• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
Temat jak zwykle został skierowany na niewłaściwe tory. Może ten kloc położony na tory wyglądem przypominający cegłę ma swoich miłośników, jednak to jest wątek o HCP 303E.
@Robert Reschka Jeśli to nie tajemnica i plany się nie zmieniły to, czy może Pan zdradzić jakieś szczegóły na temat zapowiadanej EU07 IV ep.?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.949 121 1
Patrząc na zdjęcia modelu EP07-411, trudno na ich podstawie jednoznacznie stwierdzić, czy pod ślizgiem jest jedna czy dwie poprzeczki. Chociaż, osobiście wydaje mi się, że jest tam jedna - czyli będzie to imitacja odbierak prądu typu 5ZL.
Sprostowanie do wcześniejszego wpisu: w modelu EP07-411 (107019) zostały zamontowane odbieraki prądu typu AKP-4E z pojedynczym ślizgiem.

W przypadku najnowszego modelu, producent uwzględnił charakterystyczne dla tej konkretnej lokomotywa wyróżniki:
- brak "prostokącika" nad górną środkową szybą,
- brak owiewek przy oknach maszynistów,
- "długie" trąbki na dachu.

38390744.jpg

EP07-411 na białostockim dworcu, 11.05.2009 r.
Źródło: photoblog.pl

KacperET22

Znany użytkownik
Reakcje
545 1 0
I tak będzie źle i tak.
Nie dogodzi się :)

Rzeczowe pytanie.
W nowych wypustach po włożeniu dekodera ESU 21Pin wariuje oświetlenie(każda
możliwa kombinacja niezależnie od kierunku jazdy bez możliwości kontroli).
Czy nowy dekoder ESU odpowiedni dla nowego wypustu załatwi sprawę?

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.596 51 2
"O modelach SM, opinie pisane przez tych, którzy modelu nie kupili"
Modeli EU07 mam kilka, od samego początku (tj od lutego 2015) mają te same problemy. Byłem chyba nawet pierwszą osobą, która podzieliła się opinią o modelu na forum w 2015 r. https://forum.modelarstwo.info/thre...tyw-serii-eu07-ep07.24107/page-10#post-419437
Mimo wielu spisanych tu uwag, nic a nic się w modelu nie zmienia...
- mrugające oświetlenie w analogu,
- nienajlepsza powłoka malarska (zwłaszcza biała farba ma tendencję do szybkiego wykruszania się),
- niespasowane części typu zgarniacze ocierające się o tory i powodujące wykolejanie się,
- koślawe powykrzywiane pantografy (zrobione po prostu ze zbyt miękkiego materiału) dodatkowo osadzone na źle zaprojektowanej podstawie, przez co bez przeróbek nie da się ich równo osadzić (polecam mój post z kwietnia br https://forum.modelarstwo.info/thre...w-serii-eu07-ep07.25274/page-165#post-1057687).
- problemy z dostępnością części zamiennych przez te wszystkie lata po prostu pominę. Dziwi tylko fakt, że to w ogóle jakiś problem skoro produkt jest tak "doskonały"...
Proszę nie traktować tego jako hejtu na modele EU07 firmy Schlesienmodelle, wydaje mi się jednak, że są podstawy by sprzeciwić się uznaniu tego modelu za "doskonały". Podobnie zresztą jak i modelu firmy konkurencyjnej...

Coraz ciężej czyta się ten wątek, zwłaszcza, że poziom dyskusji merytorycznej ciągle tu maleje.
Osobiście uważam, że atmosferę podgrzewa w tym wątku również sam właściciel firmy Schlesienmodelle. Myślę, że nie robi tego celowo ale efekt jest i robi się niepotrzebny podział na skrajnych miłośników i hejterów. Potęgują to wypowiedzi na temat wyrobów konkurencji.

Ostatnio edytowane:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.715 62 3
I tak będzie źle i tak.
Nie dogodzi się :)

Rzeczowe pytanie.
W nowych wypustach po włożeniu dekodera ESU 21Pin wariuje oświetlenie(każda
możliwa kombinacja niezależnie od kierunku jazdy bez możliwości kontroli).
Czy nowy dekoder ESU odpowiedni dla nowego wypustu załatwi sprawę?
A jaki masz dekoder, bo jak do tej pory, to może w jednym egzemplarzu z nowej produkcji klient zgłosił problem. Dekoder był kupiony poza miejscem wskazanym przez producenta, a model miał małą wadę, którą naprawiłem w 10 minut (Plus nie dochodził do jednej z dolnych płytek oświetleniowych).
Informacja, że chińskie rączki źle powkładały kabelki do wtyczki od strony kabiny 2 też już była przekazywana. Poprawienie tego błędu trwa krócej niż otwarcie i zamknięcie budy. W analogu, rzecz pomijalna.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.596 51 2
Nie jest to jednostkowa ocena. Produkt od swojego debiutu sprzedaje się sam. Jest to moje zdanie, jak i dziesiątki, jeśli nie setki innych. Był to i jest niebywały sukces SM.
Jest to Twoja, a więc jednostkowa, opinia. Oczywiście znajdą się osoby, które myślą podobnie, ale faktem pozostaje jednak to, że poprzedni pochwalny wpis pozostaje jednostkową opinia Jack_Flasha...

I trochę tutaj odwrócę kota ogonem... Czy modele EU07 firmy Piko nie odniosły sukcesu? Sprzedały się wszak w nieporównanie większej ilości. I również sprzedają się praktycznie same. Mamy wiele uwag do modelu Piko, jednak nikt w Piko nie obiecuje nam korekt czy liftingów. Widzimy jednak, że Piko przyjmuję krytykę i w kolejnych projektach eliminuje niedoskonałości. Tymczasem Pan Robert Reschka czyta forum, wydaje się, że przyjmuje uwagi krytyczne, ale jego ostatnie tutaj wiadomości pokazują, że nie prowadzi już dyskusji merytorycznej a wyłącznie skupia się na krytyce konkurencji. Wiem, jak łatwo dać się unieść i ponieść emocjom, ale ciężko mi uwierzyć, że Panu Robertowi, zwłaszcza jako pilotowi, tak szybko puszczają nerwy.
Końcówkę swojego wczorajszego wpisu chciałbym zatem zmienić z:
qwertas napisał(a):
Osobiście uważam, że atmosferę podgrzewa w tym wątku również sam właściciel firmy Schlesienmodelle. Myślę, że nie robi tego celowo ale efekt jest i robi się niepotrzebny podział na skrajnych miłośników i hejterów. Potęgują to wypowiedzi na temat wyrobów konkurencji.
na:
Osobiście uważam, że atmosferę w tym wątku podgrzewa właściciel firmy Schesienmodelle. Wydaje mi się, że robi to celowo, w myśl - nieważne czy dobry PR czy zły, ważne że się o mnie mówi...

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.769 141 0
To jest subiektywna i jednostkowa ocena, z którą na pewno nie wszyscy się zgadzają.
Osobiście uważam, że atmosferę w tym wątku podgrzewa właściciel firmy Schesienmodelle. Wydaje mi się, że robi to celowo, w myśl - nieważne czy dobry PR czy zły, ważne że się o mnie mówi...
Zgadzam się z Twoją pierwszą wypowiedzą, dotyczącą Twojej drugiej wypowiedzi.

W skrócie: bajki jakoweś opowiadasz.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Jest to Twoja, a więc jednostkowa, opinia. Oczywiście znajdą się osoby, które myślą podobnie, ale faktem pozostaje jednak to, że poprzedni pochwalny wpis pozostaje jednostkową opinia Jack_Flasha...

I trochę tutaj odwrócę kota ogonem... Czy modele EU07 firmy Piko nie odniosły sukcesu? Sprzedały się wszak w nieporównanie większej ilości. I również sprzedają się praktycznie same. Mamy wiele uwag do modelu Piko, jednak nikt w Piko nie obiecuje nam korekt czy liftingów. Widzimy jednak, że Piko przyjmuję krytykę i w kolejnych projektach eliminuje niedoskonałości. Tymczasem Pan Robert Reschka czyta forum, wydaje się, że przyjmuje uwagi krytyczne, ale jego ostatnie tutaj wiadomości pokazują, że nie prowadzi już dyskusji merytorycznej a wyłącznie skupia się na krytyce konkurencji. Wiem, jak łatwo dać się unieść i ponieść emocjom, ale ciężko mi uwierzyć, że Panu Robertowi, zwłaszcza jako pilotowi, tak szybko puszczają nerwy.
Końcówkę swojego wczorajszego wpisu chciałbym zatem zmienić z:

na:
Ja mam jednostkowo w kolekcji trzy EU07, czwarty „jagodzianka na kościach” w drodze. Żadnej siódemki pikowskiej, szkoda kasy. Jeśli pojawi się SM wersja „inżynierska” …… przynajmniej nie będzie narzekań na malowanie.
Jak to w starym porzekadle - lepiej zgubić z … niż znaleźć …..

Ostatnio edytowane:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.715 62 3
ESU54615 LokPilot V4.0 zakupiony kilka kilka lat temu w DCC24, działa bezproblemowo z poprzednią edycją siódemek.
Była wielokrotnie o tym mowa. Ten wypust siódemek ze względu na braki procesorów został wyposażony w nową płytę główną opartą na matrycy diodowej. Wymaga ona zupełnie innego mapowania funkcji niż w przypadku starszych modeli.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
Ja mam jednostkowo w kolekcji trzy EU07, czwarty „jagodzianka na kościach” w drodze. Żadnej siódemki pikowskiej, szkoda kasy. Jeśli pojawi się SM wersja „inżynierska” …… przynajmniej nie będzie narzekań na malowanie.
Jak to w starym porzekadle - lepiej zgubić z … niż znaleźć …..
W przypadku 4E nie ma innej alternatywy jak Piko i raczej długo nie będzie.