• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - wagony typu 440V

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.536 519 18
Pudlo! To nie jest makieta, którą buduję.

Model w drodze do mnie i górkę mam (jest na to odpowiedni wątek, który na tym forum prowadzę).
Znalazłem. Łuki tramwajowe i dotego wzniesienie ponad 2 o/oo - czuje panikę.

Mało tego, zamierzam kupić w przyszłości kolejne zestawy SM.
Uwaga!! Za cięszkie!! Nie pojadą!! Łuku tramwajowego też nie wytrzymają, wózki zachaczą o nizkie pudlo wagonu, przy wzniesieniu sprzęgi puszczą. Cieplutko polecam Roco/Fleischmann. Są leciutenkie i super jadą.

Także Pana insynuacje nie są nic warte i może zamiast szukać wydumanych 'wrogów', zajmie się Pan Pańską Firmą?
Szukać nie musze. Widać po wpisach i ocenach że wciasz jest to ta sama klika. A co do mojej firmy. Mind your own business please. A tak na marginesie - ja moge SM zamknąc z dnia na dzień, i mnie to ani nie zaboli. Ile mineło czasu miedzy wypustami EU07? Powtórka tego nie jest żaden problem…

TYM moim poście już Pan zapomniał? Albo unika Pan czytania postów w dobrym tonie ode mnie?
Ciekawe że Pan ten jeden post kwalifikuje jaki dobry ton. Dziekuje że sam Pan napisał jak zakwalifikować resztę. Nie unikam czytania Pana wpisów tylko też nie skacze po forum szukając jakiś wydzielonych fragmentów. Nie mam na to czasu, bo EP09 i inne sprawy są ważniesze.

Nawet gdyby ktoś nie posiadał Pańskich modeli, to nie ma Pan prawa zamykać ust innym na temat produktów Pańskiej Firmy.
Nikomu ust nie zamykam. Każdy ma prawo mówić/pisać swoje zdanie. Ale też musi wytrzymać reakcie i ewentualną riposte. Mam też prawo to komentować.

Niech Pan odpuści, bo tylko sobie Pan świadectwo wystawia takim zakompleksieniem.
Następny psycholog internetowy w naszym gronie :-D

Ale wie Pan co? Ma Pan racje ;-) Czas sobie znowu na dłuższy czas odpocząć od tego marasu tutaj. Pan mnie naprawdze szczerze mówiąc męczy i nudzi. Ide sobie leczyć kompleksy.

Jeżeli ktoś ma pytania… kolega rozjazd napewno będzie miał adekwatną odpowiedź.

Żegnam.

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
305 21 2
Dla mnie sprzęgi idealne do sprzęgów automatycznych w lokomotywach jaki mamy w naszym klubie. Jedyna różnica - nie są automatyczne - bo nie muszą. Natomiast Nie rozumiem "burzy" o nie. Gniazdo NEM jest. Więc jeżeli wymiana sprzęgu urasta do rangi problemu - to chyba czas zmienić hobby. Nie chciałbym abyście zawału albo wylewu dostali bo sprzęgi są w wagonie i to jeszcze takie co to wymienić trzeba, a nie do kupienia oddzielnie. Może odkupcie stare nrdowskie piko - tam nie ma tego łamiącego światopogląd problemu - jest jeden jedynie słuszny sprzęg.
Proponuję aby producent zrobił to co większość "sprzedawców" z aledrogo co to unikaty pudełkowe sprzedają i ........ sprzęgów w nich w ogóle nie dają.
Dla producenta - mała rysunkowa instrukcja w pdf dot sprzęgów i ich montażu na stronie do pobrania i po temacie.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
2.163 69 1
Modele dotarły i do mnie. Piękne wykonanie, w moich na szczęście Chińczycy się postarali i wszystkie pomosty równo osadzone ;) O zaletach i wadach koledzy już w sumie wcześniej napisali, ja chciałbym tylko dodać uwagę odnośnie funkcjonowania sklepu internetowego. Byłoby super jakby po nadaniu przesyłki był wysyłany e-mail z numerem paczki lub jakiekolwiek inne potwierdzenie nadania. Po kilku dniach od zamówienia zastanawiałem się czy wszystko ok, myślałem pytać na forum albo przedstawiciela czy są wysyłane jakieś potwierdzenia ale stwierdziłem, poczekam jeszcze chwilę żeby głowy nie zawracać i miła niespodzianka jak przyszedł sms z poczty ;)

A tak na marginesie - ja moge SM zamknąc z dnia na dzień, i mnie to ani nie zaboli. Ile mineło czasu miedzy wypustami EU07? Powtórka tego nie jest żaden problem…
Odnosząc się do wypowiedzi powyżej - czasem naprawdę nie warto wdawać się w niepotrzebne dyskusje na forum. Prawdą jest, że każdy może swój biznes w każdej chwili zamknąć ale dla mnie odbiór tej wypowiedzi jest negatywny, fani Pana modeli chcieliby żeby jednak była kontynuowana ich produkcja a dostają informację w stylu "jak się obrażę to tupnę nogą i guzik dostaniecie". Po co szargać nerwy, lepiej robić swoje i patrzeć na to, ilu ludzi jest zadowolonych z nowego wypustu, biorąc oczywiście też konstruktywną krytykę pod uwagę, coby miniatury polskiego taboru osiągnęły jeszcze wyższy (i tak już wysoki) poziom ;) Pozdrawiam

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.364 16 0
Byłoby super jakby po nadaniu przesyłki był wysyłany e-mail z numerem paczki
Ja taką wiadomość dostałem, sądzę że inni również, więc musiałeś przypadkowo nie dostać.
ilu ludzi jest zadowolonych z nowego wypustu, biorąc oczywiście też konstruktywną krytykę pod uwagę
W rzeczy samej. Wszystkie omówione mankamenty zostały opisane po to, aby kolejne modele były jeszcze lepsze.
Modele 440V są przepiękne i oprócz wypunktowanych drobiazgów, nie ma do czego się przyczepić.
Jakość tych modeli broni się sama, a z pomostów w tych modelach ciężko oderwać oczy.
1688808730567.jpg

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
2.163 69 1
Dysponuje ktoś może zdjęciem lub filmem na którym jadą razem Falnsy i węglarki (gdzieś już widziałem tylko nie przypomnę sobie gdzie)?

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.532 34 0
Takie fajne nowe modele, a tu w temacie zupełna cisza ... ;)

Chciałbym "zaanonsować" artykuł w "Mini Replice" (który ukaże się na początku września) poświęcony wagonom typu 440V. Oprócz modeli (tych które się już ukazały oraz tych kolejnych, planowanych przez producenta) większość artykułu poświęcona jest wagonom prawdziwym. Charakterystyka wagonów, rysunki techniczne, niepublikowane fotografie producentów wagonów (z wagonem prototypowym włącznie) oraz z przeprowadzanych napraw - powinny szczęśliwym posiadaczom modeli ułatwić ich ocenę.

A tymczasem, we wspomnianym dwumiesięczniku jest ciekawy artykuł z fotografiami z miejsca niedostępnego postronnym osobom - terminalu Barnówko. Unikalne zdjęcia sprzed kilkunastu lat taboru (cystern i lokomotyw) oraz infrastruktury z miejsca z którego surowa ropa z odwiertów była transportowana do krajowych rafinerii. Jest to cenny materiał fotograficzny dla osób noszących się z zamiarem odtworzenia takiej infrastruktury na swojej makiecie.

Numer MR jest dostępny w EMPIK-ach i sklepach modelarskich. Na zachętę (za zgodą wydawcy) dwie strony wspomnianego artykułu.

Mam nadzieję, że Administracja forum "głowy mi nie urwie" ... ;)

Załączniki

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
Reakcje
215 34 7
Uwaga!! Za cięszkie!! Nie pojadą!! Łuku tramwajowego też nie wytrzymają, wózki zachaczą o nizkie pudlo wagonu, przy wzniesieniu sprzęgi puszczą. Cieplutko polecam Roco/Fleischmann. Są leciutenkie i super jadą.
Polecam sobie znaleźć kogoś do marketingu, bo pomijam kwestie Pana ortografii, ale tego typu wpisy na pewno nie pomagają w odbiorze Pana jako producenta czegokolwiek. Czytając Pana wypowiedzi mam wrażenie że mam do czynienia z humorzastym 4 latkiem który obraża się o wszystko co nie jest po jego myśli i zawsze musi mieć ostatnie słowo.

Ostatnio edytowane:

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.688 92 1
Polecam sobie znaleźć kogoś do marketingu, bo pomijam kwestie Pana ortografii, ale tego typu wpisy na pewno nie pomagają w odbiorze Pana jako producenta czegokolwiek. Czytając Pana wypowiedzi mam wrażenie że mam do czynienia z humorzastym 4 latkiem który obraża się o wszystko co nie jest po jego myśli i zawsze musi mieć ostatnie słowo.
Kolega "nowy" i chyba jeszcze niezorientowany? ;)

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.514 222 3
Cały jeden wpis na forum a już się kolega będzie musiał tłumaczyć po co mu 2 konta na forum ....

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.997 146 1
Informacje z Facebooka - Schlesienmodelle

Problem z pomostami został rozwiązany. Następne zestawy, będą też miały sprzęgi oczkowe. Testy też pokazały że wagony na Rocowskich śledziach świetnie jadą zderzakiem do zderzaka, i pokonują każdą geometrie torów.

Skoro na śledziach jeżdżą idealnie, to czemu będą oczkowe? Sprawa o tyle interesująca, że lokomotywy idą ze śledziami.
SM Bo do śledzi trzeba formę zmodyfikować. Oczkowe będą bo niektórzy sobie nie radzą ze sprzęgami jakie są

Czy planujecie w przyszłości wypuścić zestaw w obecnym malowaniu PKPC, ale z innymi numerami wagonów?

SM Tak następny zestaw będzie też PKP Cargo Ep VI

Kiedy można spodziewać się kolejnego wypustu tematycznych wagonów?
SM Grudzień/styczeń

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.364 16 0
Problem z pomostami został rozwiązany.
Bardzo dobra wiadomość.
Testy też pokazały że wagony na Rocowskich śledziach świetnie jadą zderzakiem do zderzaka, i pokonują każdą geometrie torów.
Potwierdzam, że modele świetnie współpracują z tymi sprzęgami.
Oczkowe będą bo niektórzy sobie nie radzą ze sprzęgami jakie są
Bardzo chciałbym zobaczyć jak modele jeżdżą bezproblemowo z fabrycznymi sprzęgami - wtedy zwróciłbym honor i przyznał, że to ja mam dwie lewe ręce do ich użytkowania. Oraz przyznam bez bicia, nie potrafię ich rozłączać.
Liczyłem, że ciut szybciej, ale warto poczekać.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.532 34 0
... Chciałbym "zaanonsować" artykuł w "Mini Replice" (który ukaże się na początku września) poświęcony wagonom typu 440V. Oprócz modeli (tych które się już ukazały oraz tych kolejnych, planowanych przez producenta) większość artykułu poświęcona jest wagonom prawdziwym. Charakterystyka wagonów, rysunki techniczne, niepublikowane fotografie producentów wagonów (z wagonem prototypowym włącznie) oraz z przeprowadzanych napraw - powinny szczęśliwym posiadaczom modeli ułatwić ich ocenę ..
Witam, dzisiaj trochę reklamy ... ;) Od 10/11 października numer ma być dostępny w sprzedaży. Więcej informacji na oficjalnej stronie: https://www.minireplika.pl/
Pozdrawiam i życzę miłej lektury ... :)

Załączniki