• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Robo TKt48

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.008 643 30
Znowu jakiś "wyjątek". Z tego, co czytałem, to niezbyt długo służyły.
Zbudowano trzy egzemplarze, z których jeden, nr 3 przetrwał wojnę i służył aż do 1970 roku. Obecnie stoi w Muzeum Kolejnictwa w Warszawie. Ale faktycznie, nie jest to typowa dla PKP lokomotywa. Ja osobiście wolałbym np. Ol49, Pt47 lub Ty51.

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 11 1
Jeśli byłaby to prawda - czy ma to sens? Znowu jakiś "wyjątek". Z tego, co czytałem, to niezbyt długo służyły. W sumie to jakiś epizod był....
To pytanie zupełnie laickie, ale na poważnie.
Znam kilka osób, co właśnie w takich wyjątkach gustują, i nie ma tu żadnego większego znaczenia, czy dotrwał w czynnej eksploatacji długi czas lub też czy występował choćby w 1 egzemplarzu na PKP.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
Dla mnie Robo zapowiedział TKt48 żeby PIKO je wydało a on robi inny parowóz :D
To jak już w wątku o TKt48 piszemy o innych modelach, może ktoś wreszcie zdoła namówić Robo i SM na taki dowcip: niech ogłoszą, że z wielkim trudem i z milionowymi kredytami, inwestują całą parę w budowę SP47. Wtedy PIKO zrobi SP47 i wreszcie będziemy go mieli :D A Robo i SM niech w tajemnicy zajmą się czymś innym.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.802 465 99
Tak, zgadza się będzie to Pu29
Kolega żartuje zapewne. Wchodzenie w Pu29 (niszowy parowóz PKP w szczątkowej ilości sztuk, który na dodatek nie mieścił się na obrotnicach) to raczej byłoby niezbyt rozsądne posunięcie.
Jeden z kolegów napisał jako pierwszy, że Robo robi "myk" ze ściemą, ale nie rozwijajmy może na razie tematu, dopóki się nie okaże jak jest naprawdę (bo znowu naprodukujemy niepotrzebnych stron domysłów).

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.275 235 0
Nikt nic nie traci. To tylko realizacja strategii "powiemy, że robimy model X, to Piko zrobi X, a my tymczasem po cichutku pracujemy nad modelem Y".
I ostatecznie wszyscy na tym zyskują: My klienci, bo będziemy mieli modele X i Y zamiast Xa i Xb, no i firmy, bo każda swoim modelem bierze większy kawałek rynkowego tortu.

(y)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.802 465 99
Nikt nic nie traci. To tylko realizacja strategii "powiemy, że robimy model X, to Piko zrobi X, a my tymczasem po cichutku pracujemy nad modelem Y".
I ostatecznie wszyscy na tym zyskują: My klienci, bo będziemy mieli modele X i Y zamiast Xa i Xb, no i firmy, bo każda swoim modelem bierze większy kawałek rynkowego tortu.

(y)
OK, tylko jedno mi trochę nie pasuje. Gdyby tak było, to rozumiem, że tzw. zapowiedzi nie będą już nigdy dotyczyły firmy Robo, gdyż jak zakłada cytowana teoria, zapowiedź = przejęcie pomysłu przez PIKO. Czyli co? Robo jeśli będzie miało wykonać jakąś lokomotywę to ma robić to w konspiracji jak za okupacji, po cichu i wyskoczyć nagle z gotowym produktem na rynek pomijając jakiekolwiek zapowiedzi? Może i tak... pytam tylko.

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.275 235 0
OK, tylko jedno mi trochę nie pasuje. Gdyby tak było, to rozumiem, że tzw. zapowiedzi nie będą już nigdy dotyczyły firmy Robo, gdyż jak zakłada cytowana teoria, zapowiedź = przejęcie pomysłu przez PIKO. Czyli co? Robo jeśli będzie miało wykonać jakąś lokomotywę to ma robić to po cichu i wyskoczyć nagle z gotowym produktem na rynek pomijając jakiekolwiek zapowiedzi? Może i tak... pytam tylko.
Pan Robert z SM też powiedział że nic już nie będzie zapowiadał. Może i dobra taka strategia? :niepewny: Jeszcze bardziej nauczymy się cierpliwości w oczekiwaniu na modele, a ponadto każdy taki model pojawiający się nagle w sprzedaży będzie wielką niespodzianką. :)

Ciekawe, przy EN57 jakoś model PIKO im nie przeszkadzał ?
Widocznie trzeba było spróbować i nabyć doświadczenia, a teraz z tego doświadczenia wyciągnięto takie akurat wnioski. :)

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.536 519 18

(y)
I tu się Arku niestety mylisz. Tu poszło dużo czasu i energii w błoto, tak jak u nas z 401Z i SU45. Jak teraz nadal są jakieś wątpliwości że PIKO chce zdominować Polski rynek totalnie i wykończyć Polskie firmy, to tym ludziom się naprawde już nie pomoże.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.802 465 99
Ciekawe, przy EN57 jakoś model PIKO im nie przeszkadzał ?
Może akurat w tym przypadku w chwili zapowiedzi nastąpiło już znaczne zaawansowanie wykonania produktu, a w przypadku TKt48 jeszcze takiego zaawansowania może nie było...
I tu się Arku niestety mylisz. Tu poszło dużo czasu i energii w błoto, tak jak u nas z 401Z i SU45. Jak teraz nadal są jakieś wątpliwości że PIKO chce zdominować Polski rynek totalnie i wykończyć Polskie firmy, to tym ludziom się naprawde już nie pomoże.
Panie Robercie, nie chcę wnikać w tzw. teorie spisku i oceniać motywy działania tej czy innej firmy, ale jedno jako klient napiszę. Pomimo istnienia modelu 303E PIKO ja i tak kupiłem waszą 303E, bo chciałem mieć po prostu lepszy model tego typu lokomotywy. Jeśli więc mówimy o jakimś poziomie modelarstwa i kolekcjonerstwa w Polsce, a nie zabawkarstwa czy zbieractwa, to zakładając, że taki poziom jest nie przekreślałbym całkiem szans firm takich jak Robo czy SM w przypadku konkurencji na tym samym rynku z PIKO. Powiem więcej.... gdybyście wydali ET41 to też bym ją kupił mimo, że mam już ET41 PIKO. Modelarz chce mieć po prostu lepszy model i widzi jak wygląda dany produkt. Waszą strategią niech więc będzie właśnie to, że wydajecie jako drudzy. Drudzy mają tą przewagę, że widzą jak wygląda model pierwszych i mogą po prostu zrobić go lepiej. Pozycjonujecie się jako firma dla prawdziwych modelarzy, którzy przecież chcą mieć lepszy model, a nie gorszy. Takie moje zdanie. Ja tak mam, że kupuję to, co akurat jest (bo nie ma lepszego), ale jak lepszy się pojawi, to nie mam skrupułów by pozbyć się produktu gorzej wyglądającego.

Ostatnio edytowane:

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
565 10 0
Niespodzianka od Robo to będzie SM/SU42 w skali TT :p
A tak serio TeTetkowicze czekają na tego loka, to będzie może dla Robo test czy wejść w TT.
Pożyjemy zobaczymy.
No i widząc ileś tam wersji kibla od Piko i od Robo to się nie dziwię że zrezygnowali, konkurencji niestety nie zrobią.
I tak koledzy w h0 macie bardzo dużo w stosunku do tego co było raptem 10 czy 15 lat temu.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.