• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Robo TKt48

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.961 447 99
Koledzy zamiast tupać nóżkami proponuję uzbroić się w cierpliwość i nie marnować czasu na forum na klepanie tych zapytań "kiedy, kiedy, kiedy"... Nie lepiej coś zbudować w tym czasie? Jakiś model, albo półki na nowe kolekcje? Wchodzi się czasem na forum, ale nie zawodzicie. Więcej pytań niż możliwości oglądania co ktoś zbudował, czy też stworzył.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.877 37 1
No więc w Stęszewie na wystawie rozmawiałem z Robertem i dowiedziałem się kilku rzeczy.
Po pierwsze nie zarzucili projektu Tekatki i ma on się dobrze.
Niepublikowanie postępów z prac podyktowane jest delikatnie mówiąc tajemnicą handlową (wiadomo przed kim).
Nie każdy powinien oglądać co, gdzie i jak się dzieje...
Wedle Roberta całość idzie gładko i nadspodziewanie "łatwo" w porównaniu z tym czego się spodziewał.
Jeśli "Żółte" nie nawalą, to Święta 2025 są wersją bardzo optymistyczną.
Raczej będzie można sobie zrobić prezent na Nowy Rok 2026.
No i co dla mnie ważne. Wcale nie jest przesądzone, że Tekatka będzie miała złącze MTC21.
Chwalmy Pana !!! :D
Robert powiedział, że nie wyklucza montażu w niej gniazda PluX22, nawet jest bardziej za.
Więc nie trzeba będzie wkładać ESU MTC21, tylko będzie można zamontować w gniazdo PluX22 dekoder ZIMO.:love:
Jak będzie ostatecznie, to zobaczymy, ale jest nadzieja.(y)

A jak ktoś nie chce sam budować TKt-48
Piotr, no proszę Cię...

Ostatnio edytowane:
Reakcje
17 18 0
No więc w Stęszewie na wystawie rozmawiałem z Robertem i dowiedziałem się kilku rzeczy.
Po pierwsze nie zarzucili projektu Tekatki i ma on się dobrze.
Niepublikowanie postępów z prac podyktowane jest delikatnie mówiąc tajemnicą handlową (wiadomo przed kim).
Nie każdy powinien oglądać co, gdzie i jak się dzieje...
Wedle Roberta całość idzie gładko i nadspodziewanie "łatwo" w porównaniu z tym czego się spodziewał.
Jeśli "Żółte" nie nawalą, to Święta 2025 są wersją bardzo optymistyczną.
Raczej będzie można sobie zrobić prezent na Nowy Rok 2026.
No i co dla mnie ważne. Wcale nie jest przesądzone, że Tekatka będzie miała złącze MTC21.
Chwalmy Pana !!! :D
Robert powiedział, że nie wyklucza montażu w niej gniazda PluX22, nawet jest bardziej za.
Więc nie trzeba będzie wkładać ESU MTC21, tylko będzie można zamontować w gniazdo PluX22 dekoder ZIMO.:love:
Jak będzie ostatecznie, to zobaczymy, ale jest nadzieja.(y)

Piotr, no proszę Cię...
A to jednak będzie a wiadomo jakie będzie oznaczenie i ile kosztować będzie ?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.877 37 1
jakie będzie oznaczenie i ile kosztować będzie ?
Ani o jedno, ani o drugie nie pytałem.
Przecież Zimo i inni producenci mają dekodery ze złączem MTC21.
Zapędziłem się trochę w doborze słów.:)
Chodziło mi o to, że płytka modelu nie będzie skonfigurowana pod dekodery ESU i że złącze PluX22 jest w pełni przewidywalne elektrycznie i w programowaniu, w odróżnieniu od MTC21, gdzie przeprogramowanie cefałek jest enigmatyczne i bardzo problematyczne aby osiągnąć zamierzony przez siebie efekt.:)

No i o jeszcze jednym zapomniałem. Robo pracuje nad stworzeniem własnego dekodera.

daromaro

Znany użytkownik
Reakcje
1.882 129 86
"Własny dekoder" to może nie być ciekawe rozwiązanie. Bo może być tak, że płytka też będzie dedykowana a jak się coś stanie z dekoderem to dupa... Bo się okaże, że za rok po wyjściu modelu dekoder w tzw. zapasach jest już niedostępny. Nie wiem po co taka kombinatoryka...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.877 37 1
Ale nikt nie powiedział, że prace nad własnym dekoderem Robo mają być prowadzone konkretnie do Tekatki i płytka będzie pod to projektowana. Wywnioskowałem, że rozwiązanie PluX22 ma byś całkowicie standardowe i unormowane.
Przy okazji rozmowy o złączach i dekoderach padło stwierdzenie o takich planach.
Po prostu Robo chce zrobić swój dekoder, co moim zdaniem zwiastuje możliwością wypuszczania nowych, licznych modeli silnikowych od Robo. Ze swoim dekoderem firma instalując je w swych modelach zmniejsza koszty i zwiększa zysk, oraz uelastycznia i uniezależnia się.
Byleby tylko ten dekoder był cywilizowany, bo to pewne przecież nie jest.
Też jestem sceptyczny, bo nowe konstrukcje chorują przecież często i gęsto, zanim wyzdrowieją.
Jak będzie, to się zobaczy, to ich (Roberta) wybór...

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.961 447 99
"Własny dekoder" to może nie być ciekawe rozwiązanie. Bo może być tak, że płytka też będzie dedykowana a jak się coś stanie z dekoderem to dupa... Bo się okaże, że za rok po wyjściu modelu dekoder w tzw. zapasach jest już niedostępny. Nie wiem po co taka kombinatoryka...
Tu się zgodzę. Co prawda nie znam się aż tak na dekoderach, ale myślę, że - o ile to prawda - wchodzenie w tzw. "własny standard" to raczej nie jest dobry pomysł. Lepiej by było, gdyby można było zamontować cokolwiek z wyboru większości dekoderów - aby złącze pasowało.

Co do powyższych zapytań o "numer jaki wyjdzie":

Czy wiadomo coś na temat premiery tej lokomotywy? A może będzie TKt48-27?
....to i tak wszystkim nie dogodzi.... ale na forum na pewno jest grupa osób, którym i tak wszystko jedno, bo zrobią swój numer i malowanie na bazie tego modelu. Osprzętem "Tekatki" chyba aż tak się nie różniły jak np. Ty2.... a jeśli tak, to zmiana skupi się tylko w zasadzie na przeznakowaniu (i może przemalowaniu).

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.438 39 7
nikt nie pisał o własnym standardzie; niemniej jednak patrząc na róznego rodzaju przeboje z elektroniką nie tylko Robo - dekodery niech zostaną jako kupowane hurtowo od uznanych producentów i sprzedawane w komplecie (zamontowane)