• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Czy był tu poruszany temat UPS-a w 07 SM? Mam "starą" 400 i "nową" 412 IC i żadna z nich nie jest w stanie ruszyć na dłużej niż kilka cm nawet po wyszorowaniu torów spirytusem. Piko przejeżdżają bez problemu. Czy ups-a podłącza się do tych styków zaznaczonych czerwonym kółkiem na zdjęciu?
DSC07373.JPG

Czy też po drugiej stronie, zgodnie z rysunkiem?
DSC07378.JPG

I gdzie upchnąć kondensatory? Jedyne miejsce to chyba nad przekładniami silnika.
DSC07380.JPG

Ostatnio edytowane:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.184 260 17
@M-G Daj trafo na max i potrzymaj ja w miejscu - jak sie „dotrze” będzie śmigała bez problemu. Z wszystkich moich osobistych siodemek mam jeden taki egzemplarz który miał to zjawisko. Postawiłem go na rolki, 5 min na Vmax i po problemie. Ja w żadnej nie mam UPS’a i na mojej makiecie nie nam żadnych probemów. Nawet jeden @Rozjazd bez polaryzowanej iglicy nie robi problemów.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Alternatywa do kondensatora, przy ograniczonej przestrzeni, to ESU PowerPack. Należy pamiętać, że działa tylko w trybie cyfrowym. Przy analogowym automatycznie się wyłącza. Instalacja znacznie łatwiejsza niż przy „klasycznym” 2200 μF.
Można kupić gotową płytkę, niestety DigiKeijs zbankrutował. Na AleExpress jest multum, ale to z Chin.
IMG_1507.jpeg

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 60 11
Sorki , że w tym wątku ale wiem, że przeczytacie i odpowie ktoś kto się zna. Czy serwo wlutowuje się do dekodera (ESU) wprost w odpowiednie złącza, czy trzeba jeszcze coś pomiędzy serwo dać?

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.856 33 0
@M-G nie wiem ile.... jeszcze nie testowałem. Specjalnie nie mam możliwości lokalowych by targać więcej jak ok 10 wagonów.... a co dopiero 15 czy więcej. Jestem ciekaw ilu właścicieli takiej 7 może ciągać składy po 20 wagonów. Przy najbliższej okazji postaram się to sprawdzić.... jednak obawiam się o swoje ostre łuki.

Reakcje
131 6 0

Rokstedi

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
1.756 0 0
Wklejony bezpośrednio w gniazdo może nie wtrzymać większej ilości.

Za to kolega @Rokstedi w swoim wątku świetnie to rozwiązał - przylutowanie sprzęgu do płytki za czołownicą :)
https://forum.modelarstwo.info/threads/waloryzacji-ciąg-dalszy.27582/page-8#post-1048897
O ile wygospodarowanie miejsca na płytkę wzmacniającą z blachy gr.0,8mm nie stanowi problemu - wystarczy lekko zeszlifować ostoję od czoła - to wygospodarowanie miejsca na zamocowanie samego sprzęgu jest już problematyczne ze względu na instalację oświetlenia. W swoim modelu sprzęg modelarski zamocowałem przez instalację fragmentu sprężyny i poprzeczną zawleczkę z drutu (zdjęcie poniżej). Na to musi być miejsce. Ja mogłem tak zrobić gdyż całkowicie przerobiłem lokalizację źródeł światła w dolnych lampach, rezygnując ze światłowodów - co pozwoliło przyciąć ostoję w znacznie większym stopniu. Bez tej zmiany jako opcja pozostaje wklejenie sprzęgu w zamocowaną za czołownicą płytkę. Jednak przy takim rozwiązaniu pozbywamy się możliwości jego demontażu.

sprzęg.jpg

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.596 51 2
Skoro, wysyłka będzie i tak po 6-go października, to rozpoczęcia sprzedaży 15-go września (a więc aż 3 tygodnie wcześniej) ma chyba wyłącznie cel PR'owy.