w czym ten cały problem i pyskówki??
Intencje na pewno były słuszne, sprzęgi wymienić można. Ale można też wyrazić swoje zdanie, wątpliwości co ich właściwości. Nie jest to pyskówka.

Firma SM powinna mieć tu specjalistę od PR i może nie było by tak "gorąco".
Zdecydowanie. Powiem tak - jeśli efekty mojej pracy nie są krytycznie oceniane, to dopiero wtedy fest się niepokoję.

@Robert Reschka - takie życie, że będą pojawiać się słowa krytyki i tu też Twoja rola aby we własnym zakresie je przeanalizować, aby posłużyły ulepszeniu oferowanych produktów (np. wniosek co do sposobu mocowania pomostów, niekoniecznie "że źle Chińczyk montuje"). Ja wyznaję zasadę "no news - good news" i jeśli po jakimś czasie od poprawy bugu nie mam zwrotki - traktuję to jako niemy, ale jednak pozytywny oddźwięk. Ta zasada wyjaśnia też dysproporcję (często w stosunku n : 0) na "korzyść" negatywnego feedbacku.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.704 522 18
Bądź facet i przyjmij na klatę komentarze innych i nie strzelaj focha jak mały bachor.
Panie śledziu. Przyjmuje krytyke, jak najbardziej. ALE OD LUDZI KTÓRZY TEN MODEL POSIADAJĄ. Weicha tych modeli nawet nie ma, a ciągle trąbi co źle. Tak samo było z siódemkami. Doktoryzuje sie o tym że mogą być za cięszkie pod góre… jego 2m torcik, o ile go zbudował, nie ma ANI JEDNEJ GÓRKI… a sklady wiecej niż 9 wagonów Pan @Rozjazd na tym torciku sensownie też nie zmieści… wiec po cholere sie czepia wagi? Modelu ni mo, górki też ni mo, ale pier****** co wszystko źle…

Ostatnio edytowane: