• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Reakcje
81 1 0
Czy dobrze myślę, że we wszystkich modelach SM mamy do czynienia z identycznymi zgarniaczami (jeden i ten sam typ), a różnica pomiędzy T1 i T2 polega tylko na zastosowaniu innego systemu mocowania zgarniacza do lokomotywy ?

Drugie pytanie. Do modeli z pierwszej formy dostępny jest tylko szary kolor zgarniacza. Będą również inne kolory ?
Między T1, a T2 jest różnica mocowania oraz wysokości z tego co pamiętam, jeździłem na modułach 312/361 czy 359 i nie haczył na łączeniach w porównaniu do 442 czy 412.

Na ten moment są tylko szare, dojdą inne to od razu wstawię

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
380 3 4
Kolor płytki raczej nie ma takiego znaczenia( w każdym z rodzajów płytek są dwa do wyboru). Płytka V1 jest dedykowana do początkowych modeli np. EU07-457, EU07-400,424, EP07-426, płytka V2 to chyba do modeli od 2023, oprócz chyba tych najnowszych . Trzeba by wiedzieć jaka generacja jest w zestawie do samodzielnego montażu.

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
526 27 1
Czy do lokomotyw 402, 540, 312 potrzebny będzie dodatkowo głośnik, czy już jest zamontowany "fabrycznie"?
Pytam bo nie mam aktualnie pod ręką modeli żeby to samemu sprawdzić.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
133 4 0
Nabyłem EU07-433 niestety model nie posiada sprzęgów oczkowych na których mi zależy. Jakie sprzęgi oczkowe mogę zastosować do tego modelu, czy są dedykowane dla schleisenmodelle?
Polecam sprzęgi ROCO, ponieważ nie wychylają się do samej góry, mają ograniczenie. Mimo wszystko uważaj i tak bo każde oczkowe sprzęgi mogą uszkodzić kraniki i imitację sprzęgu śrubowego w tych lokomotywach poprzez odchylanie się do góry.