Ciekawe, przy EN57 jakoś model PIKO im nie przeszkadzał ?
Tutaj chyba Robo było za daleko z tematem, żeby się wycofać. Wiadomo, że PIKO ma większe możliwości i było w stanie wyprzedzić Robo i szybciej zalać rynek.Natomiast, Robo w przeciwieństwie do PIKO rozwija i modyfikuje projekty więc w przypadku EN57 mogą w dalszej kolejności zrobić gładkie pudło, AKM i iinne wynalazki więc ten projekt może być jeszcze dochodowy. W przypadku TKt48 takich opcji nie ma, bo ile można mieć Tekatek w kolekcji a i ile EN - więc nieporównywany potencjał rynku.
Pan Robert z SM też powiedział że nic już nie będzie zapowiadał. Może i dobra taka strategia?

Jeszcze bardziej nauczymy się cierpliwości w oczekiwaniu na modele, a ponadto każdy taki model pojawiający się nagle w sprzedaży będzie wielką niespodzianką.
Widocznie trzeba było spróbować i nabyć doświadczenia, a teraz z tego doświadczenia wyciągnięto takie akurat wnioski.
Chyba to nie jest takie proste. Nie zrobisz niestety modelu w ukryciu - musisz pozyskać materiały, informacje, zdjęcia> Potem ROBO czy SM zleca produkcję i projekty na zewnątrz więc, za dużo osób po drodze, żeby informacja nie "wyciekła".
I tu się Arku niestety mylisz. Tu poszło dużo czasu i energii w błoto, tak jak u nas z 401Z i SU45. Jak teraz nadal są jakieś wątpliwości że PIKO chce zdominować Polski rynek totalnie i wykończyć Polskie firmy, to tym ludziom się naprawde już nie pomoże.
PIKO chce zdominować rynek nie tylko Polski, ale macie sporo argumentów, aby wykrajać spory kawałek z tego rynku. Tak jak jak w przypadku Y - ja już nie mam żadnego modelu PIKO - tylko ROBO. Tak samo przypadku EU/EP07 (mam SM) zostały mi już tylko 4E od PIKO (a liczę, że ich dni są policzone

)
Jak 401Z wyjdzie w takim standardzie jak wyszły 440V czy jak zapowiadają się 408S czy 408W to spokojnie projekt się obroni. Dodatkowo to wagon, który ma ogrom wersji i to potencjał którego PIKO w ogóle nie wykorzystało, więc o sukces byłbym spokojny.
A SU/SP45 od PIKO też jest starą konstrukcją i można zrobić dużo lepiej - a fanów Fiatów jest sporo.
Więc ja trzymam kciuki i za Robo i SM i wspieram wydając kasę na Wasze modele