• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.253 1 0
@jaco gniazda po NR/NG zostały, jedynie "kichy" usunęli. Zauważyć należy, że pozostawili płaskowniki po prawej stronie po tymże mocowaniu.

Wypadałoby przenieść wpisy do innego wątku... Choć EP09 to w dużej mierze ET42, ale trzymajmy jakiś porządek na tym forum.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
133 4 0
Ja już się pochwaliłem, niestety w analogu, czekam na dekoder :D W międzyczasie znalazłem taki krótki pokaz jak działa z dekoderem, kurcze dźwięki totalna petarda! W PIKO chyba tak dobrze nie wyszły jak z innego filmiku posłuchałem.

I ciekawostka - widzę, że na DCC24 są sprzedawane DCC + SOUND z ZIMO, a miał być model niekompatybilny z ZIMO, więc widzę, że DCC24 się jak zawsze postarało o możliwość wyboru :cool: Osobiście jakiś czas temu jak kupowałem SM31 to skusiłem się właśnie na dekoder ZIMO w DCC24 i nie żałowałem.

https://shop.dcc24.eu/pl/schlesienm...042-pkp-ep-v-dcc-z-dzwiekiem-zimo-e1-ups.html

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 60 2
Ja już się pochwaliłem, niestety w analogu, czekam na dekoder :D W międzyczasie znalazłem taki krótki pokaz jak działa z dekoderem, kurcze dźwięki totalna petarda! W PIKO chyba tak dobrze nie wyszły jak z innego filmiku posłuchałem.

I ciekawostka - widzę, że na DCC24 są sprzedawane DCC + SOUND z ZIMO, a miał być model niekompatybilny z ZIMO, więc widzę, że DCC24 się jak zawsze postarało o możliwość wyboru :cool: Osobiście jakiś czas temu jak kupowałem SM31 to skusiłem się właśnie na dekoder ZIMO w DCC24 i nie żałowałem.

https://shop.dcc24.eu/pl/schlesienm...042-pkp-ep-v-dcc-z-dzwiekiem-zimo-e1-ups.html
Mozliwe, że płytka jest zmieniona. Można ją kupić w dcc

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.175 46 1
I ciekawostka - widzę, że na DCC24 są sprzedawane DCC + SOUND z ZIMO, a miał być model niekompatybilny z ZIMO, więc widzę, że DCC24 się jak zawsze postarało o możliwość wyboru :cool:
(y)@Arekmiz się ucieszy...:), ja też! Choć z 21pin nie miałem nigdy do czynienia.
Mozliwe, że płytka jest zmieniona. Można ją kupić w dcc
A gdzie, bo widzę tylko płytkę Piko?

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.980 187 0
Wg pana Roberta płytki SM są przystosowane do współpracy z dekoderami ESU. Na moje pytanie czy będą działać z Zimo nie uzyskałem odpowiedzi bezpośrednio twierdzącej. Uzyskałem jakieś niepewne informacje, że może, że nie wiadomo, że DCC24, etc. Sorry, ja nie będę wydawał pieniędzy na model, dekoder a potem szukał rozwiązania, doktoryzował się z Susi czy innych dziwolągów, etc.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.175 46 1
Wiem to wszystko, bo śledzę dyskusję.
Ale jak widać DCC24 przygotował dekoder ZIMO pod ten model. Widocznie jednak nie ma problemu z tym.
To znaczy, że montujesz w gniazdo lokomotywy i jedziesz.
Robert nie przesądzał o tym, że nie da rady, tylko pisał, że nie wie czy można skonfigurować ZIMO pod jego EP09.

dec87

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
356 5 0
Każdy dekoder jest kompatybilny z każdą lokomotywą, niezależnie od producenta – czy jest to ESU, ZIMO, PIKO, SM czy ROCO.
Kluczową kwestią pozostaje jedynie dostępność odpowiedniego wsadu (oprogramowania) dedykowanego dla konkretnego modelu lokomotywy. Firma DCC24 przygotowuje własne wsady przeznaczone do sprzedawanych dekoderów.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.793 62 3
Każdy dekoder jest kompatybilny z każdą lokomotywą, niezależnie od producenta – czy jest to ESU, ZIMO, PIKO, SM czy ROCO.
Kluczową kwestią pozostaje jedynie dostępność odpowiedniego wsadu (oprogramowania) dedykowanego dla konkretnego modelu lokomotywy. Firma DCC24 przygotowuje własne wsady przeznaczone do sprzedawanych dekoderów.
No tak nie do końca z tą kompatybilnością, tym bardziej, że dekodery Zimo MX644D nie trzymają się zbytnio normy i wyjścia funkcyjne 3 i 4, które powinny być wyjściami logicznymi w tym dekoderze są normalnymi wyjściami funkcyjnymi i stąd problem. Esu zrobiło taki dekoder pod nazwą MKL. Aby odejść od dziwolągów zamysłem producenta było by przygotować elektronikę modelu pod dostępne obecnie na rynku dekodery ESU ze złączem MTC, w przypadku dekoderów Zimo jest to dekoder MS440D, który ma tą funkconalność, że można zadeklarować stan jego wyjść funkcyjnych i przystosować go tego modelu. W przypadku dekodera MX644D w modelu kilka tranzystorów trzeba zamienić na zworki (gorzej, jakby trzeba było wstawiać owe tranzystory) i to wszystko.
A poniżej krótki filmik działania 9-ki z dźwiękami które można nabyć u mnie, a które powstały w kooperacji z @Marcus-Polonus