• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Robo TKt48

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Wizard

Nowy użytkownik
Reakcje
40 0 0
I tu się Arku niestety mylisz. Tu poszło dużo czasu i energii w błoto, tak jak u nas z 401Z i SU45. Jak teraz nadal są jakieś wątpliwości że PIKO chce zdominować Polski rynek totalnie i wykończyć Polskie firmy, to tym ludziom się naprawde już nie pomoże.
Tak jak szkoda mi zaniechania projektu „tekatki” od Robo, tak samo szkoda mi choćby SU45 od Was. Liczę mimo wszystko, że może kiedyś uda się ponowić pracę nad nią, podobnie jak liczę na EU07 4E. Piko to zabaweczki, a już zwłaszcza przy modelu „siódemki” co przy 303E już jest naprawdę mocno widoczne. Ciekawym pomysłem byłby modę ST43, SP32 czy SN61. Bardzo rzadko się tu odzywam, ale życzę Panu, wszystkim z nas i sobie także jak największego parku modeli PKP i braku monopolu w przyszłości.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.810 465 99
Kolejny wątek, w którym zamiast merytorycznych dyskusji są prywatne pyskówki i masa gówna nie na temat.
Dokładnie. Po co to ciągnąć? Jak wchodzisz na rynek z nową piekarnią, to przecież masz świadomość, że od dawna są inne piekarnie, więc walczysz jakością wypieku. Oczywiste oczywistości, a mimo to pretensje wciąż bez końca gonią pretensje, że ta stara piekarnia to wciąż bułki piecze. Ja pisałem, że mam 303E od PIKO, ale kupiłem lepszą z SM bo się pojawiła.
Może warto dać sobie na wstrzymanie. Gadki jak gdyby jeden przedsiębiorca miał pretensję, że na rynku są też inni. "Róbta" lepsze bułki i klient się znajdzie, bo ta dyskusja to bicie piany.
Niestety z obserwacji i wątku musze stwierdzić, że pan Robert wciąż dolewa oliwy do ognia. Pisanie, że jest się tutaj teraz jako osoba prywatna i pasjonat niczego nie zmieni, bo pan Robert, nawet jeśli jest tu "miłośniczo", to jednak jest to ten sam Pan Robert, który wciąż podkreśla sabotażową rolę PIKO na tym rynku. Po co? Ja bym się skupił na swoim lepszym produkcie, zamknął "gę...ę" i robił swoje walcząc jakością. Przepraszam za te słowa, ale jak inaczej podkreślić bezsens prowadzonej dyskusji zażaleniowej, która tylko nabija nic nie wnoszące modelarsko posty na forum jak by nie patrzeć - modelarskim?

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.002 93 3
Myślę, że z korzyścią dla wszystkich i dla firmy ROBO byłoby wykonanie SN61.
Zaniechanie TKt48 jest dla mnie dobrą wiadomością. Osobiście wolałbym że firma ROBO poszła w coś co jej wychodzi.
Są wiernie odzwierciedlone wnętrza, są ładne wagony osobowe. Może czas na SN61 dla większości, a nie tylko dla najbogatszych?

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.204 8 0
BZDURA! Jak SN61 by ktoś kupił po jednym modelu?! Przeca jest tyle malowań, wersji...
Niskie numery z puszką, dwa rodzaje drzwi bagażowych, różnica wnętrz na niskich numerach (inne fotele). Nie zapominajmy o 5xx czyli Henschlach! Dochodzą wersje z 3-cim reflektorem, różnymi kolorami czcionek po naprawach w konkretnych zakładach... Powiem tak, claytona to każdy by kupił po kilka sztuk, a bez kozery powiem, osobiście bym nawet sie skusił na kilkanaście - kosztem niezakupienia innych modeli.

Ostatnio edytowane:

Wizard

Nowy użytkownik
Reakcje
40 0 0
Dla jednego mało apetyczny SN61, a dla drugiego nowoczesny EZT. Nie ma przecież danych statystycznych dzięki którym stwierdzimy który z modeli lepiej by się sprzedawał. Wersji SN61 jak już ktoś wyżej wspomniał było bardzo wiele, od detali na pudle po malowania. Według mnie to dobry kierunek i bardzo wielu chciałoby mieć taki model. O MTB nawet nie mówię. Produkt z pomniejszone.pl to oczywiście opcja, natomiast to model na zamówienie i za o wiele większe pieniądze.

Amatorek

Aktywny użytkownik
Reakcje
266 2 0
Niespodzianka od Robo to będzie SM/SU42 w skali TT :p
A tak serio TeTetkowicze czekają na tego loka, to będzie może dla Robo test czy wejść w TT.
Pożyjemy zobaczymy.
No i widząc ileś tam wersji kibla od Piko i od Robo to się nie dziwię że zrezygnowali, konkurencji niestety nie zrobią.
I tak koledzy w h0 macie bardzo dużo w stosunku do tego co było raptem 10 czy 15 lat temu.
Myślę że całkiem szybko się przekonacie.

no to jest:

https://www.swiatmodeli.com/sp42sm42su42-p-17690.html

1758794722142.png

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
omimo istnienia modelu 303E PIKO ja i tak kupiłem waszą 303E, bo chciałem mieć po prostu lepszy model tego typu lokomotywy. Jeśli więc mówimy o jakimś poziomie modelarstwa i kolekcjonerstwa w Polsce, a nie zabawkarstwa czy zbieractwa, to zakładając, że taki poziom jest nie przekreślałbym całkiem szans firm takich jak Robo czy SM w przypadku konkurencji na tym samym rynku z PIKO.
Tak było kiedyś, ale PIKO robi coraz lepsze modele i będzie coraz trudniej konkurować z nimi jakością. Osobiście wątpię, by TKt48 od obu firm tak diametralnie różnił się pod względem wierności oryginałowi, jak wczesne modele EU07. Pewno kupiłbym jeden albo drugi w zależności od malowania/przydziału, podobnie jak było w przypadku EN57 - trudno wskazać jednoznacznego zwycięzcę, bo każdy pod jakimś względem ma coś lepiej/gorzej.

W teorię spiskową, że to była ściema ze strony Robo, bardzo chciałbym uwierzyć, bo to otwierałoby ciekawe możliwości. Byłoby wręcz idealnie, gdyby Robo/SM były w stanie dostarczyć nam 2x więcej modeli, z czego połowę rękami PIKO :D Chociaż pytanie, jak długo PIKO będzie tak działać?

Tymczasem trzymam kciuki za dalsze produkty Robo i SM.

Chyba to nie jest takie proste. Nie zrobisz niestety modelu w ukryciu - musisz pozyskać materiały, informacje, zdjęcia> Potem ROBO czy SM zleca produkcję i projekty na zewnątrz więc, za dużo osób po drodze, żeby informacja nie "wyciekła".
Słyszę od jednego z piewców PIKO, że oni już dawno zebrali dane na temat mnóstwa lokomotyw PKP i są gotowi wydać którąś z nich, gdy uznają za stosowne. Dlaczego polskie firmy miałyby od razu produkować wszystkie modele, których dane zbierają? Samo zbieranie danych nie przesądza o natychmiastowej produkcji.

Z kolei moment, gdy już zlecą produkcję, jest właściwym momentem na zapowiedź nowości. Wtedy konkurencja już nie dogoni, a klienci zaczynają marzyć o zakupie.

Wiesz dowcipem są Ci, którzy przyklejają się jak gówno do okrętu i wrzeszczą „plyniemy!” ;) Jak jeden z najwiekszych koncernów kolei modelarskich Cie zauważył i nawet swoje działania przez Ciebie zmienia lub dopasowuje - to już coś osiągnołeś ;-)
Najpierw Cię ignorują, potem się z Ciebie śmieją, potem z Tobą walczą, a potem wygrywasz :D

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.