omimo istnienia modelu 303E PIKO ja i tak kupiłem waszą 303E, bo chciałem mieć po prostu lepszy model tego typu lokomotywy. Jeśli więc mówimy o jakimś poziomie modelarstwa i kolekcjonerstwa w Polsce, a nie zabawkarstwa czy zbieractwa, to zakładając, że taki poziom jest nie przekreślałbym całkiem szans firm takich jak Robo czy SM w przypadku konkurencji na tym samym rynku z PIKO.
Tak było kiedyś, ale PIKO robi coraz lepsze modele i będzie coraz trudniej konkurować z nimi jakością. Osobiście wątpię, by TKt48 od obu firm tak diametralnie różnił się pod względem wierności oryginałowi, jak wczesne modele EU07. Pewno kupiłbym jeden albo drugi w zależności od malowania/przydziału, podobnie jak było w przypadku EN57 - trudno wskazać jednoznacznego zwycięzcę, bo każdy pod jakimś względem ma coś lepiej/gorzej.
W teorię spiskową, że to była ściema ze strony Robo, bardzo chciałbym uwierzyć, bo to otwierałoby ciekawe możliwości. Byłoby wręcz idealnie, gdyby Robo/SM były w stanie dostarczyć nam 2x więcej modeli, z czego połowę rękami PIKO

Chociaż pytanie, jak długo PIKO będzie tak działać?
Tymczasem trzymam kciuki za dalsze produkty Robo i SM.
Chyba to nie jest takie proste. Nie zrobisz niestety modelu w ukryciu - musisz pozyskać materiały, informacje, zdjęcia> Potem ROBO czy SM zleca produkcję i projekty na zewnątrz więc, za dużo osób po drodze, żeby informacja nie "wyciekła".
Słyszę od jednego z piewców PIKO, że oni już dawno zebrali dane na temat mnóstwa lokomotyw PKP i są gotowi wydać którąś z nich, gdy uznają za stosowne. Dlaczego polskie firmy miałyby od razu produkować wszystkie modele, których dane zbierają? Samo zbieranie danych nie przesądza o natychmiastowej produkcji.
Z kolei moment, gdy już zlecą produkcję, jest właściwym momentem na zapowiedź nowości. Wtedy konkurencja już nie dogoni, a klienci zaczynają marzyć o zakupie.
Wiesz dowcipem są Ci, którzy przyklejają się jak gówno do okrętu i wrzeszczą „plyniemy!”

Jak jeden z najwiekszych koncernów kolei modelarskich Cie zauważył i nawet swoje działania przez Ciebie zmienia lub dopasowuje - to już coś osiągnołeś ;-)
Najpierw Cię ignorują, potem się z Ciebie śmieją, potem z Tobą walczą, a potem wygrywasz