• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.685 506 107
Cóż, w przypadku dwóch polskich producentów jest taka konieczność. Po prostu brak lub słaba kontrola jakości nie wyklucza modeli z wadami.
Ale nie odpowiedziałeś na pytanie lub po prostu nie zrozumiałeś. Jeżeli nie zrozumiałeś to po prostu powiedz i użyje prostszych słów lub łatwiejszej konstrukcji zdania.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.948 360 18
Cóż, w przypadku dwóch polskich producentów jest taka konieczność. Po prostu brak lub słaba kontrola jakości nie wyklucza modeli z wadami.
Ale nie odpowiedziałeś na pytanie lub po prostu nie zrozumiałeś. Jeżeli nie zrozumiałeś to po prostu powiedz i użyje prostszych słów lub łatwiejszej konstrukcji zdania.
Aha ACME to polski producent? :niepewny: Pierwsze słyszę.

Reakcje
80 1 0
To ja z takiej konieczności będę robił korektę do zamówienia i wysyłał jedną sztukę.
Są inni którzy chętnie nabędą tą którą blokujesz biorąc dla "porównania", do sklepu w Gdyni jest doskonałe połączenie i tam można położyć model na macie i wybrać taki który odpowiada.
I nie robię tego po złości, a z myślą o innych osobach czy sklepach które by chciały tą sztukę czy dwie więcej.

A co byś zrobił gdyby paczka którą odsyłasz, by trafiła na kuriera który rzucając uszkodziłby model?
Wtedy byś cieszył się z dwóch na półce?

EDIT

Jeśli nawet by czegoś zabrakło przy modelu, byłoby w jakiś sposób uszkodzone, to wystarczy napisać maila, dać zdjęcie i nowa część by była dostarczona bądź przez nas wymieniona w sklepie.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.685 506 107
To ja z takiej konieczności będę robił korektę do zamówienia i wysyłał jedną sztukę.
Modeli Schlesienmodelle nigdy nie zamawiałem podwójnie. A wagony Robo i owszem i nawet tego nie ukrywałem tu na forum. Na początku tak nie robiłem. Ale w momencie gdy dopiero za 3 lub 4 razem przychodził mi model bez poważnych wad to stwierdziłem że nie mam czasu na takie odsyłanie w kółko i płacenie za przesyłkę tylko zamawiałem od razu 2 sztuki. Skoro producent puszcza na rynek gnioty i jest to w porządku to dlaczego postępowanie klienta jest naganne?
Gdybyście mieli honor to byście zrobili jak Lippeshop. Skoro producent daje gnioty to rezygnujemy z dbałości o czas i nerwy klienta z danego producenta (oni tak postąpili z ACME).
Nota bene od razu widać jaka u Was hierarchia. Król powiedział a giermek od razu kłuje szabelką.
A akurat wagony Acme Panie @Robert Reschka potrzebuję dokładnie 2 sztuki a nie żeby z nich wybierać.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.948 360 18
Nota bene od razu widać jaka u Was hierarchia. Król powiedział a giermek od razu kłuje szabelką.
Proszę uważać na słowa. Marcin cieszy się moim pełnym zaufaniem i ma 100% swobody w prowadzeniu sklepu. To on jest odpowiedzialny za podejmowanie decyzji dotyczących obsługi klientów. Jeśli sposób działania Marcina Panu nie odpowiada, życzę udanych zakupów gdzie indziej – na przykład w Lippe.

Reakcje
80 1 0
Król powiedział a giermek od razu kłuje szabelką.
Skoro kieruje sklepem i obrabiam zamówienia to mam pełne prawo do odpowiedzi.
Nie wiem kto to "Lippe" i nie interesuje mnie ich sposób prowadzenia sklepu, każdy prowadzi po swojemu.

Jeśli nie odpowiada Ci to jak działam, jak operuje tym, to lista sklepów jest spora w Polsce, a ja siłą nikogo trzymać po prostu nie będę...

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.685 506 107
Ale ja nie mam o nic pretensji. Zadałem proste pytanie na co, nie na temat i właśnie "zaczepliwie", zareagował Pan Reszka.
Poza tym naprawdę to jest takie trudne do zaakceptowania że mając wyłącznie złe doświadczenia z produktami pewnej firmy zamawiam od razu więcej niż jeden egzemplarz?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.053 130 1
Tak sobie czytam...
I się zastanawiam, czy przypadkiem pretensje do klientów, że mają czelność zwracać uwagę na wykonie modeli jest w porządku, czy to nie jest stawianie przysłowiowego wozu przed koniem. Bo mam wrażenie, że zapomina się, że to ci kupujący "sponsorują" i dają zarobić zarówno producentowi widocznemu na opakowaniu jak również jego chińskiemu kooperantowi. Bez nich cały ten biznes by nie istniał.
I zamiast złorzeczyć na klientów, to moim zdaniem, w pierwszej kolejności powinni skierować pretensje do chińskich producentów, wręcz wymagać, żeby finalny produkt był bez wad (sorry ale naprawdę tak trudno wytłumaczyć chińczykom, że barierki, stopnie podesty, etc. należy wklejać równo:niepewny:).
Zresztą, niejednokrotnie tutaj na forum pisałem, że największym wrogiem firmy SM nie są klienci, którzy chcą za niemałe pieniądze otrzymać dobrze wykonany model, ale ich chińscy producenci, który niezbyt starannie przykładają się do swojej pracy:(

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.948 360 18
Tak sobie czytam...
I się zastanawiam,
Nasi klienci absolutnie nie są naszymi wrogami – wręcz przeciwnie. To dzięki nim ten rynek w ogóle istnieje i rozwija się. I my doskonale to wiemy.

Ale trzeba też powiedzieć jasno: te kilka osób, z którymi ciągle są problemy, to – z jednym wyjątkiem na Facebooku – właśnie użytkownicy obecni tutaj na forum. Około 90% naszych klientów nie bierze udziału w tym „cyrku” i po prostu kupuje, cieszy się modelami, a jeśli mają jakąś uwagę – zgłaszają ją rzeczowo i kulturalnie.

Dlatego nie mieszajmy porządnych, wspierających klientów z garstką wiecznie niezadowolonych, którzy chcą za wszelką cenę udowodnić, że wiedzą wszystko najlepiej.

(Sorry: z treści Twojej wypowiedzi jasno wynika, że nigdy nie miałeś do czynienia z masową produkcją w Chinach. Czy Ty naprawdę wierzysz, że ten problem jest mi obojętny? Że nie próbuję go ogarnąć i poprawić jakości? Coś takiego może napisać tylko ktoś, kto naprawdę nie ma najmniejszego pojęcia, o czym mówi.)

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
931 110 8
Nie oszukujmy się, który producent nie pomaga sobie kontrahentem z Chin, narażając się na problemy z jakością? Realia gospodarcze specjalnie nie dają zbyt dużo swobody. Jest to odzwierciedlone w cenie wyrobów. Oczywiście, modele powinny spełniać akceptowalne minimum jakości. Jeśli wyrób ma wady, wtedy producent jest zobowiązany to rektyfikować i jest gites.
Dla zabawy, proponuję sprawdzić jak działają reklamacje w ACME, kończy się to z reguły „Pisz na Berdyczów”.
….. największym wrogiem firmy SM nie są klienci, którzy chcą za niemałe pieniądze otrzymać dobrze wykonany model, ale ich chińscy producenci, który niezbyt starannie przykładają się do swojej pracy:(
Zawsze pozostają faceci z Fulgurex lub Mirco Metakit, którzy obstalowują modele po jubilersku z takową opłatą.

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.357 120 11
Czy tylko ja mam wrażenie że rozchodzi sie o model którego na rynku jeszcze nie ma? Czasami mam wrażenie że niektórym to sie bardzo nudzi

@DieselPower. A Twój wpis nt króla i giermka nie byl złośliwy i "zaczepliwy"? Nie mówiąc już o wpisach typu gdybyście mieli honor". Moze jednak wróć do pisania o ramkach

Ostatnio edytowane:

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
237 3 0
Nie wiem jak u Was, ale dzisiaj w sklepie oglądałem lokomotywę i okazało się że pierwsza którą wziąłem do ręki musiała dostać jakiś strzał przy transporcie, albo jeszcze podczas pakowania. Sama lokomotywa przykręcona była krzywo do podstawki i przez to od uderzenia wyłamały się zgarniacze w miejscu szyn na podstawce. Dobrze że jest zapasowy w woreczku, ale przy 2 uszkodzonych, to tego nie naprawisz. Na pierwszy rzut oka lokomotywa ładna detale spoko, jest parę uchybień, ale dla zwykłego klienta pomijalne lub nie istotne. Zobaczymy jak będzie z 001 i 007.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.685 506 107
Z Fejsa

Już niebawem ruszamy z przedsprzedażą wersji z epoki IV (1987),

Co ważne, to nasz pierwszy model, który nie będzie limitowany.

A poza tym… niedługo otwieramy preorder na „drapacza z grzałką”! Tylko 100 sztuk, ekstremalna rzadkość.
Dobrze, jeszcze jedna próba. Jeżeli chcę model z epoki 4, wg stanu na 1987 rok to będzie to model który nie będzie limitowany, tak ?

Limitowany jest ten "drapacz z grzałką". Czy to będzie inny numer nić 001 ? Czy 001 jednak, a jeżeli tak to z jakiego okresu będzie to odwzorowanie modelu ?