• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - wagony typu 440V

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
603 8 0
Aż musiałem sprawdzić jeszcze raz i potwierdzam, brakuje ich w każdym wagonie od strony pomostu.
Macie na myśli imitację haka od sprzęgu śrubowego? To, że na czole bez pomostu jest, a na czole z pomostem nie ma? Nie wiem dlaczego jest taki stan rzeczy, ale w woreczku do każdego wagonu jest taki sprzęg, choć trochę inny od tych już zamontowanych, z zarzuconym pałąkiem na hak.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.371 58 2
Potwierdzam - w modelu zamontowano atrapę haka (bez "sprzęgu śróbowego") tylko po jednej stronie wagonu. Po drugiej jest oczywiście pusty otwór przeznaczony na tą imitację. Wydaje mi się, że to zwyczajne przeoczenie.

Troszkę zabawny jest fakt, że w częściach dodatkowych nie ma tego brakującego elementu, załączono za to jedną sztukę atrapy pełnego sprzęgu.
Montaż tego elementu w tej formie zakrywa gniazdo sprzęgu modelarskiego, dlatego u siebie odkroiłem po prostu sam hak i wpiąłem go w odpowiednie miejsce.

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
647 28 1
Panowie, a właściwie to jaki jest minimalny promień łuku/rozjazdu na którym te wagony pojadą? Chyba nie było to nigdzie podane...
Moje właśnie doszły. Nie jestem jednak w stanie sam sprawdzić tych łuków bo akurat nie mam dotępności do żadnych torów.
Pudło wagonu w dość dużym stopniu "przykrywa" wózki i obawiam się, że na tortowych rozjazdach może być problem.

Acha! Ktoś pytał jak właściwości jezdne. Śmigają przepięknie (sprawdzone co prawda tylko na parapecie a nie modelowych szynach bo jak już wspomniałem brak torów ;) )

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.728 34 0
Szanowni - przy okazji dywagacji o różnych "malowaniach" wagonów 440V, muszę "odszczekać" podaną, nieprawdziwą informację. Chodzi o mój wpis dotyczący posiadanych przez DB SCHENKER i DB CARGO POLSKA SA wagonach 440V. Po analizie posiadanych zdjęć wychodzi, że nie są to wagony typu 440V a 436V.

Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd.

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
647 28 1
Nie pierwszy i nie ostatni raz w sklepach zagranicznych jest taniej niż w polskich. Przykładowo zestaw cystern CTL Piko kupowałem w maju za 79.90 Euro. Czyli daje to 359,95zł (paypal liczył euro po 4,5 wtedy). Około stówy taniej niż najtańszy zestaw po przeszukaniu rodzimych sklepów. Dzisiaj gdzieniegdzie można znaleźć nawet po 555zł te zestawy.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.811 62 3
Stosując metodę: kupujmy wszyscy za granicą, bo tam taniej, za chwilę się obudzimy z ręką w nocniku, bo wtedy polskie sklepy znikną z rynku. Następnym krokiem będzie brak polskich modeli, bo żaden zachodni sklep sam z siebie takich nie zamówi. To nie będzie się działo z dnia na dzień, ale taka będzie kolej rzeczy.

Kudlaty

Aktywny użytkownik
Reakcje
766 25 1
Ale jeśli w jednym z największym sklepie w Polsce z maksymalnym rabatem mam cenę większą na lokomotywie Piko i przesyłkę droższą niż z Niemiec o zgrozo to coś tu jest nie tak, i nie mówimy o różnicy 10 pln a ponad 100. W sklepie zagranicznym nie mam żadnego RABATU. Idąc do sklepu spożywczego staram się kupić Polskie produkty spożywcze i inne ale Piko to nie Polski produkt i za granicą mają go taniej niż my. Rozumiem koszt prowadzenia działalności w Polsce sam prowadzę ale mam wrażenie że na naszym rynku panuje jakaś dziwna atmosfera cenowa. Niestety w dobie wszechobecnej drożyzny cena czyni cuda.

Prażma

Aktywny użytkownik
Reakcje
315 9 0
Te sprzęgi to jest/będzie nowy standard u nas. On jest praktycznie to samo co Roco Universalkupplung. Krótko spina, i się łączy z normalnym oczkowym, i tak samo z Märklinem.
Czy można prosić o jakiś manul demontażu tego sprzęgu z opisem jakie narzędzia będą potrzebne. Próbuje coś podziałać pęsetą punktową, ale mi nie idzie. Może ktoś z Forum pomoże?

arhi91

Użytkownik
Reakcje
84 18 0
Nie porównujcie kosztów prowadzenia działalności gospodarczej między Polską, a Niemcami. Polacy muszą podnosić cenę żeby utrzymać się na rynku, Niemcy mogą pozwolić sobie na cenę niższą żeby walczyć z konkurencją. Dalsza dyskusja w tym wątku jest zbędna.