• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
931 110 8
czyli pozostaje nakleić trawione tabliczki i będzie ok.
Nie będzie to takie proste. Należy ściąć całe liternictwo, zanim przywali się blachy. Jest tego sporo.
Wpuszczenie tablic w obudowę zaoszczędza osobny odlew oraz operację montażu. Niestety, nie wygląda to najlepiej. Zamawiałem ”Denaturat” w związku z tym, nie muszę się martwić. Będzie dobrze!

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
128 4 0
Przy PIKO i ROCO nie mają komu ponarzekać, nikt ich nie wysłucha, bo się duże firmy nie bawią w kontakt bezpośredni, a wypuszczą 10-ty raz stonkę z tej samej formy, a nawet nie zmieniając 8pinowego gniazda w środku (co przecież nie wymaga zmiany formy i jest proste do zrobienia skoro osoby trzecie tworzą i sprzedają płytki), a ludzie i tak kupią :LOL: ROCO to chyba dalej puszcza ST44 bez czerwonych świateł czy już dodali? :LOL:

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.596 178 19
Przy PIKO i ROCO nie mają komu ponarzekać, nikt ich nie wysłucha, bo się duże firmy nie bawią w kontakt bezpośredni, a wypuszczą 10-ty raz stonkę z tej samej formy, a nawet nie zmieniając 8pinowego gniazda w środku (co przecież nie wymaga zmiany formy i jest proste do zrobienia skoro osoby trzecie tworzą i sprzedają płytki), a ludzie i tak kupią :LOL: ROCO to chyba dalej puszcza ST44 bez czerwonych świateł czy już dodali? :LOL:
Żeby tylko Remek nie przeczytał bo przecież te nie jego Piko najlepsze.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.128 41 1
Już dajcie spokój chłopaki...
Wpuszczenie tablic w obudowę
Oglądałem na HOBBY Poznań. Zdaje mi się, że te płytki z numerami są wpuszczane od środka budy.
W budzie jest otwór i od środka wciska się tabliczkę, która mając frez ustawia się w pożądanym miejscu.
EP09 tabliczka.jpg
Jak ktoś chce, to być może starczy ją wypchnąć (jeśli nie jest klejona, albo słabo wklejona) i zastąpić trawionką.
Trzeba pamiętać, że w budzie jest dziura.

INFORMACJA CZĘŚCIOWO BŁĘDNA. WYJAŚNIENIE NIŻEJ...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.951 360 18
Już dajcie spokój chłopaki....
Radek nie całkiem. Tutaj wytłumaczyłem. Grubość tablicy plastikowej to około 0,3 mm. Mogę jeszcze raz sprawdzić suwmiarką, ale jeśli wytrawisz tablicę z blachy 0,3 mm, powinna minimalnie wystawać poza budę, żeby imitować cienką blachę prawdziwej tablicy. Taka była cała moja idea. A nawet jeśli 0,3 mm okaże się za cienka, zawsze możesz podkleić pod spód blaszkę 0,1 albo 0,2 mm, żeby uzyskać idealny efekt.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.128 41 1
Aaa, dzięki. (y) To przepraszam, że częściowo w błąd wprowadziłem.
Czyli otwór jest i frez w otworze budy, a tabliczka wklejana od zewnątrz.

Zrzut ekranu 2025-07-09 122700.jpg

Ostatnio edytowane:

Tomma

Nowy użytkownik
Reakcje
45 2 0
Jak dla mnie - kawał naprawdę dobrze wykonanego modelu. Czekam na relację jak to jedzie w DCC, bo u mnie żeniaczka siódemki z dekoderem wyszła mi czkawką, której nie potrafię zwalczyć.. Czekam również na niskie numery ;)

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
299 13 9
Z Fejsa
https://www.facebook.com/share/p/16Y8JAtNhz/
Ponieważ EP09-001 to lokomotywa wręcz ikoniczna, a właśnie egzemplarz EP09-001 w wersji 104E różni się w wielu detalach konstrukcyjnych od reszty serii (104Ea, 104Eb i 104Ec), zdecydowaliśmy, że nasza 104E tym razem NIE będzie modelem limitowanym.

Już niebawem ruszamy z przedsprzedażą wersji z epoki IV (1987), ale tylko po to, żeby wiedzieć, ile modeli przygotować w pierwszej partii. To opcja dla niecierpliwych

Co ważne, to nasz pierwszy model, który nie będzie limitowany. Jeśli seria się wyprzeda, zrobimy kolejną. Ta ikona PKP po prostu zasługuje na to, by mieć piękne reflektory i być zawsze dostępna!

A poza tym… niedługo otwieramy preorder na „drapacza z grzałką”! Tylko 100 sztuk, ekstremalna rzadkość. Tego nikt inny nie zrobi

Zamów tutaj (analog) https://www.modelcenter.pl/preorders/seria-ep09/ep09-001-pkp-1987-analog,p84666651

Zamów tutaj (DCC Sound) https://www.modelcenter.pl/preorders/seria-ep09/ep09-001-pkp-1987-dcc-dzwiek,p80189224

The EP09-001 is nothing short of iconic. This particular locomotive, in its early 104E version, differs significantly from later subtypes (104Ea, 104Eb, 104Ec), so we decided that this time, our 104E model will NOT be a limited edition.

We’ll soon open preorders for the Epoch IV version (1987 condition), but only to estimate how many units to produce in the FIRST batch. It's an offer for the impatient ones

And the best part – it will be our first non-limited release. If a batch sells out, we’ll simply make another one. This legend of PKP deserves beautiful headlights and to always be available!

And by the way... preorders for the so-called "scraper with the heater" are coming soon too! Just 100 units – an ultra-rare model no one else will dare to make

Die EP09-001 ist eine echte Ikone. Gerade die frühe Ausführung als 104E unterscheidet sich in vielen Details von den späteren Serien (104Ea, 104Eb, 104Ec), und deshalb haben wir beschlossen, dass unser Modell der 104E diesmal KEINE limitierte Auflage sein wird.

Demnächst starten wir die Vorbestellung der Variante aus der Epoche IV (Zustand 1987), aber nur, um zu wissen, wie viele Modelle wir in der ERSTEN Serie produzieren sollen. Das Angebot richtet sich an die Ungeduldigen unter euch

Das Beste: Es wird unser erstes nicht limitiertes Modell sein. Ist eine Serie ausverkauft, legen wir nach. Diese PKP-Ikone verdient schöne Scheinwerfer – und dauerhafte Verfügbarkeit!

Und übrigens… bald startet der Vorverkauf zum sogenannten „Schaber mit Heizung“ – streng limitiert auf nur 100 Stück.

EP09-001 je naprostá ikona. Právě tato lokomotiva ve verzi 104E se v mnoha detailech liší od pozdějších variant (104Ea, 104Eb, 104Ec), a proto jsme se rozhodli, že naše 104E tentokrát NEBUDE limitovaná edice.

Brzy spustíme předobjednávky verze z epochy IV (stav z roku 1987), pouze abychom zjistili, kolik kusů máme vyrobit v PRVNÍ sérii. Nabídka je pro ty, kteří nechtějí čekat

A hlavně – bude to náš první neomezený model. Jakmile se série vyprodá, vyrobíme další. Tato legenda PKP si zaslouží krásné reflektory a trvalou dostupnost!

A mimochodem… brzy startuje předobjednávka na tzv. „drap s topením“! Jen 100 kusů, extrémně vzácný model, do kterého se nikdo jiný nepustí

@Follower @Top-Fans

Załączniki

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
128 4 0
I mi przyszło, tyle, że póki co analog ;) Za jakiś czas wrzucę tam jakiś dekoder pewnie Railbox do czasu aż będzie można zamówić oficjalny, aby chociaż coś poświeciło i pojeździło, to zobaczę jak te reflektory świecą :)

Co do kranika - jest niefortunnie na środku lokomotywy, i jest fototrawiony, trzeba kosmicznie bardzo uważać na niego przy chwytaniu. Wszystkie lokomotywy do tej pory trzymałem za środek od spodu jako środek ciężkości, tutaj trzeba złapać gdzieś trochę bardziej po bokach niż za środek. Przydałyby się te kraniki w częściach zamiennych, a najlepiej jakby były ciut grubsze bo one są piękne ale przesadnie cienkie jak na model jeżdżący po makiecie.

Załączniki